Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Πιάστε τον Μάη

Το σχόλιο της Δευτέρας - Πιάστε τον Μάη
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 15 λεπτά

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven






Καλημέρα και καλό μήνα!

Ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου εκείνη την περίοδο ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. 

131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι καθώς και σήμερα βρισκόμαστε σε εργασιακό μεσαίωνα, μετά από τις στοχευμένες παρεμβάσεις των μνημονίων που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια.

Καθώς η σημερινή ημέρα είναι πλέον και με τη «βούλα του νόμου» υποχρεωτική, θέλω να πιστεύω πως ξεκουράζεστε σπίτι σας γεμίζοντας τις μπαταρίες για τον μήνα που ξεκίνησε καθώς η προηγούμενη εβδομάδα ήταν φορτωμένη με υποχρεώσεις όπως βέβαια συμβαίνει πάντα ειδικά τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Για όσους η σημερινή (υποχρεωτική) αργία είναι εργάσιμη υπενθυμίζω τι ισχύει και πώς αυτή αμείβεται η ημέρα αυτή.

Στον ίδιο νόμο (4468/2017) με τον οποίο καθιερώθηκε η 1η Μάιου ως υποχρεωτική αργία, ψηφίστηκε και διάταξη  για την σύσταση τμήματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που έχει σκοπό  την καταστολή της αδήλωτης εργασίας
Η κα Αχτσιούγλου εκτός από την κατάθεση των τροπολογιών για την ρύθμιση των ως άνω θεμάτων έδωσε και συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, στην οποία επισήμανε
πως τα όρια των ομαδικών απολύσεων μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς,  θα παραμείνουν στο ποσοστό 5% ( από 10% ) ενώ οι έλεγχοι για τον εντοπισμό της Μαύρης εργασίας θα γίνονται πλέον στοχευμένα  με την βοήθεια πληροφοριακού συστήματος που θα αξιολογεί τα στοιχεία.  Θετικό είναι το κίνητρο που εξετάζεται για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα γνωστά σε όλους μας πια «μπλοκάκια».



Η απόφαση που όλος ο επιχειρηματικός κόσμος περίμενε, δημοσιεύθηκε επιτέλους την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δυστυχώς δεν μας έκανε «σοφότερους». [Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση εγκατάστασης μηχανημάτων με κάρτα (pos)]. 
Η ΚΥΑ αναφέρει φυσικά τους ΚΑΔ οι οποίοι καθορίζουν την υποχρέωση εγκατάστασης μηχανήματος pos, ωστόσο ορισμένες χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων  : 

  • η υποχρέωση αφορά μόνο όσους έχουν σαν  κύριους ΚΑΔ αυτούς που αναφέρονται στην απόφαση; Μήπως ο κύριος ΚΑΔ μπορεί να θεωρηθεί και αυτός ο οποίος έχει τα μεγαλύτερα έσοδα....; 

  • η απόφαση αναφέρει πως όταν υπάρχουν συναλλαγές με ιδιώτες τότε πρέπει να υπάρχει pos. Τι ισχύει εάν δεν υπάρχουν συναλλαγές με ιδιώτες πρέπει να έχεις εγκατεστημένο μηχάνημα; Και πως πιστοποιείται ή αποδεικνύεται ότι κάποιος δεν έχει συναλλαγές με ιδιώτες;  (μόνο από τον ΚΑΔ δεν νομίζω)...  

Πιστεύω πως θα ακολουθήσει κάποια διευκρίνιση όμως προσοχή στην ημερομηνία υποχρέωσης για την εγκατάσταση του pos καθώς είναι μέχρι 27/7/2017 ενώ το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500€.

Δείτε επίσης τις πινακίδες υποχρέωσης για τα pos που μπορείτε να κατεβάσετε από την αρχική σελίδα του κόμβου.



Ένα από τα σημαντικά θέματα της εβδομάδας που πέρασε ήταν και η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σχετικά με τους αγρότες.  [Δείτε εδώ την ανακοίνωση]

Όπως είναι φυσικό, ένα δελτίο τύπου που «σέβεται» τα γραφόμενά του, περιέχει πάντα την φράση "Σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και τις διαδικασίες, θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες, με σχετική εγκύκλιο".
Σε τηλεφωνική παρέμβαση στο  briefing της Πέμπτης ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου υπογράμμισε τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και τα θέματα στα οποία δεν δίνει λύση η σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ .
Το δελτίο τύπου επίσης, δεν διευκρινίζει τι γίνεται για τους αγρότες που θέλουν να κάνουν χρήση της διάταξης ώστε να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς μέχρι και την 12η Μαΐου 2017.

Το παραπάνω όμως δεν είναι το μόνο θέμα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και για το οποίο δεν έχουμε ξεκάθαρες λύσεις.

Δεν ισχύει η απαλλαγή από τη μείωση της σύνταξης για συνταξιούχους άλλων ταμείων που αποκτούν αγροτικό εισόδημα από 1.1.2017


Τι γίνεται όταν κάποιοι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ εξακολουθούν να διατηρούν την αγροτική τους δραστηριότητα ; 
  • Εφόσον ο αγρότης συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΓΑ από την έναρξη ισχύος του Ν.4387 ( 5/2016 ) και διατηρεί την αγροτική του δραστηριότητα δεν τίθεται θέμα εφαρμογής για την περικοπή της σύνταξης τους.
  • Εφόσον ο αγρότης συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΓΑ από την από 1/1/2017 και μέχρι 31/12/2024 και εξακολουθεί να συνεχίζει την αγροτική του δραστηριότητα δεν υπάρχει περικοπή της σύνταξής του. Μετά την 1/1/2025 θα εφαρμοστή η περικοπή της σύνταξης ( άρθρο 20 Ν.4387 ).
  • Η περικοπής της σύνταξης θα ισχύει για τους συνταξιούχους που προέρχονται από φορέα πλην ΟΓΑ και δραστηριοποιηθούν σε νέα αγροτική εκμετάλλευση μετά την 1/1/2017. 

Καλό είναι τα παραπάνω να επισημοποιηθούν με εγκύκλιο και όχι από απάντηση του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου στη Βουλή.

 Στην συνέχεια και σε νέα απάντηση ο υφυπουργός εργασίας έδωσε μια ακόμη απάντηση σε παρόμοια ερώτηση.

[Δείτε την εδώ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας]


Μετά και από τα ανωτέρω, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, θα πρέπει να μελετηθεί δεόντως απ' όλους μας.


●●●

Τα Briefings της εβδομάδας


 

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν.

Φτιάξτε Καφέ ...και δείτε τηλεοπτικά τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδας.

--StyleSheet Link--> Το briefing της ημέρας - Μείωση σύνταξης για συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα, τέλος σταθερής τηλεφωνίας κ.ά. (24.04.2017)

--StyleSheet Link--> Το briefing της ημέρας - Εισφορές Μαρτίου, μισθοί αλλοδαπής, Πρωτομαγιά κ.ά. (26.04.2017)

--StyleSheet Link--> Το briefing της ημέρας - Μετατάξεις αγροτών, τηλ. παρέμβαση Γ. Παπαδημητρίου κ.ά. (27.04.2017)

--StyleSheet Link-->Το briefing της ημέρας - Εγκατάσταση POS, εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών, ενδικοφανής προσφυγή κ.ά. (28.04.2017)

 ●●●

 

Επισημάνσεις

Υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. και ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων για τη χρήση 2016

Υπάρχουν αλλαγές φέτος στην υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕ.Μ.Η.

Γενικές Συνελεύσεις

Οι ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων που προβλέπουν οι νέες διατάξεις για χρήσεις που λήγουν μετά την 7η Ιουλίου 2016 είναι οι ακόλουθες:

 Νομική μορφή
Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης το αργότερο μέχρι Για οικονομικές καταστάσεις φορολογικού έτους 2016 (Χρήση 1.1.2016 - έως 31.12.2016)
Ανώνυμες Εταιρίες (10η) ηµερολογιακή ηµέρα του ένατου µήνα έως 10 Σεπτεμβρίου 2017
Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) (10η) ηµερολογιακή ηµέρα του ένατου µήνα έως 10 Σεπτεμβρίου 2017
Ι.Κ.Ε. (10η) ηµερολογιακή ηµέρα του ένατου µήνα έως 10 Σεπτεμβρίου 2017

 

Υποβολή ΜΟΝΟ των εγκεκριμένων από τη Γενική Συνέλευση οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

  Ημερομηνία υποβολής στο Γ.Ε.ΜΗ. των ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ οικονομικών καταστάσεων Υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Ανώνυμες Εταιρείες  Εντός είκοσι (20) ημερών από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση Εάν η σύγκληση της Γ.Σ. γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να υποβληθούν έως 30/09/2017*
Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  Εντός είκοσι (20) ημερών από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση Εάν η σύγκληση της Γ.Σ. γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να υποβληθούν έως 30/09/2017*
Ι.Κ.Ε.   Εντός είκοσι (20) ημερών από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση Εάν η σύγκληση της Γ.Σ. γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να υποβληθούν έως 30/09/2017*
Ο.Ε.-Ε.Ε.στις οποίες συμμετέχουν κατά 100% νομικά πρόσωπα (περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014)   Εντός εννέα (9) μηνών από τη λήξη της χρήσης

 

Τι ισχύει στις περιπτώσεις εξόφλησης συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών ή και επιχειρήσεων  ;

Μέσα από χρηστικούς πίνακες έχουν μαζευτεί όλες οι περιπτώσεις συναλλαγών και τρόποι εξόφλησης με τις σχετικές διατάξεις που εφαρμόζονται. Τι ισχύει στις δαπάνες σε φυσικά πρόσωπα για το αφορολόγητο και τις ιατρικές δαπάνες.

 

  ●●●

 

 

Φορολογικές αποφάσεις - Εγκύκλιοι



ΠΟΛ.1064/2017

Αφορά 

Με την συγκεκριμένη απόφαση αναλύεται η  διαδικασία και το πλαίσιο για την ενδικοφανή προσφυγή . Ποιες προθεσμίες ισχύουν, τι δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσεις, τι ισχύει με την αναστολή και λοιπές σημαντικές διαδικαστικές λεπτομέρειες για την ενδικοφανή προσφυγή.


ΠΟΛ.1068/2017

 

Πότε ξεκινά η τριετής παραγραφή για το τέλος επιτηδεύματος νομικών προσώπων που βεβαιώθηκε και καταβλήθηκε για τα οικονομικά έτη 2012 και 2013

Θα θυμάστε το τέλος επιτηδεύματος για τις χρήσεις 2011 και 2012 είχαν βεβαιωθεί με ξεχωριστά σημειώματα το 2015. Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών εταιρειών όπου το τέλος επιτηδεύματος για το διάστημα μετά την εκπρόθεσμη διακοπή έχει ενδεχομένως ήδη καταβληθεί, για όσα τέλη επιτηδεύματος έχουν βεβαιωθεί και καταβληθεί για τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, η τριετής παραγραφή δεν ξεκινά από τον χρόνο βεβαίωσης του τέλους επιτηδεύματος ή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας διότι δεν κατέστει τότε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, αλλά από τον χρόνο που πληρώθηκε καθώς βεβαιώθηκε ξεχωριστά και όχι ενσωματωμένο με την δήλωση εισοδήματος.

 

ΠΟΛ.1065/2017

Αφορά 

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης Χρηστών. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να παράσχει πιστοποιητικά ( δηλαδή δημόσια έγγραφα ) προς τους πολίτες έγινε αίτημα προς την Α.Α.Δ.Ε. που καθορίζει την διαδικασία χρήσης της υπηρεσίας για την αυθεντικοποίηση των χρηστών.

 

ΔΕΑΦ Α 1060761 ΕΞ 2017 Έννοια του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης

Αφορά 

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο έγγραφο  και δεδομένου ότι ο νόμος δεν προβλέπει περιοριστικά την έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία μόνο των κρατήσεων των ημεδαπών ασφαλιστικών ταμείων και για λόγους ισότιμης φορολογικής μεταχείρισης, προκύπτει ότι από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλοδαπής προέλευσης, εκπίπτουν οι κρατήσεις από τους μισθούς που έχουν πραγματοποιήσει στην αλλοδαπή οι εργοδότες, όπως αυτές αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που προσκομίζονται για τη δήλωση του εισοδήματος αυτού στην Ελλάδα.

 

ΠΟΛ.1067/2017 Παροχή διευκρινίσεων ως προς το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας

Αφορά 

Ότι ακριβώς αναφέρει ο τίτλος. Διευκρινίσεις για :
-
Το πότε επιβάλλεται το τέλος
-Πότε δεν επιβάλλεται
-Ορολογία
-Είσπραξη και απόδοση του τέλους

 

ΔΕΛ Α 1057280 ΕΞ 2017 Τροποποίηση της αριθμ. ΔΕΛ Β' 1189202 ΕΞ 2016/28.12.2016 (ΦΕΚ Β' 4270/2016) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2017

Αφορά 

Με την απόφαση της ΑΑΔΕ τροποποιείται η ΔΕΛ Β 1189202 ΕΞ 2016/28.12.2016 περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2017.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης αξιολόγησης των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου και την προτεραιοποίηση αυτών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας το πρόβλημα των περιορισμένων ελεγκτικών πόρων, με στόχο την αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων. Και επίσης για την μελέτη εντοπισμού ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων, η οποία συντάχθηκε διακεκριμένα ανά ελεγκτική υπηρεσία σε ομάδες φορολογουμένων με ομοειδή χαρακτηριστικά.

 

ΔΕΑΦ Β 1054541 ΕΞ 2017 Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τη μεταφορά ζημιών παρελθουσών χρήσεων στο φορολογικό έτος 2015, όταν τα αποτελέσματα είναι μηδενικά

Αφορά 

Τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος για την ορθή απεικόνιση των ζημιών παρελθουσών χρήσεων, μπορεί να γίνει τόσο για τις χρήσεις που ισχύει ο ν.2238/1994 όσο και για τις χρήσεις που ισχύει ο νέος ΚΦΕ (4172/2013).  Δείτε την συγφκεκριμένη απόφαση, θα σας χρησιμέυσει σίγουρα έαν σε κάποια δήλωση έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τις ζημιές παρελθουσών χρήσεων.

 

ΔΕΛ Ε 1063400 ΕΞ 2017 Διακοπή εργασιών, ιδιοκτητών κλεμμένων ΦΙΧ οχημάτων

Αφορά 

Φορολογούμενοι οι οποίοι λόγω κλοπής, δεν έχουν στη διάθεσή τους το ΦΙΧ όχημά τους, οφείλουν, κατά την υποβολή της δήλωσης Διακοπής Εργασιών, στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησής τους, να συνυποβάλλουν το σχετικό αντίγραφο.

 

 

●●●

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Η ψηφιακή οικονομία είναι ένας παράγοντας που έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες κυρίως προσωρινές και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Την 26 Απριλίου από την ΕΕ υπήρχε πρωτοβουλία ( ψήφισμα στην ευρωβουλή )  για την δημιουργία ενός πυλώνα με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στους εργαζόμενους που αφορούν τις νέες μορφές ψηφιακής απασχόλησης. Να υπενθυμίσουμε πως η ψηφιακή οικονομία ενισχύει τον ανταγωνισμό (στις τιμές σε online και offline υπηρεσίες ) και προσφέρει τις δυνατότητες στους εργαζομένους να αποφασίσουν πόσο και πού θέλουν να εργαστούν.  Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πώς πρέπει οι εργαζόμενοι π.χ. σε ψηφιακές πλατφόρμες να αντιμετωπιστούν ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Να τονίσουμε πως τα βρετανικά δικαστήρια πρόσφατα ενέκριναν απόφαση σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί π.χ. της ψηφιακής πλατφόρμας  Uber δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά εργαζόμενοι που δικαιούνται όλα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

-Προσοχή μην ξεχάσετε : Έως 12 Μαΐου η πληρωμή των εισφορών Μαρτίου για τους αυτοαπασχολούμενους. Σήμερα τα ειδοποιητήρια στον Ε.Φ.Κ.Α. (Video)

- Ανάρτηση ειδοποιητήριων και παράταση πληρωμής εισφορών Μαρτίου μη μισθωτών έως την Παρασκευή 12.5.2017

 

 ●●●

  

ΣΤΕ

ΣτΕ 1818/2015 Η μη αναζήτηση από το προσωπικό υπολοίπου δανείου συνιστά επαύξηση μισθού υποκείμενη σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται περί παροχών κοινωνικού χαρακτήρα (λόγω γάμου, γεννήσεως ή θανάτου) και γενικότερα περί παροχών μη υποκειμένων σε εισφορές 

[Κατά την έννοια των διατάξεων του ΑΝ 1846/1951 και του κανονισμού ασφάλισης του ΙΚΑ, εξαιρουμένων εκτάκτων παροχών κοινωνικού χαρακτήρα (ήτοι δώρων λόγω γάμου του ασφαλισμένου ή των τέκνων του, γεννήσεως τέκνων του ασφαλισμένου και βοηθημάτων στην οικογένεια θανόντος ασφαλισμένου), ως αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι πάσης φύσεως χρηματικές ή σε είδος παροχές του εργοδότη προς το μισθωτό έστω και αν αυτές δεν δίδονται αμέσως ως αντάλλαγμα της προσφερόμενης εργασίας, αλλά χορηγούνται στο μισθωτό οικειοθελώς από τον εργοδότη και από ελευθεριότητα, πάντως εξ αφορμής της σχέσεως εργασίας που τους συνδέει (ΣτΕ 1945/1996).
Η
μη αναζήτηση από το προσωπικό υπολοίπου δανείου συνιστά επαύξηση μισθού υποκείμενη σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται περί παροχών κοινωνικού χαρακτήρα (λόγω γάμου, γεννήσεως ή θανάτου) και γενικότερα περί παροχών μη υποκειμένων σε εισφορές
.]

●●●  

Λοιπές ειδήσεις

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να διαβάσετε τις χρηστικές ερωτήσεις απαντήσεις που αφορούν το Ε1,Ε2 και Ε3 όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την Α.Α.Δ.Ε. ή να τις αρχειοθετήσετε στην προσωπική σας βιβλιοθήκη για διάβασμα σε δεύτερο χρόνο. Επίσης μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ΔΩΡΕΑΝ οδηγό δηλώσεων 2017 από την αρχική σελίδα του κόμβου. 
Όσοι από εσάς έχετε και υποχρέωση για υποβολή ΕΦΑ, δείτε και τις συχνές ερωτήσεις απαντήσεις που αφορούν την σχετική αυτή δήλωση. Η εφαρμογή πλέον είναι διαθέσιμη για να υποβληθούν δηλώσεις μέχρι 20η Μαΐου ενώ να υπενθυμίσω πως αφορά και νομικές οντότητες που στο καταστατικό τους αναφέρεται αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων. 

Με έγγραφη απάντηση της η ΑΑΔΕ στη Βουλή τόνισε πως ο μέσος όρος των εσόδων από το φόρο χωρητικότητας των πλοίων ελληνικής σημαίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2014 κατά 35%

Δυστυχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 989 εκατομμύρια και σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Η ΑΑΔΕ με απόφαση της επισημαίνει πως οι εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα μόρια που συγκεντρώνουν ταξινομημένες κατά φθίνουσα σειρά.  

Μια που αναφερόμαστε σε οφειλές, ψηφίστηκε στη Βουλή (δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ)  το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση των οφειλών σε επιχειρήσεις. Σημαντικό νομοσχέδιο που θα βοηθήσεις τις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες.

Για το ίδιο θέμα δείτε και  - Δ. Παπαδημητρίου: «Δεν αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό οι κλειστές επιχειρήσεις»


 

 

Σίγουρα θα παρακολουθήσατε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τα φορολογικά αντίμετρα. Τόνισε πως κανένα μέτρο δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος. Όταν είναι τόσο σίγουρος ανησυχώ. 

- Απευθείας διασύνδεση των συναλλαγών με το taxis, κατάργηση των ΜΥΦ και μηχανισμό για την φοροδιαφυγή των ταμειακών σχεδιάζει το Υπ.Οικ. [Κρατάτε μικρό καλάθι]

- Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4468/2017 - Η 1η Μαΐου υποχρεωτική αργία - Άμεση επιστημονική κωδικοποίηση σε όλες τις διατάξεις που τροποποιούνται

- ΑΑΔΕ: Καμία νέα εντολή δεν έχει δοθεί προς τις υπηρεσίες σχετικά με άνοιγμα θυρίδων

 

●●●

Αρθρογραφία 

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας.

- Το νέο καθεστώς αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων

- Έκπτωση τόκων τραπεζικού δανείου μητρικής εταιρίας για χρηματοδότηση αυξήσεων κεφαλαίου θυγατρικών της εταιριών

- (Upd) Εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας

Η εκτύπωση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2016

- Αγροτική ανάπτυξη. Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και τράπεζας γης

- Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) 2017

 ●●●

 

   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

 

Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. Ωστόσο παραθέτω τις υποχρεώσεις της πρώτης εβδομάδας ( αυριανές )

02/05/2017 Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας Διάφορα τέλη
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ μηνός ΜΑΡΤΙΟΥ- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου. ΙΚΑ - ΑΠΔ
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων μηνός ΜΑΡΤΙΟΥ ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως ΑΜΕ
Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού - Φεβρουάριος) Λοιπές Υποχρεώσεις
Υποβολή δήλωσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (Αφορά το μήνα Φεβρουάριο)
Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου
Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα
Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α και γ της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α) (Περιόδου Φεβρουαρίου) Παρακρατούμενοι φόροι
Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Φεβρουαρίου)
Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Φεβρουαρίου)
Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα, περιόδου : Φεβρουαρίου
Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Φεβρουαρίου)

 


●●●

Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο θέλω πριν σας αποχαιρετήσω να μοιραστώ μαζί σας ένα τραγούδι 

Καλή Πρωτομαγιά ... να πιάσετε τον Μάη με ευχές για λιγότερες υποχρεώσεις και περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάτε.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης