Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Σταθερό στο 4% διατήρησε για έναν ακόμα μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, να προειδοποιεί για μια ακόμα φορά έναντι του πληθωριστικού κινδύνου.

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Σταθερό στο 4% διατήρησε για έναν ακόμα μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, να προειδοποιεί για μια ακόμα φορά έναντι του πληθωριστικού κινδύνου.

Ωστόσο, τα σχόλια του κ. Τρισέ κινήθηκαν σε χαμηλότερους τόνους από αυτούς που ανέμενε η αγορά, καθώς μάλιστα αντιστάθμισε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό με τις αναταράξεις στις αγόρές, για τις οποίες δήλωσε ότι ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει ελάχιστα μέσα στο 2008 παραμένοντας αρκετά πάνω από το όριο επιφυλακής του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με την μοναδική απειλή να εντοπίζεται στο μέτωπο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Βιομηχανική παραγωγή

Εξάλλου, απροσδόκητη αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας το Φεβρουάριο ενώ αντίθετα μειώθηκε εκείνη της Ιταλίας τον ίδιο μήνα, σε μια ακόμα ένδειξη της οικονομικής απόκλισης που παρατηρείται προσφάτως εντός της Ευρωζώνης, ανάμεσα στη βόρεια Ευρώπη και στον ευρωπαϊκό νόμοτο.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση (ή 2% σε ετήσια) διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών ότι θα παρέμενε αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο και υποδηλώνοντας την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έναντι της πρόσφατης ενίσχυσης του ευρώ, παρά τις διαμαρτυρίες του Παρισιού για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των γαλλικών προϊόντων.

Η αύξηση αυτή εξάλλου έρχεται να συμπλήρώσει ανάλογη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι οι δυο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο αντίστοιχα, με την τρίτη και την τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες εμφανίζονται εξασθενημένες στην τρέχουσα συγκυρία.

Η τελευταία είδηση αφορά την Ιταλία και ειδικότερα την βιομηχανική της παραγωγή, η οποία σε αντίθεση με τη γαλλική μειώθηκε κατά 0,2% το Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη  αυτή έρχεται σε συνέχεια των αρνητικών στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου και επιβεβαιώνει επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας που την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον γαλλογερμανικό άξονα.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο