Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Φρενάρει» στο 1,7% φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης

29 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • «Φρενάρει» στο 1,7% φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης
Η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές, η επιβράδυνση στις ΗΠΑ και η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων θα γίνουν αιτία να υποχωρήσει ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη περισσότερο από το αναμενόμενο φέτος και του χρόνου, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη καθώς και στην Ε.Ε. των 27 χωρών- μελών.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στις 15 χώρες της ζώνης του ευρώ θα επιβραδυνθεί σε 1,7% φέτος, από 2,6% το 2007 και σε 1,5% το 2009.

Τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν πρόβλεπε ανάπτυξη κατά 1,8% φέτος -ήδη μειωμένη σε σύγκριση με 2,2% που είχε προβλέψει αρχικά για το 2008, τον Νοέμβριο του 2007.

Η τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν ευθυγραμμίζεται με τη μέση πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2008, αλλά είναι κάτω από την πρόβλεψη της ΕΚΤ για ανάπτυξη 1,8% το 2009.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ 3,6% τον Μάρτιο, θα διαμορφωθεί στο 3,2% για το 2008 συνολικά, από 2,1% που ήταν το 2007, ενώ θα μειωθεί σε 2,2% το 2009.


Αύξηση τιμών

Η αύξηση των τιμών πυροδοτείται κυρίως από την άνοδο στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου, η οποία επίσης μειώνει την καταναλωτική ζήτηση και κατ επέκταση την ανάπτυξη, σημειώνει η Κομισιόν.

Η ΕΚΤ, η οποία θέλει τον πληθωρισμό κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα, προέβλεψε στις 6 Μαρτίου ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2,9% το 2008 και κατά 2,1% το 2009.

Ορισμένες από τις ανοδικές επιπτώσεις στις τιμές από τα ακριβότερα εμπορεύματα, αντισταθμίστηκαν από το ισχυρότερο ευρώ, τόνισε η Κομισιόν.

Και πρόβλεψε ότι ενώ το ευρώ θα ανατιμηθεί κατά 13% έναντι του δολαρίου το 2008, σε πραγματικούς όρους η ανατίμησή του θα είναι της τάξεως του 4,75%.

Η Κομισιόν προβλέπει επίσης ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας θα διευρυνθεί περαιτέρω φέτος, φθάνοντας το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2009, εκτός εάν η κυβέρνηση λάβει έκτακτα μέτρα.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν, λέγοντας ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2009 είναι «πάρα πολύ απαισιόδοξες».

Και το έλλειμμα της Ιταλίας αναμένεται να διευρυνθεί, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από το 3%.

Ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίμ Αλμούνια, σε παρέμβασή του τόνισε ότι προκαλούν κινδύνους επιδείνωσης της κατάστασης κυρίως οι συνεχιζόμενοι κλυδωνισμοί στις χρηματοπιστωτικές αγορές που θα μπορούσαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο την επιβράδυνση στις ΗΠΑ.


Αβεβαιότητα

«Εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα από τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Οι κίνδυνοι που προκαλούν ορισμένες ανισορροπίες σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εξωτερικά χρέη (φωτογραφίζει και την Ελλάδα) θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν υπάρξουν μεταβολές στις προτιμήσεις κινδύνου, σε περίπτωση που επεκταθεί η χρηματοπιστωτική κρίση».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης