Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Παρέμβαση κ. Ρ. Αντωνοπούλου σε συνέδριο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση στο Βερολίνο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 14-06-2017

Παρέμβαση Ρ. Αντωνοπούλου σε συνέδριο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση στο Βερολίνο

Την πρόταση της ελληνική κυβέρνησης για εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επανέλαβε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη συμμετοχή της στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Γερμανικό Υπουργείο Εργασίας και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Βερολίνο, με θέμα τη νέα στρατηγική του ΟΟΣΑ για την απασχόληση.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός υποστήριξε ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε πρέπει, ειδικά στο πλαίσιο του Κοινωνικού Πυλώνα, να μπορούν να κατοχυρώνουν το δικαίωμα να μην εγγράφουν στο έλλειμμα δαπάνες έως και 1% του ΑΕΠ τους που προορίζονται για προγράμματα υποστήριξης των ανέργων διότι, εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, «τα προγράμματα αυτά συνιστούν επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Υπενθυμίζεται ότι επενδυτικές και κοινωνικές δαπάνες έχουν ήδη διαφορετική αντιμετώπιση στην δημοσιονομική διαχείριση των κρατών μελών σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι:

η επιτρεπόμενη απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο των επενδυτικών δαπανών όταν η οικονομία είναι σε ύφεση ή στασιμότητα (βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης),

η εξαίρεση των δαπανών για τις μεταναστευτικές ροές (βάσει της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του Ελληνικού Προγράμματος) και

η εξαίρεση από τον ορισμό του ταμειακού πρωτογενούς ισοζυγίου (Modified General Government Primary Cash Balance) των τριμηνιαίων επενδυτικών δαπανών που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (βάσει της Σύμβασης του Ελληνικού Προγράμματος)

Η Αναπληρώτρια υπουργός υπενθύμισε ότι στα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης η Γερμανία και οι ΗΠΑ, επένδυσαν το 4% και το 2,5% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα, σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Όμως, συμπλήρωσε η κ Αντωνοπούλου, χώρες, όπως η Ελλάδα με υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτού του είδους την πολιτική, λόγω αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επομένως, κατέληξε η Αναπληρώτρια Υπουργός απαιτείται μια συνολική απόφαση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρες με υψηλή μακροχρόνια ανεργία και υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας να επενδύουν, κατά αναλογία, πόρους για την υποστήριξη των ανέργων στην επανένταξή τους στον κόσμο της εργασίας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο