Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέος ενεργειακός χάρτης

Στο νέο ρωσο-ιταλικό πρότζεκτ South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη συμμετέχει επίσημα από χθες η Ελλάδα

Σε ενεργειακό δίαυλο για την Ευρώπη μετατρέπεται σταδιακά η Ελλάδα, μετά την υπογραφή χθες με τη Ρωσία της συμφωνίας για τον νέο αγωγό αερίου South Stream, το νότιο σκέλος του οποίου θα περνά από τη χώρα μας και θα μεταφέρει αέριο στην Ιταλία.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία, μετά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τόνισαν τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Κρεμλίνο.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία Ρία Νόβοστι και Ιταρ Τας, οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream (Γιούζνιι Πατόκ, στα ρωσικά).

Υπογραφή
Νέος ενεργειακός χάρτης
Τη συμφωνία, που «έκλεισε» μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο, υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Βίκτωρ Κριστένκο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται η σύσταση μεικτής επιτροπής η οποία θα αναλάβει σε διάστημα δύο ετών να προχωρήσει τη μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Κύκλοι της ελληνικής αποστολής στη Μόσχα ανέφεραν ότι για τον επί ελληνικού εδάφους αγωγό θα συσταθεί εταιρεία στην οποία θα μετέχει κατά 50% ο ΔΕΣΦΑ και κατά 50% η ρωσική πλευρά, χωρίς να διευκρινίζουν αν εκτός της ρωσικής Gazprom θα συμμετέχει και η ιταλική Eni, δεδομένου ότι ο αγωγός αερίου South Stream είναι κοινό ρωσο-ιταλικό πρότζεκτ, 50% Gazprom και 50% Εni.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες συμφωνίες 50-50 έχει κλείσει η ρωσο-ιταλική κοινοπραξία και με άλλες χώρες διέλευσης του αγωγού, όπως τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα και η ακριβής διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός, αν και εξετάζεται να προχωρήσει παράλληλα με τον αγωγό Τουρκίας- Ελλάδος- Ιταλίας, ο οποίος προορίζεται για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Οι ενεργειακές συμφωνίες Αθήνας - Μόσχας δεν περνούν απαρατήρητες από την Ουάσινγκτον, η οποία επανειλημμένα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ προωθούν την εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι και το φυσικό αέριο από το Ιράκ.

Όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο South Stream θα ξεκινά από τον σταθμό «Μπερεγκοβάγια» στη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, διασχίζοντας υποθαλάσσια μία απόσταση 900 χλμ.

Από εκεί θα διακλαδώνεται προς νότον, στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο Πρίντεζι της Ιταλίας και προς βορράν προς Αυστρία. Το κόστος υπολογίζεται σε 14 δισ. δολ. και σχεδιάζεται να μεταφέρονται στην Ευρώπη περίπου 30 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου ετησίως.

Ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε πως το νότιο σκέλος του αγωγού θα μπορεί να καλύψει σε φυσικό αέριο τις αυξανόμενες ανάγκες της Ελλάδας και να μεταφέρει τράνζιτ αέριο στην Ιταλία.

Αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ποσότητες γύρω στα 10 δισ. κ.μ. και άφησε να εννοηθεί ότι το ελληνικό τμήμα θα μπορεί να είναι λειτουργικό το 2013-2014.

Εγγυήσεις Πούτιν
Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέταξε τον αγωγό σε ένα από τα σημαντικότερα έργα για τις χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης.

Τόνισε ότι μαζί με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι τα δύο έργα εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική δίοδο ενεργειακών πόρων.

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τον South Stream ως τον πιο ανταγωνιστικό αγωγό. «Αν οι άλλοι καταφέρουν να γεμίσουν τους άλλους αγωγούς, εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι» πρόσθεσε, αφήνοντας προφανώς αιχμές για την ετοιμότητα του Αζερμπαϊτζάν να τροφοδοτήσει με επαρκείς ποσότητες αερίου τον στηριζόμενο από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αγωγό «Ναμπούκο», αλλά και τον ITGI, τον αγωγό που ήδη συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και σε λίγα χρόνια θα επεκταθεί ως την Ιταλία.

«Στα επόμενα 8 χρόνια η Ελλάδα θα αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες αερίου που καταναλώνει και εμείς εγγυόμαστε αυτές τις ποσότητες» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο