Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το Ε.Κ. κλείνει τα φορολογικά κενά που εκμεταλεύονται οι πολυεθνικές

28 Απρίλιου 2017 Σχόλια
Το Ε.Κ. κλείνει τα φορολογικά κενά που εκμεταλεύονται οι πολυεθνικές
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά



Τα κενά που χρησιμοποίησαν μερικές από τις πολυεθνικές στον κόσμο για να αποφύγουν την καταβολή φόρου έκλεισαν με ψήφισμα του κοινοβουλίου σε ψηφοφορία την Πέμπτη 27.4.2017

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την Ευρωπαϊκή οδηγία για την φοροαποφυγή προκειμένου να αποτρέψουν τις πολυεθνικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται αναντιστοιχίες μεταξύ των φορολογικών κανόνων της ΕΕ και των τρίτων χωρών για τη μείωση της φορολογίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 591 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 12 αποχές.

"Οι ρυθμίσεις αυτές χρησιμοποιούνται συχνά από τις μεγαλύτερες εταιρείες με μοναδικό σκοπό τη μείωση της φορολογίας εταιρειών. Το έχουμε δει τόσο στην υπόθεση της Apple όσο και στην υπόθεση McDonald's. Είναι καιρός οι εταιρείες να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί", δήλωσε ο εισηγητής Olle Ludvigsson (S and D, SE).

Εάν οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίξουν αυτές τις τροπολογίες, οι εταιρείες που εδρεύουν σε δύο περιοχές (εντός και εκτός της ΕΕ),  δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αφαιρούν τις ίδιες δαπάνες  από τον φόρο και στην εντός ΕΕ αλλά και στην εκτός ΕΕ έδρα τους.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να θέσουν τέρμα στην πρακτική της αναγνώρισης μιας πληρωμής ως φορολογική έκπτωση σε μία περιοχή (π.χ εντός ΕΕ) , αλλά ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζεται ως φορολογητέο εισόδημα σε άλλη περιοχή (π.χ. εκτός ΕΕ) .

Η έκθεση θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο για εξέταση και τελική έγκριση.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης