Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι περιττές «υπογραφές» κοστίζουν... 16,7 δισ. ευρώ

Πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ ή στο ποσό των 16,7 δισ. ευρώ το χρόνο. ...

Οι περιττές «υπογραφές» κοστίζουν... 16,7 δισ. ευρώ

Πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ ή στο ποσό των 16,7 δισ. ευρώ το χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τα κράτη-μέλη να μειώσουν την «περιττή» γραφειοκρατία εντός πενταετίας. Εχει θέσει ως στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% που θα απελευθερώσει κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2012 στο σύνολο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και αναμένεται να εξοικονομηθούν άνω των 4 δισ. ευρώ από τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% μέχρι το 2012, γεγονός που θα πριμοδοτήσει το ΑΕΠ κατά 1,6%. Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής, η μείωση της γραφειοκρατίας συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του εργατικού κόστους, την ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία ξεκινούν διαδικασίες καταγραφής και μέτρησης της «περιττής» γραφειοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες περιορισμού κυρίως στους τομείς που έχει υποδείξει η Επιτροπή: φορολογία, κρατικές προμήθειες, αγροτικές επιδοτήσεις, εταιρικό και εργατικό δίκαιο, μεταφορές κ.λπ. Η μείωση της γραφειοκρατίας γίνεται με περιορισμό των περιττών αναφορών και διαδικασιών και με τη χρήση της τεχνολογίας.

Ηδη, άλλα κράτη, όπως Βρετανία, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία έχουν ξεκινήσει την καταγραφή από το 2004 και σήμερα βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα.


Πηγή Καθημερινή


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο