Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αμεπιθύμητη η ισοτιμία ευρώ στα 1,60 δολάρια

Aνεπιθύμητη χαρακτήρισε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ανεξέλεγκτη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ασκώντας κριτική στις αγορές γιατί αγνόησαν τις υποδείξεις των G7 σχετικά με την έντονη συναλλαγματική μεταβλητότητα. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα φλερτάρει πλέον στα 1,60 δολάρια, απειλώντας να υπονομεύσει τους εύθραυστους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνη.

Aνεπιθύμητη χαρακτήρισε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ανεξέλεγκτη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ασκώντας κριτική στις αγορές γιατί αγνόησαν τις υποδείξεις των G7 σχετικά με την έντονη συναλλαγματική μεταβλητότητα. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα φλερτάρει πλέον στα 1,60 δολάρια, απειλώντας να υπονομεύσει τους εύθραυστους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνη. Σε νέα ιστορικά επίπεδα ανήλθε χθες και το πετρέλαιο, πυροδοτώντας νέο κύκλο ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΚΤ παραμένει σε ανοδική τροχιά μεσοπρόθεσμα, στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητεί άμεσα την προώθηση των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων.

Το ευρώ ανήλθε χθες έως τα 1,5983 δολάρια, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του επικεφαλής του eurogroup. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε τα σχόλια των υπουργών Οικονομίας των G7 για τις «υπεροβολικές συναλλαγματικές ισοτιμίες» της 11ης Απριλίου, τα οποία είχαν προσωρινά αναστείλει την ενίσχυση της θέσης του νομίσματος. Η αύξηση όμως του πληθωρισμού στο 3,6% τον Μάρτιο στην ευρωζώνη, απομακρύνοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, μεσοπρόθεσμα έδωσε νέα κίνητρα τους κερδοσκόπους για τοποθετήσεις στο ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητη» ανατίμηση αποδίδει τις ανησυχίες για την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εξαγωγών και της μόχλευσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζει την ύπαρξη ισχυρών ανοδικών τάσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ συστήνει προς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις με αιχμή την ενοποίηση των αγορών και τη θεμελίωση ελαστικότερων συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Αν και η οικονομία της ευρωζώνης διαθέτει υγιή θεμελιώδη μεγέθη, δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι οικονομικής επιβράδυνσης εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί με επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης.

Οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις συνδέονται κυρίως με τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων. Αυτές επιβεβαιώνει και η ατελεύτητη άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Χθες στο Λονδίνο η τιμή του αργού brent ανήλθε έως τα 113,88 δολάρια και διόρθωσε στα 112,11 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αμερικανικού light άγγιξε τα 115,54 δολάρια στη διάρκεια των συναλλαγών, υποχωρώντας στη συνέχεια στα 114,95 δολάρια.

Οι έντονες ανοδικές τάσεις στις αγορές εμπορευμάτων επέτρεψαν στον Τζορτζ Σόρος να μιλήσει για «φούσκα εμπορευμάτων», η οποία διανύει φάση ανάπτυξης, ενώ άλλες φούσκες π.χ. ακινήτων έχουν ήδη σπάσει.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο