Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ιστορία της φορολογίας

Η Ancestry.com ανακοίνωσε πως θα παρέχει πρόσβαση στα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία των ΗΠΑ από το 1862 έως και το 1918.

Η ιστορία της φορολογίας

Η Ancestry.com ανακοίνωσε πως θα παρέχει πρόσβαση στα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία των ΗΠΑ από το 1862 έως και το 1918.

Της Paula Lehman

Το έτος είναι το 1865. Ο Andrew Carnegie κατεβαίνει από την άμαξα του, κοιτώντας το χρυσό ρολόι του. Στο σπίτι του Carnegie στην Πενσιλβάνια, τα εγγόνια του πειραματίζονται με τους ήχους του πιάνου, το οποίο ήταν μάλιστα ειδική παραγγελία. Γενικά, η ζωή είναι ωραία και άνετη για την οικογένεια Carnegie. Και στην τελική γιατί να μην είναι; Ο βαρόνος της χαλυβουργίας και μετέπειτα σημαντικός ευεργέτης θα κέρδιζε εκείνο το έτος 84.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σήμερα σε 2 εκατ. δολάρια.

Αυτές οι προαναφερθείσες λεπτομέρειες της πολυτελούς ζωής του Carnegie θα περιέχονται στο Ancestry.com, έναντι μηνιαίας συνδρομής 12,95 δολαρίων. Η ιστοσελίδα, που έως τώρα ασχολιόταν με τα γενεαλογικά δένδρα και πρόσφερε πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων που ποίκιλλαν από στρατιωτικά έγγραφα έως και αρχεία για μετανάστες, συμπεριλαμβάνει πλέον και φορολογικά αρχεία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων, για την οποία κατέβαλλε το τίμημα των 46.000 δολαρίων, η Ancestry.com έχει ψηφιοποιήσει και καταχωρήσει τα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία από το έτος 1862 έως και 1918.

Τα αρχεία της εφορίας που διαθέτει το site εμφανίζονται σε αλφαβητική σειρά και αναφέρουν τόσο το ετήσιο εισόδημα, όσο και τα όσα αντικείμενα διέθεταν στην κατοχή τους οι τότε φορολογούμενοι, όπως το χρυσό ρολόι και την άμαξα του Carnegie. Ένα άλλο έγγραφο δείχνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Abraham Lincoln, κέρδισε το 1864 ετήσιο εισόδημα 25.000 δολαρίων (ήτοι 566.000 δολάρια σε σημερινά λεφτά), ένα μόλις χρόνο πριν τη δολοφονία του. Για το τότε εισόδημα του είχε καταβάλλει φόρο 1.296 δολάρια.

Μία συλλογή με συλλογές

Σύμφωνα με την Megan Smolenyak, που αποτελεί την επικεφαλής ιστορικό της Ancestry.com, η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επέβαλλε ομοσπονδιακούς φόρους ήταν το 1862, και αυτοί σε ιδιαίτερα εύπορες οικογένειες που κέρδιζαν τουλάχιστον 600 δολάρια ετησίως. Τα έσοδα που συγκεντρώνονταν από φοροεισπράκτορα, αποσκοπούσαν στο να χρηματοδοτήσουν τον Εμφύλιο Πόλεμο που μαινόταν. Πάντως, οι φόροι ήταν μετριοπαθείς σε σχέση με το σημερινό «χαράτσι», με το μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή να μην υπερβαίνει το 10%. Ωστόσο, το 1873, ο τότε πιο πλούσιος άνδρας της Αμερικής, William Astor και ομάδα εύπορων φίλων του, μήνυσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με αποτέλεσμα ο φόρος να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Σε όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου, ο ομοσπονδιακός φόρος επιβαλλόταν. Επίσης, στα αρχεία είναι διαθέσιμα και τα οικονομικά στοιχεία μεμονωμένων εταιρειών.

Μέχρι στιγμής, η πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία ήταν προνόμιο μόνο όσων είχαν το χρόνο να ταξιδέψουν στην αμερικανική πρωτεύουσα και να δουν το μικροφιλμ στην Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων. Πλέον όμως, θα διατίθενται και διαδικτυακά, προσφέροντας κάποια ανακούφιση σε όσους αναγκάζονται να αποδώσουν το 30% του φετινού εισοδήματος τους στην Εφορία.

Η Paula Lehman είναι συντάκτρια του BusinessWeek της Νέας Υόρκης

Πηγή Capital
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο