Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το Ε.Κ. ζητά προστασία των πολιτών από τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης


Η παγκοσμιοποίηση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης σήμερα το πρωί στην ολομέλεια με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, όπου χαιρέτισαν την πρόσφατη αξιολόγηση της παγκοσμιοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παγκοσμιοποίηση ασκεί τεράστια πίεση στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα πρότυπα, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί τον λαϊκισμό, επεσήμαναν πολλοί ευρωβουλευτές. Ζήτησαν την καλύτερη προστασία της βιομηχανίας και των εργαζομένων και προέτρεψαν την ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού στο παγκόσμιο εμπόριο. «Πρέπει να φτιάχνουμε εμείς τους κανόνες και όχι απλά να τους δεχόμαστε», τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Ορισμένοι ζήτησαν ένα σχέδιο δράσης για την αποφυγή της κοινωνικής κατρακύλας και πρότειναν καλύτερη ανακατανομή των οφελών που έχει να προσφέρει η παγκοσμιοποίηση στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών. Κάποιοι δήλωσαν ότι η σημερινή μορφή της παγκοσμιοποίησης αποτελεί αδιέξοδο και ότι το ελεύθερο εμπόριο έχει υπονομεύσει σοβαρά τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον. Άλλοι ζήτησαν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο δεν θα επιτρέπει στις μεγάλες επιχειρήσεις να αποφεύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη δεν είναι ούτε αυτόματα ούτε ομοιόμορφα κατανεμημένα. Η ΕΕ πρέπει να πιέσει για νέους κανόνες προκειμένου να δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τις κρατικές επιδοτήσεις και το κοινωνικό ντάμπινγκ. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Κατάινεν επεσήμανε ότι οι ισχυρές κοινωνικές πολιτικές, η εκπαίδευση και η κατάρτιση μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ενίσχυση των πολιτών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο