Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

Τέλος στα πρόστιμα ΚΒΣ χωρίς απολογία

Προθεσμία 10 ημερών θα δίνουν εφεξής οι φορολογικές αρχές στους επιτηδευματίες προκειμένου να προσέρχονται για να δώσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις παραλείψεις ή τις παρατυπίες που διαπίστωσε ο φορολογικός έλεγχος (είτε τακτικός είτε προληπτικός) προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Τέλος στα πρόστιμα ΚΒΣ χωρίς απολογία


Προθεσμία 10 ημερών θα δίνουν εφεξής οι φορολογικές αρχές στους επιτηδευματίες προκειμένου να προσέρχονται για να δώσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις παραλείψεις ή τις παρατυπίες που διαπίστωσε ο φορολογικός έλεγχος (είτε τακτικός είτε προληπτικός) προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
Η επίδοση της κλήσης για ακρόαση θα πραγματοποιείται μετά μεν τον έλεγχο, αλλά οπωσδήποτε πριν από τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου.

Τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους και να διατυπώνουν επιχειρήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο αφενός του άρθρου 20 του Συντάγματος (το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του) και αφετέρου της απόφασης - γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (2370/2007) το οποίο έκρινε ότι προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο σε βάρος επιτηδευματία για παράβαση των διατάξεων του KBΣ, απαιτείται η επίδοση σε αυτόν σχετικού σημειώματος με κλήση για παροχή εξηγήσεων για την παράβαση και αυτό μάλιστα αποτελεί ουσιώδη τύπο της όλης διαδικασίας.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού Αντώνη Μπέζα, κάνει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς δεν αρκείται στην υποχρέωση που απορρέει από την απόφαση του ΣτΕ να καλέσει τον επιτηδευματία μόνο εάν διαπιστώσει δόλο ή υπό άλλες προϋποθέσεις, αλλά και σε οποιαδήποτε περίπτωση. Eτσι, αποσκοπείται η εμπέδωση διαφάνειας και η αποφυγή φαινομένων αυθαιρεσίας που χαλαρώνει τη φορολογική συνείδηση ή ακόμη και συναλλαγών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. λόγω επικείμενης παραγραφής) μπορεί να τίθεται και μικρότερη προθεσμία από αυτή των δέκα ημερών που αναφέρεται ανωτέρω, όχι όμως μικρότερη των πέντε ημερών.

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας εξέδωσε εγκύκλιο (Αριθ. Πρωτ.: 1042042/1398/ΔΕ-Α/2008 ΠΟΛ.1074/2008) για την ακρόαση επιτηδευματιών πριν την έκδοση σε βάρος τους απόφασης επιβολής προστίμου για παραβάσεις των διατάξεων του KBΣ, στην οπία αναφέρονται τα εξής:

(Αριθ. Πρωτ.: 1042042/1398/ΔΕ-Α/2008 ΠΟΛ.1074/2008)Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο