Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

ΣΕΒ: «Η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενόμενου, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη»http://www.sev.org.gr

15/05/2017

H αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μήνες, λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το 1ο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -0,5%, επιπλέον μείωσης -0,7% το 1ο τρίμηνο του 2016 και έναντι μείωσης -1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν σχετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης +1,8% και +2,1% αντίστοιχα για το 2017, έχοντας, όμως, ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για ανάπτυξη +2,7%. Οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται στη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει, επίσης, τις εκτιμήσεις της για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και το 2018, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογική διοίκηση και την πιθανή βελτίωση των επιδόσεων στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία πάντως, η οικονομική δραστηριότητα κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις λιανικές πωλήσεις και τις καθαρές προσλήψεις να κινούνται ανοδικά, και σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2017.

Διαβάστε εδώ το Μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας: Ελληνική Οικονομία: Η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενόμενου, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη - 15 Μαΐου 2017.

Δείτε εδώ το Μηνιαίο δελτίο στα αγγλικά. 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο