Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ετήσια επιβάρυνση 800 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που δανείστηκαν με euribor

Το 80%-90% των δανείων, δηλαδή ποσό ύψους 90 δισ. ευρώ, διαθέτει επιτόκια βασισμένα στο euribor μηνός ή τριμήνου

Ετήσια επιβάρυνση 800 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που δανείστηκαν με euribor
Το 80%-90% των δανείων, δηλαδή ποσό ύψους 90 δισ. ευρώ, διαθέτει επιτόκια βασισμένα στο euribor μηνός ή τριμήνου

Πλήγμα δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από την αύξηση του επιτοκίου euribor βάσει του οποίου δανείζονται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να έχουν γίνει ακριβότερα, εξέλιξη που λειτουργεί, έστω και μεσοπρόθεσμα, ως θηλιά για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Σήμερα το 80%-90% των δανείων, δηλαδή ποσό ύψους 90 δισ. ευρώ, διαθέτουν επιτόκια βασισμένα στο euribor μηνός ή τριμήνου και η επιβάρυνση, εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στις αγορές χρήματος, ξεπερνά στα εν λόγω δάνεια τις 80 μονάδες βάσης (0,80%).

Ουσιαστικά, σε ετήσια βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δανεισθεί με βάση το euribor μηνός ή τριμήνου, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τόκους περίπου 800 εκατ. ευρώ, σε μία χρονική περίοδο που αρκετές από αυτές παρουσιάσουν κάμψη στις εργασίες τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο, το οποίο με τη σειρά τους έχει επηρεασθεί αρνητικά από το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων που βασίζονται στο βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, το οποίο διαμορφώνεται διοικητικά από την κάθε τράπεζα. Αναλυτικά, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση του βασικού επιτοκίου χρηματοδότησης επιχειρήσεων από 0,25% έως και 0,40% ανάλογα το πιστωτικό ίδρυμα, με συνέπεια το εν λόγω επιτόκιο να έχει ανέλθει σε ποσοστό άνω του 8,5% πλέον του περιθωρίου που διαμορφώνει η τράπεζα. Σε αυτήν την κατηγορία δανεισμού προσφεύγουν, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο τα τελευταία δύο έτη αρκετοί από τους εν λόγω επιχειρηματίες «απαιτούν» από την Τράπεζα να δανεισθούν με βάση το euribor, καθώς είναι, παρά την κούρσα των τελευταίων ημερών, φθηνότερο σε σύγκριση με το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης.

Το euribor «καίει» και τα νοικοκυριά
Μπορεί το κόστος του χρήματος να μετακυλίεται ολόκληρο στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, τούτο δεν σημαίνει όμως ότι δεν επηρεάζεται και ο ιδιώτης δανειολήπτης. Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου βασισμένο στο euribor και όχι στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως συνέβαινε έως πρόσφατα.

Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν το euribor και τις αγορές να εξισορροπούν, η εξέλιξη είναι διαφορετική. Την Πέμπτη το euribor τριμήνου έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, των τελευταίων τεσσάρων μηνών και εκτινάχθηκε στο 4,784%, προκαλώντας πονοκεφάλους σε τράπεζες αλλά και σε εκατομμύρια δανειολήπτες ανά την Ευρώπης, οι οποίοι έχουν συνδέσει το δάνειό τους με το «νευρικό» euribor.

Η αναρρίχηση του euribor αγγίζει δεκάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με βάση του euribor 3μηνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2007 οι ελληνικές τράπεζες κατήργησαν στη Στεγαστική Πίστη, το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι νέες συμβάσεις δανείων της κατηγορίας βασίζονται στο euribor 3μηνης διάρκειας. Με δεδομένη τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης αλλά και την αδυναμία εκτίμησης της λήξης της, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να μετακυλίσουν την αύξηση του κόστους του χρήματος στους δανειολήπτες, μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Αναλυτικά, εντός των επόμενων μηνών εκτιμάται ότι η αύξηση των επιτοκίων θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,50% ενδεχομένως και 0,70%.

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό ρεκόρ του euribor 3μηνου πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007 όταν είχε ανέλθει σε 4,95%.

Τα στοιχεία της ΤτΕ
Η αυξητική πορεία του euribor, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007, ανάγκασε τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να προσφύγουν στο δανεισμό -σε μεγάλο βαθμό- τον Νοέμβριο του 2007. Με βάση την έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας «δεκάδες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις βλέποντας την πορεία του euribor σε συνδυασμό με την αναταραχή στις αγορές δανείσθηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους, προκειμένου να πάρουν δάνειο με πιο ελκυστικούς όρους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο