Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων

Ενώπιον της εφορίας θα βρεθούν από την επόμενη εβδομάδα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς και οι επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα που οφείλουν από τις 15 έως 28 Μαϊου να υποβάλουν τη δήλωση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και να πληρώσουν την πρώτη δόση του νέου φόρου για όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων


Ενώπιον της εφορίας θα βρεθούν από την επόμενη εβδομάδα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς και οι επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα που οφείλουν από τις 15 έως 28 Μαϊου να υποβάλουν τη δήλωση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και να πληρώσουν την πρώτη δόση του νέου φόρου για όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τους καλοκαιρινούς μήνες θα αρχίσουν να λαμβάνουν εκτός από τα συνήθη εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος και τα ειδοποιητήρια για τον φόρο κατοχής ακινήτων στα φυσικά πρόσωπα με βάση τους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και των δηλώσεων Ε9 που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 18 Απριλίου.

Αποκλίσεις
Την περίοδο αυτή οι υπάλληλοι τις Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων «δουλεύουν» σε δύο κατευθύνσεις, αφενός για την επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου με βάση τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν φέτος και αφετέρου με ασκήσεις επί χάρτου για την ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων των αξιών των ακινήτων που προκύπτουν από το περιουσιολόγιο καθώς τα Ε9 δεν περιέχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία με συνέπεια οι αποκλίσεις κατά περίπτωση να φθάνουν και το 70% της πραγματικής αξίας επί της οποίας πρέπει να υπολογιστεί ο φόρος.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι τόσα που μέχρι στιγμής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην έχει σαφή εικόνα για τον χρόνο που θα «φύγουν» τα πρώτα ειδοποιητήρια.

Ετσι η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει ως το τέλος του χρόνου τα 890 εκατ. ευρώ που έχει εγγράψει ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, από τον φόρο κατοχής ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία φορολογουμένων.

Για παράδειγμα, ο φόρος κατοχής ακινήτων ή Ειδικό Τέλος Ακινήτων για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις θα υπολογιστεί από την εφορία με βάση τις αξίες που θα δηλώσουν τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χωρίς δυνατότητα επαλήθευσής τους από την εφορία η οποία ωστόσο θα πρέπει να ταυτίσει τα ακίνητα που θα δηλωθούν με τις δηλώσεις Ε.Τ.ΑΚ. με τις αντίστοιχες δηλώσεις Ε9.

Την αδυναμία ελέγχου των αξιών που θα δηλωθούν όπως και την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να εντοπίσει ποια νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δεν θα υποβάλλουν -αν και υποχρεούνται- δήλωση καλύπτει το υπουργείο με ένα πλέγμα ποινών και λοιπών κυρώσεων που εκτείνονται και στους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες που τυχόν θα συμπράξουν στη μεταβίβαση ακινήτου για το οποίο δεν έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος κατοχής.

Πρόστιμο
Ορίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, το πρόστιμο κυμαίνεται από 117 μέχρι 1.170 ευρώ κατά περίπτωση και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης Ε.Τ.ΑΚ. και εφόσον ζητηθεί πιστοποιητικό εντός εξαμήνου από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης, επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο ισόποσο του αναλογούντος (βάσει δήλωσης) τέλους για το ακίνητο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο