Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΕ: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης

Την ανάγκη να υπερδιπλασιάσει η Ελλάδα τις σημερινές επενδύσεις της σε Έρευνα και Ανάπτυξη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ερευνητικό τομέα, για να επιτύχει τον κοινοτικό στόχο, επισημαίνει ο αρμόδιος για την Επιστήμη και Έρευνα Επίτροπος κ. Γιάνεζ Πότοτσνικ.

ΕΕ: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης

Την ανάγκη να υπερδιπλασιάσει η Ελλάδα τις σημερινές επενδύσεις της σε Έρευνα και Ανάπτυξη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ερευνητικό τομέα, για να επιτύχει τον κοινοτικό στόχο, επισημαίνει ο αρμόδιος για την Επιστήμη και Έρευνα Επίτροπος κ. Γιάνεζ Πότοτσνικ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είχαν δεσμευτεί στην εαρινή Σύνοδο κορυφής του 2006 να επιτύχουν τον κοινοτικό στόχο για επενδύσεις 3% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη, το 2010. Την ίδια χρονιά, η Ελλάδα είχε θέσει ως στόχο για επενδύσεις σε Ε&Α το 2010, το 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Πότοτσνικ, το φθινόπωρο του 2007, «η Ελλάδα αποφάσισε να μεταθέσει το στόχο του 1,5%, από το 2010 στο 2015! Προκειμένου να επιτύχει το φιλόδοξο(!) στόχο που έθεσε, η Ελλάδα θα χρειασθεί να υπερδιπλασιάσει τις σημερινές επενδύσεις σε Ε&Α και για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον ερευνητικό τομέα», τονίζει χαρακτηριστικά στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ή απάντηση του κ. Πότοτσνικ, εκτός από συγκεκαλυμμένα ειρωνική, είναι και ενδεικτική της τρομακτικής ένδειας της χώρας μας σε ένα νευραλγικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ένωσης τομέα, όπως είναι η ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Βεβαίως, εκτός από την απάντηση της Επιτροπής, καταλυτικά είναι και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις στην Ε&Α στην Ελλάδα βρίσκονταν το 2006 μόλις στο 0,57% του ΑΕΠ, σε παρόμοιο δηλαδή επίπεδο με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που αφορούν τις τεχνολογίες των πληροφοριών, υποχώρησαν το 2006 στο 1,2% του ΑΕΠ, δίνοντας στην Ελλάδα την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27. Στρατηγικός στόχος της Ένωσης είναι η οικονομία της γνώσης. Εάν η Ελλάδα δε διαμορφώσει άμεσα στρατηγική έρευνας και καινοτομίας, θα βρεθεί στο περιθώριο και θα μετατραπεί σε παρία της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε σχετικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. ¶ννυ Ποδηματά.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο