Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέτρα προσέλκυσης εφοπλιστικών κεφαλαίων

Φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εφοπλιστών στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του γεύματος εργασίας που θα έχουν την Πέμπτη 17 Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομίας - Ναυτιλίας Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Βουλγαράκης με τις διοικήσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Μέτρα προσέλκυσης εφοπλιστικών κεφαλαίων


Φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εφοπλιστών στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του γεύματος εργασίας που θα έχουν την Πέμπτη 17 Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομίας - Ναυτιλίας Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Βουλγαράκης με τις διοικήσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία θα απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ οι εταιρείες εκείνες που θα απασχολούν στα πλοία τους ελληνικά πληρώματα πέραν των οργανικών συνθέσεων που επαναπροσδιορίστηκαν το 2006.

Η σχετική τροπολογία είχε συνταχθεί επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη αλλά είχε «παγώσει» λόγω διαφωνιών που είχαν ανακύψει τότε από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας.

Επίσης στα συρτάρια του υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχει υπουργική απόφαση που ουσιαστικά αποδεσμεύει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από την υποχρέωσή τους να απασχολούν Έλληνες πλοιάρχους στα υπό ελληνική σημαία πλοία τους.

Πρωτοβουλίες
Το βασικότερο θέμα φορολογικής φύσεως που φαίνεται να απασχολεί τους εφοπλιστές είναι οι εξελίξεις που κυοφορούνται σε επίπεδο ΕΕ γύρω από τη νομοθεσία για τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Όπως είπε χθες ο κ. Βουλγαράκης σχετικά με αυτό το ζήτημα δρομολογούνται δράσεις και από άλλα υπουργεία της κυβέρνησης σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομίας.

Όμως η συζήτηση στις 17 Απριλίου δεν θα περιστραφεί σε ένα στενό πλαίσιο θεμάτων.

Η κυβέρνηση, είπε, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις των εφοπλιστών σε σχέση με όσα ζητήματα τους απασχολούν και πρόσθεσε δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει το τρένο της τεράστιας ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα στη ναυτιλία.

Σύμφωνα με τον ίδιον, επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί στον Πειραιά ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία με αφορμή τη φορολόγηση των μη Βρετανών κατοίκων από την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν.

Το μέτρο έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και είναι πιθανό να οδηγήσει στην αποχώρηση από την αγορά του Σίτι μεγάλου αριθμού ναυτιλιακών επιχειρήσεων όμως και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προς τη ναυτιλία.

Ο κ. Βουλγαράκης, επισκεπτόμενος πριν από ένα μήνα το Λονδίνο κάλεσε τις περίπου 100 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που εξακολουθούν να λειτουργούν στο Λονδίνο, να επαναπατριστούν.

Το «πράσινο φως» για την παροχή κινήτρων προς τα ναυτιλιακά κεφάλαια να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία, έχει δοθεί κεντρικά στον κ. Βουλγαράκη, από τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει συναντηθεί αρκετές φορές με ναυτιλιακούς παράγοντες, με τα προεδρεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου.

Φορολογικά κίνητρα

Εισφορές
Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ οι εταιρείες εκείνες που θα απασχολούν στα πλοία τους ελληνικά πληρώματα πέραν των οργανικών συνθέσεων που επαναπροσδιορίστηκαν το 2006.

Πληρώματα
Στα συρτάρια του υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχει υπουργική απόφαση που ουσιαστικά αποδεσμεύει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από την υποχρέωσή τους να απασχολούν Έλληνες πλοιάρχους στα υπό ελληνική σημαία πλοία τους.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο