Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με νέα επιτήρηση απειλείται η οικονομία

Η Eurostat αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομίας για το έλλειμμα. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί το 2007 πάνω από το όριο του 3%

Με νέα επιτήρηση απειλείται η οικονομία
Η Eurostat αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομίας για το έλλειμμα. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί το 2007 πάνω από το όριο του 3%

Σε επιτήρηση κινδυνεύει να βρεθεί εκ νέου η Ελλάδα, καθώς η Eurostat αμφισβητεί τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε χθες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, το έλλειμμα για το 2007 να διαμορφωθεί τελικά πάνω από 3%! Πρόκειται για μια «βόμβα» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, ουσιαστικά αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων που το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα ήταν 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και 2,8% του ΑΕΠ το 2007, καθώς και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφάρμοσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η ΕΕ απορρίψει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης για το έλλειμμα, θα πληγεί προσωπικά και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Η Eurostat με ανακοίνωσή της δεν δέχεται ως οριστικά τα στοιχεία αυτά δηλώνοντας ότι είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσής τους, καθώς υπάρχουν ανοικτά θέματα που σχετίζονται με:

Την καταγραφή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων το 2006 και το 2007.

Την ύπαρξη σημαντικής στατιστικής «ασυμφωνίας» το 2007 της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ.

Την ανεπαρκή παροχή στοιχείων για τους ειδικούς λογαριασμούς, την άσπρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν υπολογίζει ότι το αμφισβητούμενο αυτή τη στιγμή ποσοστό, που θα μπορούσε να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007, είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ. Οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εκφραστούν συγκεκριμένα με τη δημοσιοποίηση της εαρινής της έκθεσης στις 28 Απριλίου.

Προβλήματα
Την ύπαρξη προβλημάτων παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομίας. Επιχειρεί όμως να υποβαθμίσει το πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τεχνικά θέματα που ευελπιστεί να έχουν διευθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Οι επιφυλάξεις της Eurostat για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2007 αφορούν τεχνικά θέματα. Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται από την ΕΣΥΕ σε στενή συνεργασία με την Eurostat με στόχο να έχουν διευθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το έλλειμμα 2,8% για το 2007 στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως το τρίτο μεγαλύτερο μέσα στην Ενωση, μετά από αυτά της Ουγγαρίας (-5,5%) και Μ. Βρετανίας (-2,9%). Το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2006 υπολογίζεται στο 2,6% του ΑΕΠ. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο μετά την Ιταλία (104,0%) δημοσιονομικό χρέος που φθάνει στο 94,5% του ΑΕΠ (2007).


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο