Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι φορολογικές δηλώσεις αγροτών και το.... αφορολόγητο

16 Ιούνιου 2017 Σχόλια
Οι φορολογικές δηλώσεις αγροτών και το.... αφορολόγητο
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Γ.Γ. ΓΕΟ.Φ.ΙΝ.
Οικονομικός Επόπτης Ε.Β.Ε. Καρδίτσας


Πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε δελτίο τύπου με το οποίο μας ανακοίνωσε τι πρέπει να κάνουμε σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις. Θα ήθελα πολύ να δω αντίστοιχη ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο σποράς του βαμβακιού, το μάζεμα των μήλων και την καταπολέμηση του δάκου, αυτό δεν κάνει το ΥΠΑΑΤ; Φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν.

Τέλος πάντων, για μία ακόμη φορά, το δελτίο τύπου δεν έχει ονόματα, δεν έχει τηλέφωνα, μόνο μια ανακοίνωση. Κι αυτό είναι τουλάχιστον άδικο για όλους όσους ασχολούνται (επαγγελματίες, φορολογούμενοι κλπ) γιατί δεν δίνει τη δυνατότητα να απευθύνει κάποιος το ερώτημα «τι είναι αυτό που έγραψες ρε ποιητή, ζωγράφισες πάλι», ή «πρόσεξε μην ξεχαστείς καμιά φορά και γράψεις κάτι που θα είναι κατανοητό».

Το 1ο μέρος του δελτίο τύπου, αναφέρεται στην διαδικασία που θα κάνει το Υπουργείο σχετικά με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Ενημέρωση είναι, δεν ενοχλεί κανέναν και καλό είναι να γίνεται από όπου κι αν προέρχεται.

Στο 2ο μέρος όμως, αναφέρονται τα κάτωθι:

«Συνεπώς, για την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλώσεις που υποβάλλονται το 2017) των κατ΄ επάγγελμα αγροτών και των νεοεισερχόμενων το 2016 αγροτών, δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ΄ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεών (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου».

Για να δούμε αναλυτικά αυτό το κομμάτι και γιατί είναι αδιάφορο για τους λογιστές το δελτίο τύπου..

- Το άρθρο 29 του ν.4172/2013 τροποποιείται και πλέον κατά τον υπολογισμό του 50% του συνολικού εισοδήματος, δεν θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από τις συντάξεις του Ο.Γ.Α. αλλά και από εργόσημα ως εξωγεωργικό εισόδημα.

- Π.χ. ένας συνταξιούχος, ο οποίος έχει 5.000,00€ σύνταξη Ο.Γ.Α. και 4.000,00€ καθαρό γεωργικό εισόδημα, μέχρι τώρα δεν μπορούσε να έχει το αφορολόγητο γιατί το γεωργικό του εισόδημα ήταν μικρότερο από 50% του συνολικού εισοδήματος (4.000,00€/9.000,00€=44,44%).

- Πλέον το ποσό της σύνταξης δεν θα λαμβάνεται υπόψη καθόλου στον υπολογισμό, άρα στο παράδειγμά μας, ο εν λόγω αγρότης θα έχει αφορολόγητο και για το αγροτικό εισόδημα.

- Αυτό ήρθε με την τροπολογία και ισχύει για τα εισοδήματα από την 01.01.16. Τι σημαίνει αυτό;

1. Ότι θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις με ό,τι προκύπτει από φόρους γιατί,

2. Αν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις δεν μπορούν να δουν τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2016 στο Υπουργείο, όπερ σημαίνει ότι

3. Δεν θα μπορούν να ενημερώσουν το αρχείο της Α.Α.Δ.Ε., ώστε

4. Η Α.Α.Δ.Ε. να δώσει το αφορολόγητο κατά την εκκαθάριση.


- Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι «..δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ΄ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεών (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου». Μα ποιος είπε ότι για την υποβολή της δήλωσης απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης; Η υποβολή της ΑΡΧΙΚΗΣ φορολογικής δήλωσης γίνεται με ότι υπάρχει στο σύστημα. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται μετά την υποβολή της αρχικής Φ.Ε. Στο παράδειγμά μας, ο συνταξιούχος αγρότης του οποίου την αρχική δήλωση υποβάλαμε, του προέκυψε φόρος 1.760,00€ (880,00€ + 880,00€ προκαταβολή).

- Σύμφωνα με την τροποποίηση, προκύπτει ότι δεν θα πρέπει να πληρώσει καθόλου φόρο. Άρα, λέω εγώ ο άσχετος:

1. Θα πρέπει να του υποβάλλω τροποποιητική δήλωση με σκοπό να τσεκαριστεί ο κωδικός 037.

2. Θα μπορούσα να την υποβάλλω ηλεκτρονικά, αλλά δεν έχει νόημα γιατί ο κωδικός 037/038 δεν είναι ανοιχτός.

3. Επειδή ο κωδικός δεν είναι «ανοιχτός», η τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί στην Εφορία.

4. Για να υποβάλεις τροποποιητική δήλωση στην Εφορία, θα πρέπει να προσκομίσεις το/τα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα οποία ζητάς τροποποίηση της αρχικής δήλωσης.

5. Με την τροποποιητική δήλωση, ενημερώνεται η Εφορία ότι ο φορολογούμενος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης και δικαιούται το αφορολόγητο.

6. Πως την πείθω την Εφορία; Προσκομίζοντας τη βεβαίωση που αποδεικνύει αυτό που ισχυρίζομαι.

7. Από πού την παίρνει κάποιος τη βεβαίωση; Από το ΚΕΠΠΥΕΛΛΛΛΛ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Έχουν υποβληθεί ένα σωρό δηλώσεις μέχρι στιγμής, πολλές από τις οποίες έχουν βγάλει τεράστιους φόρους, που έκαναν τον κόσμο να πηδήξει στο ταβάνι.

Πολλοί από αυτούς δικαιούνται να έχουν αφορολόγητο και επομένως να πληρώσουν κατά πολύ λιγότερο τελικό εκκαθαριστικό.

Τι θα γίνει επομένως; Αυτή τη στιγμή, καλύτερο θα ήταν να γίνει (με το πέρας των δηλώσεων μια αυτόματη επανεκκαθάριση -ένα πράγμα σαν την αύξηση της προκαταβολής το φορολογικό έτος 2014, από 27,5% στο 55%). Θα ήταν ό,τι καλύτερο γιατί δεν θα ταλαιπωρούνταν κανένας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γινόταν εμπρόθεσμα, πριν την λήξη της πληρωμής της 1ης δόσης.

Δυστυχώς δεν το έχει πει κανείς, δεν υπάρχει κάπου σε υπονοούμενο, δεν το έχουμε (κυρίως αυτό) γραπτά κάπου, οπότε ακόμη κι αν πράγματι σκέφτονται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο για να περιμένει αυτόματη νέα εκκαθάριση, αλλιώς δεν θα προλαβαίνουν να εκδίδουν βεβαιώσεις στα ΚΕΠΠΥΕΛ.

Έτσι, επανερχόμαστε στη λύση της τροποποιητικής δήλωσης. Και η τροποποιητική χρειάζεται βεβαίωση. Αν το ΥΠ.Α.Α.Τ. θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει τις επισκέψεις στα ΚΕΠΠΥΕΛ της χώρας, προφανώς κάνει λάθος. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να αναζητήσουν τρόπο που να μειώνει την ταλαιπωρία, στην περίπτωση δε, που τον έχουν βρει, να ενημερώσουν τους πολίτες.

Εφόσον ως επαγγελματίας κρίνω ότι με τον τρόπο αυτό βοηθάω τον πελάτη μου, θα τους ενημερώσω ότι πρέπει να πάνε στο ΚΕΠΠΥΕΛ, να περιμένουν στην ουρά, να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Και βέβαια η ενημέρωση αυτή παρακαλώ πολύ, να γίνει με γραπτή ανακοίνωση όχι από το Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί σε λίγο θα πάθουμε κρίση ταυτότητας, θα μας ζητάνε φορολογική δήλωση και θα τους δίνουμε οδηγίες για να σπείρουν βαμβάκια.

Έχει και συνέχεια.

Πολλοί συνάδελφοι, αγωνιώντας για το λιγοστό χρόνο που απομένει σε αντίθεση με τις πολλές δηλώσεις που ακόμη είναι έξω, ωρύονται να ανοίξει ο κωδικός 037. Εκτίμηση μου είναι ότι η άποψη αυτή είναι λάθος και καλό θα ήταν να μην επιμείνουν στις φωνές αυτές γιατί μάλλον μπλεγμένοι θα βγουν. Υποθέτουμε ότι αύριο ανοίγει ο κωδικός 037.

1. Τι θα κάνεις συνάδελφε; Θα τον κλικάρεις για να δώσεις το αφορολόγητο στον πελάτη σου;

2. Με ποιο κριτήριο θα το κάνεις αυτό;

3. Θα κάτσεις να ελέγξεις ποιος πληροί το κριτήριο του κατ’ επάγγελμα και ποιος όχι; τότε Συγχαρητήρια, σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα γιατί τότε, μπορεί να τελειώσεις.

4. Πολλοί συνάδελφοι σε επικοινωνία μας, σκέφτηκαν να κλικάρουν τον κωδικό, να του δώσουν τα δικαιολογητικά, να πάει στο ΚΕΠΠΥΕΛ κι αν δεν πάρει τη βεβαίωση τότε να κάνουν τροποποιητική και να ξεκλικάρουν τον 037. Αυτό λέγεται ψευδής δήλωση και σταματώ εδώ.

5. Πολλοί συνάδελφοι έχουν τις δηλώσεις έτοιμες και περιμένουν. Μόνο που δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένουν. Η τροπολογία αναφέρεται στα εισοδήματα που αφορούν το έτος 2016. Θα πρέπει να σκεφτείτε με ποιον άλλο τρόπο εκτός της υποβολής, μπορεί το σύστημα να δει τα εισοδήματα και να κρίνουν οι αρμόδιοι φορείς ποιοι πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να τύχουν το αφορολόγητο.

6. Υπάρχει και η λύση της υποβολής με επιφύλαξη. Είτε πρόκειται για την αρχική, είτε για την τροποποιητική. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δει ο καθένας, ξεχωριστά για την κάθε δήλωση, δεν είναι κάτι που τσουβαλιάζεται και το κάνουμε φασόν σε όλες τις δηλώσεις.

Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των κινήσεων:

1. Υποβάλλω την αρχική δήλωση κανονικά. Προκύπτει ένας μικρός ή μεγάλος (συνήθως μεγάλος) φόρος στο αρχικό εκκαθαριστικό.

2. Στέλνω τον πελάτη στο ΚΕΠΠΥΕΛ να κάνει αίτηση με την οποία να ζητά την χορήγηση βεβαίωσης του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

3. Όταν μου φέρει τη βεβαίωση, μπαίνω στο σύστημα και υποβάλλω τροποποιητική (έχοντας πάντα τη βεβαίωση στα χέρια μου).

4. Εάν με τις νέες αλλαγές, φαίνεται στο σύστημα ότι ο πελάτης πλέον είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, υποβάλλω την τροποποιητική και παίρνω το εκκαθαριστικό με τη σωστή πλέον εκκαθάριση.

5. Εάν δεν έχει αλλάξει τίποτε, τότε υποβάλλω τη δήλωση με επιφύλαξη και τον στέλνω στη Δ.Ο.Υ.

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιούνη. Οι υποβληθείσες δηλώσεις όμως δεν έχουν φτάσει στο μέσον τους. Και δεν προβλέπεται να γίνει αυτό μέχρι τις 30.06.

Σίγουρα θα στεναχωρηθώ αλλά μέχρι εκεί, στην περίπτωση που ο πελάτης μου πληρώσει πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή, γιατί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι υποχρέωση μου, η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης όμως, δεν εξαρτάται από μένα.

Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα η παράταση των δηλώσεων για τον Ιούλιο, χωρίς τα παιδικά τραύματα του παρελθόντος («ανοίγω το σύστημα», «όχι δεν το ανοίγω», «θα το έχω ανοιχτό αλλά να μην το πείτε σε κανέναν» και άλλα τέτοια διάφορα). Άμεσα, για να μπορέσουμε όλοι να προγραμματίσουμε τις όποιες εργασίες μας οι οποίες δεν είναι και λίγες.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, δεν έχει έννοια να εκτοξεύονται απειλές ή προειδοποιήσεις σχετικά με το χρόνο λήξης των δηλώσεων. Και δε νομίζω να υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος στο υπουργείο που να πιστεύει στ’ αλήθεια, ότι επειδή βγήκε κάποιος στα τηλεοπτικά παράθυρα, φοβήθηκαν οι λογιστές και έκαναν τις δηλώσεις. Σοβαροί να είμαστε.


[Υ.Γ.1: Η ειδική ενίσχυση για την καλλιέργεια βάμβακος, είναι η συνδεδεμένη που αναφέρει η ΠΟΛ.1107/18.7.2016 και ΠΟΛ.1043/2017. Άρα, καταχωρείται στον κωδικό 903 του Ε-3 και στην περίπτωση που μαζί με το πρασίνισμα υπερβαίνουν τις 12.000,00€, το ποσό πάνω από τις 12.000,00€ προστίθεται με τη βασική και τις πωλήσεις προϊόντων και φορολογείται.

Υ.Γ.2: Καλούνται κάποιοι ελάχιστοι υπάλληλοι των κατά τόπους γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα, να σταματήσουν να υποδεικνύουν φορολογική αντιμετώπιση των επιδοτήσεων στους πολίτες. Αυτό είναι δουλειά των φοροτεχνικών και σίγουρα όχι δική τους].


Καρδίτσα, Πέμπτη 15.06.17



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης