Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λογιστής: Ο άνθρωπος που φταίει για όλα - και τα κάνει όλα

7 Ιούνιου 2017 Σχόλια
Λογιστής: Ο άνθρωπος που φταίει για όλα - και τα κάνει όλα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά


Η εβδομάδα που πέρασε, χαρακτηρίστηκε από μερικά τραγικά συμβάντα, με κοινό παρονομαστή το λογιστή.

Στα Τρίκαλα, κάποιος επιχειρηματίας λέει, πλάκωσε στο ξύλο το λογιστή του γιατί του κακοφάνηκε ο φόρος που του έβγαλε, ενώ η κ. Ματσούκα κατηγορεί το λογιστή της γιατί έχει μεγάλες οφειλές. Δεν μπορώ να γνωρίζω, κανείς δεν μπορεί παρά μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη, τι συνέβη και γιατί. Από τη μία υπάρχει το ρητό που λέει ότι «μονός καυγάς δεν γίνεται», ενώ από την άλλη, δεν υπάρχει ούτε ένας διάσημος (η ιστορία το λέει), που να μην έχει ισχυριστεί ότι φταίει ο λογιστής του /της για ό,τι στραβό και ηλίθιο μπορεί να έχει κάνει.

Με αφορμή όμως τα δύο προαναφερόμενα γεγονότα, θα γράψω σήμερα το άρθρο μου.

Στα τέλη της 10ετίας του ’90, άρχισε να λειτουργεί το taxis και με ραγδαίους ρυθμούς να εγκαθίσταται στις Δ.Ο.Υ. ανά την χώρα.

Το 1999 εγκαθίσταται στη Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας και αρχές του 2000, κατόπιν συνεννόησης, ήρθαν δύο υπάλληλοι της τότε ΓΓΔΕ για να ενημερώσουν τους συναδέλφους μου της Καρδίτσας.

Καμαρώναμε τότε γιατί το γραφείο μας είχε υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του διαστήματος εκείνου, ηλεκτρονικά.

Από τότε πέρασαν 17 χρόνια. Κάνοντας μία σύγκριση, διαπιστώνουμε ότι σήμερα, το μόνο που δεν γίνεται ηλεκτρονικά είναι ο γάμος και η βάπτιση, τουλάχιστον όχι ακόμη. Και βέβαια, τα πάντα όλα περνάνε από το λογιστή.

Θα συνεχίσω  να επιμένω ότι καλώς για τον κλάδο μου έχει έρθει όλη αυτή η ηλεκτρονική γραφειοκρατία στα γραφεία μας. Όμως…

Όμως, θα πρέπει να κάνω μερικές επισημάνσεις, προσπαθώντας να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά, τη δική μου λογική σειρά, ευελπιστώντας ότι δεν είμαι μόνος μου σ’ αυτό τον τρόπο σκέψης.

- Όποιος πελάτης θέλει ψυχοθεραπεία δεν είναι ανάγκη να πάει στο λογιστή του. Υπάρχουν αξιότατοι επιστήμονες στην αγορά που κάνουν τη δουλειά τους τέλεια. Καλό είναι λοιπόν να απευθυνθεί  σε αυτούς προκειμένου να τύχει επιστημονικής αντιμετώπισης για τα ψυχολογικά του.

- Δυστυχώς, πολύς κόσμος θεωρεί ότι θα πάει στο λογιστή του και με μαγικό τρόπο θα λυθούν όλα του τα προβλήματα, από ψυχολογικά, οικονομικά, συγγενικά, οικογενειακά, κι ένας Θεός ξέρει ακόμη τι άλλο. Κάτι για το οποίο βέβαια έχουν ευθύνη και οι λογιστές αφού οι ίδιοι έδωσαν το δικαίωμα πολλές φορές στους πελάτες τους να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν μαγικές κινήσεις, υπάρχουν συνεργασία, προγραμματισμός και οργάνωση. Φτάνει που έχουμε στα γραφεία μας χωρισμένα ζευγάρια και παλεύουμε να τα διαχειριστούμε. Δεν χρειαζόμαστε και άλλα προβλήματα.

- Κάποιοι δικηγόροι θεωρούν εαυτούς ότι είναι υπεράνω. Από πού προκύπτει βέβαια αυτό, κανείς από τους δικηγόρους που το πιστεύουν μπορεί να το τεκμηριώσει. Πληροφοριακά, στην Καρδίτσα κάποια κυρία δικηγόρος είπε σε κοινό μας πελάτη, ότι «ο λογιστής παίρνει τηλέφωνο το δικηγόρο και όχι ο δικηγόρος το λογιστή». Ακόμη περιμένω να επικοινωνήσει μαζί μου, μετά το μήνυμα που της έστειλα. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει, γιατί άμα χρειαστεί μπορούμε να γίνουμε όλοι αγενείς.

- Κάποιοι συμβολαιογράφοι, ζητάνε δια τηλεφώνου δικαιολογητικά για μεταβιβάσεις, νομίζοντας ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε και περιμένουμε το συμβολαιογράφο πότε θα πάρει τηλέφωνο για να τον εξυπηρετήσουμε. Ότι χρειάζεστε κύριοι, εγγράφως. Στέλνετε email περιγράφοντας επ’ ακριβώς τι θέλετε, πως το θέλετε και γιατί το θέλετε και βεβαίως θα σας το στείλω με τον ίδιο τρόπο, για δύο λόγους: α) για να έχω την απόδειξη της επικοινωνίας μας και β)  για να πληρώσει ο πελάτης.  Για να ξέρουμε τι ζητάει ο καθένας. Να δούμε αν είστε τόσο καλοί και στην έκθεση όσο στα λόγια. Πληροφοριακά, τα Ε9 των πελατών μου τα συμπληρώνω αφού προηγουμένως ο συμβολαιογράφος μου στείλει σε περίληψη τις αλλαγές που συντελούνται. Δεν διαβάζω συμβόλαια και δεν αναλύω άδειες οικοδομών, διότι δεν το παίζω ξερόλας. Ζητώ ενημέρωση από το μηχανικό και τον συμβολαιογράφο για να συμπληρώσω σωστά τα Ε-9, όπως απαιτώ από τους μηχανικούς και τους συμβολαιογράφους να μην το παίζουν λογιστές.

- Εσχάτως στη λίστα προστέθηκαν κάποιοι που συντάσσουν δηλώσεις ΟΣΔΕ οι οποίοι τρομοκρατούν τον κόσμο λέγοντάς τους ότι «πρέπει» ή «δεν πρέπει να ενταχθούν σε βιβλία», ότι «η δήλωση είναι λάθος και θα έπρεπε να βγάλει ο λογιστής σου λιγότερο φόρο» και άλλα τέτοια απίστευτα. Προσφάτως οι πληροφορίες έρχονται από περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ τουλάχιστον αστείο, αυτού του είδους τις υποδείξεις. Αυτός που θα απευθυνθεί σε κάποιο φορέα για τη σύνταξη της δήλωσης ΟΣΔΕ, ή σε κάποιο μελετητή για την ένταξη του σε κάποιο πρόγραμμα και θα έρθει στο γραφείο μου με υποδείξεις από άσχετους ανθρώπους, για τον τρόπο σύνταξης της φορολογικής του δήλωσης, στην καλύτερη περίπτωση θα φύγει με τις κλωτσιές από το γραφείο.

- Αρκετά με τους ειδήμονες κάθε είδους που καλούνται να καλύψουν τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό χρόνο και λένε ότι να’ ναι, χωρίς βέβαια να είναι κάποιος απέναντι να τους αντικρούσει.

- Έχω βαρεθεί να δέχομαι υποδείξεις από διάφορους που η μόνη τους σχέση με την καθημερινότητα ενός λογιστή, είναι όταν πηγαίνουν στο γραφείο του, να τους διορθώσει τη φορολογική τους δήλωση, την οποία παρεμπιπτόντως την έφτιαξαν μόνοι τους και την έκαναν «μπ…άχαλο». Είναι εξαιρετικοί στη θεωρία και στα στατιστικά στοιχεία, ας μείνουν εκεί κι ας αφήσουν τους μαχόμενους λογιστές στη δική τους καθημερινότητα.

- Άφησα για το τέλος τις τράπεζες. Εκεί το κακό έχει παραγίνει και σε μεγάλο βαθμό φταίμε κι εμείς γι’ αυτό. Κόψτε του τη φόρα του κάθε τυχαίου που σας ενοχλεί με υποτιμητικό τρόπο για να καταλάβουν ότι αρκετά πια. Εμείς είμαστε οι μόνοι που θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κακή συμπεριφορά διαφόρων ιδρυμάτων ή υπηρεσιών. Δεν πρόκειται να βοηθήσει κανένα Ο.Ε.Ε. πολύ απλά γιατί οι μισοί εκεί μέσα είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι υποψήφιος τελευταία ήταν  και ο τ. Υφυπουργός κ. Αλεξιάδης. Πόση σχέση μπορεί να έχει με την καθημερινότητα μας ώστε να κατανοήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται; Προφανώς καμία.

- Η νυν,  κ. Παπανάτσιου –συνάδελφος- δήλωσε πριν μερικές μέρες ότι δεν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. κ. Παπανάτσιου, νομίζετε ότι αν θα μας απειλήσετε πως δεν θα δώσετε παράταση, εμείς θα φοβηθούμε; Αν σας εξυπηρετεί σε κάτι, μη δώσετε ούτε ώρα. Και λοιπόν; Σε όσους δεν προλάβουμε να κάνουμε τη δήλωση τους, αυτοί οι φουκαράδες θα πληρώσουν πρόστιμο. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δηλώσεις κ. Παπανάτσιου  γίνονται με ραντεβού. Ξέρετε, όπως πάτε στο γιατρό και κλείνετε ραντεβού…. Ένα τέτοιο πράγμα.

- Ρωτώ λοιπόν εγώ ο άσχετος Επαρχιώτης Φοροτεχνικός:

- Οι δηλώσεις  των μελών εταιρειών είναι μέχρι τις 15.07.17

- Η πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου είναι στις 31.07.17.

Ποια ανάγκη σας οδήγησε να πείτε ότι δεν θα δώσετε παράταση; Χωρίς τουλάχιστον να τεκμηριώσετε επαρκώς, τι ακριβώς θα επιτύχετε με αυτό τον τρόπο; Αμ το άλλο το αστείο; «Να σπεύσουν οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους όσο έχουν χρόνο..» Σοβαρά τώρα;

Να σας ενημερώσω λοιπόν, όχι μόνο εσάς αλλά και τα ΜΜΕΕ (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά), παντογνώστες, ξερόλες και λοιπούς επαγγελματίες (που απαγορεύεται να κάνεις τη δουλειά τους, αλλά που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τη δική μας),  ότι:

1. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αφορά μόνο το λογιστή και κανέναν άλλο. Είναι ψέμα
2. Να λέτε στους φορολογούμενους ότι λήγει η προθεσμία των δηλώσεων στις 15/7 π.χ., δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, καθώς
3. Αν δεν κανονίσει ραντεβού με το λογιστή του για την ημέρα και ώρα που θα πάει το γραφείο του, δήλωση δεν γίνεται, αφού
4. Ακόμη κι αν έρθουν και περιμένουν στην ουρά, δεν μπορεί να γίνει δουλειά, διότι
5. Η σύνταξη, έλεγχος οριστικοποίηση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι μία διαδικασία που απαιτεί την προσήλωση του λογιστή, η οποία
6. Αν υπάρχει όχλος στην ουρά έξω και μέσα στο γραφείο του, δεν πρόκειται να γίνει της  προκοπής, με αποτέλεσμα
7. Να προκύψουν ενδεχομένως περιττές επιβαρύνσεις.

Δεν ξέρω τι τους έχει πιάσει όλους αυτούς τελευταία και θέλουν να το παίζουν παντογνώστες, ούτε από πού προέκυψε όλη αυτή η ανάγκη. Αυτό που γνωρίζω μετά βεβαιότητας όμως είναι ότι για να γίνει η δουλειά σου σωστά, θα πρέπει να απευθυνθείς για κάθε θέμα στον αντίστοιχο επαγγελματία.
Καλό είναι λοιπόν, να σταματήσουν διάφοροι τυχάρπαστοι τάχα μου δήθεν επαγγελματίες να μην πω τι, να ασχολούνται με τα πάντα και να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Καλό επίσης είναι, όσοι ασχολούνται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, να ασχολούνται με αυτές και να αφήσουν κατά μέρος τα φορολογικά και φοροτεχνικά σε αυτούς που είναι η δουλειά τους, γιατί δική τους δεν είναι.!! Το γεγονός ότι ο παππούς ανησυχεί για τη σύνταξή του, δεν του δίνει το δικαίωμα να του κάνει υποδείξεις για τα φορολογικά του και να έρχεται μετά στο γραφείο να μας σπάει τα νεύρα, γιατί συν τοις άλλοις δεν ακούει κιόλας.

Καλό συνάδελφοι είναι τέλος, να τρίξετε λίγο τα δόντια σε κάποιους που σας ταλαιπωρούν στο γραφείο σας (όλοι μας έχουμε τέτοιους) και να τους κάνετε πέρα.

Όλοι μας επίσης, έχουμε Χ αριθμό πελατών και ζούμε (δόσεις, δάνεια, ενοίκια, σπουδαστές, φροντιστήρια) από το 10% αυτών. Τόσοι είναι αυτοί που μας πληρώνουν στο μήνα ή στο χρόνο συμφωνία μας. Οι υπόλοιποι έρχονται αραιά και που για να φέρουν χρήματα, αλλά κάθε μέρα για να ζητήσουν κάτι.

Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο, ούτε Ομοσπονδία, ούτε Ο.Ε.Ε. ούτε Υπουργείο που να μπορέσει να κοντρολάρει την καθημερινότητα των γραφείων μας.

Παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Φτιάξτε το πρόγραμμα του γραφείου σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και όχι με τις ανάγκες του κάθε πελάτη σας. Και αν κάτι από όλα όσα γράφω σας ξενίζει, είναι δικαίωμα σας. Πριν όμως το κατακρίνετε σκεφτείτε αν, μία στο εκατομμύριο έχω δίκιο, με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να εφαρμόσετε κάτι από αυτά, αντί να λέτε ότι γράφω αρλούμπες.


Καρδίτσα Τρίτη 06.06.17

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Γ.Γ. ΓΕΟ.Φ.ΙΝ.
Οικονομικός Επόπτης Ε.Β.Ε. Καρδίτσας



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης