Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποχωρεί στις 14/6 μετά από 33 χρόνια ο Ν. Γκαργκάνας

5 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Tην αποχώρησή του από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος ανήγγειλε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο νυν διοικητής της Ν. Γκαργκάνας. Oπως ανέφερε σε δηλώσεις του, είχε ζητήσει ο ίδιος να δει τον πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί του θέματα σχετικά με τη διοίκηση της ΤτΕ, εν όψει της λήξης της θητείας του στις 14 Ιουνίου. Διάδοχος του κ. Γκαργκάνα θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Προβόπουλος.
Αποχωρεί στις 14/6 μετά από 33 χρόνια ο Ν. Γκαργκάνας
 
Tην αποχώρησή του από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος ανήγγειλε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο νυν διοικητής της Ν. Γκαργκάνας. Oπως ανέφερε σε δηλώσεις του, είχε ζητήσει ο ίδιος να δει τον πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί του θέματα σχετικά με τη διοίκηση της ΤτΕ, εν όψει της λήξης της θητείας του στις 14 Ιουνίου. Διάδοχος του κ. Γκαργκάνα θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Προβόπουλος.
Ο κ. Γκαργκάνας αποχωρεί από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από 33 χρόνια και αφού θήτευσε επί 12 έτη ως υποδιοικητής (με διοικητή τον νυν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμο) και ως διοικητής (από τον Ιούνιο 2002) μετά την αποχώρηση του κ. Παπαδήμου. Στην ΤτΕ ο κ. Γκαργκάνας είχε προσληφθεί ως ανώτατο στέλεχος τον Ιανουάριο 1975 από τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Πρόσφατα είχε βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» λόγω της καθυστερημένης, όπως καταμαρτυρούν, αντίδρασής του στην απεργία των υπαλλήλων της ΤτΕ, η οποία είχε ως συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και τα μεγάλα προβλήματα στα συστήματα πληρωμών με την έλλειψη ρευστού.

Ο κ. Προβόπουλος είχε θητεύσει επί τριετία ως υποδιοικητής στην ΤτΕ και από τον Μάρτιο του 2004 είχε αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Συνεργάσθηκε στενά με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για την επιτυχημένη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής στην Credit Agricole και χαίρει εκτίμησης στο σύνολο της κυβέρνησης. Επίσης, είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Γκαργκάνας είπε: «Είχα ζητήσει να συναντήσω τον πρωθυπουργό για να συζητήσω μαζί του θέματα σχετικά με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της λήξης της θητείας μου», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Nομίζω πως ήρθε η ώρα να αποσυρθώ από τη διοίκηση της τράπεζας, στις 14 Ιουνίου, που λήγει η θητεία μου». Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στον Ξενοφώντα Ζολώτα, στον άνθρωπο δηλαδή που τον εμπιστεύτηκε και του άνοιξε την πόρτα της κεντρικής τράπεζας. Το καλοκαίρι του 1975 ο Ξενοφών Ζολώτας ζήτησε από τον νεαρό τότε Ν. Γκαργκάνα να επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου εργαζόταν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ως αναλυτής, για να εργασθεί στην ΤτΕ.

Οι διαφοροποιήσεις

Η θητεία του στην κεντρική τράπεζα συνδέθηκε με τα πρώτα βήματα της ελληνικής οικονομίας στην Οικονομική και Νομισματική Eνωση αλλά και με την αιώνια σύγκρουσή του με τα συνδικάτα. Ο κ. Γκαργκάνας σχεδόν σε κάθε του επίσημη τοποθέτηση προκαλούσε κοινωνικές αντιδράσεις και αυτό γιατί μόνιμη επωδός στις εκθέσεις του ήταν η συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων για να μην τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός.

Ο διοικητής της ΤτΕ συγκρούστηκε για πρώτη φορά με τα συνδικάτα το 1985, όταν επί υπουργίας του κ. Κ. Σημίτη στο Οικονομίας πρότεινε να αφαιρεθεί το τμήμα του εισαγόμενου πληθωρισμού από την ΑΤΑ. Αλλά ως σήμερα επιμένει στην ανάγκη της συγκράτησης των μισθολογικών αυξήσεων για να τιθασευθεί ο πληθωρισμός, πολιτική που τον οδήγησε σε μεγάλες συγκρούσεις. Δικαίως λοιπόν τα συνδικάτα τον κατηγορούν ως «μονεταριστή», αν και ίδιος αρνείται αυτή την ταυτότητα.

Ο στενός φίλος του κ. Σημίτη είχε τότε δημιουργήσει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και μάλιστα είχε προτείνει να προσληφθεί ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος «κόπηκε» ως αντιπολιτευόμενος.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, ο κ. Γκαργκάνας πιστεύει ότι μπορεί για την οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ο πληθωρισμός, αλλά για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον της το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αναχρονιστικός δημόσιος τομέας της και η γραφειοκρατία, που αποτελούν ένα ολόκληρο σύστημα που εκτρέφει τη διαφθορά. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη της Παιδείας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο ίδιος, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από την ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο την περίοδο της χούντας, εκτιμά ότι σε πανεπιστημιακό επίπεδο χιλιάδες Eλληνες έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο μόρφωσης εδώ ή σπουδάζοντας στο εξωτερικό, αλλά η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει για τη συντριπτική πλειονότητα των νέων στη βασική εκπαίδευση, που έχει μείνει πίσω. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 70% του εργατικού δυναμικού) ανειδίκευτων εργατών στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση, με την οποία διατήρησε άριστες σχέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θεωρεί ότι έκανε λάθος στην ένταξη του Ταμείου της ΤτΕ στο ΙΚΑ, καθώς η ανεξαρτησία της τράπεζας και η κάλυψη των ελλειμμάτων από την ίδια την τράπεζα διασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία του. Τώρα εκτιμά ότι θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ, ενώ βάλλεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.


Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης