Αποτελέσματα live αναζήτησης

Β. Αποστόλου: «Προχωρούμε σε παρεμβάσεις που θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την αγροτική μας παραγωγή»

Β. Αποστόλου: «Προχωρούμε σε παρεμβάσεις που θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την αγροτική μας παραγωγή»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Β. Αποστόλου: Προχωρούμε σε παρεμβάσεις που θα  καταστήσουν  πιο ανταγωνιστική την αγροτική μας παραγωγή


Τις παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικής αγροτικής παραγωγής παρουσίασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην ημερίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας με θέμα: «Αειφόρος Γεωργία και επιχειρήσεις - παραγωγική ανασυγκρότηση και προοπτικές απασχόλησης».

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την αγροτική μας παραγωγή και αφορούν το κόστος παραγωγής, τη ρευστότητα των αγροτών, το συνεργατισμό, τις ρυθμίσεις για την προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις, την καθιέρωση του εργόσημου, την αξιοποίηση της δημόσιας γης, των αγροτικών συμβούλων κλπ.

Κόστος παραγωγής

«Θα σταθώ σε μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις, όπως το κόστος παραγωγής, των ζωοτροφών για παράδειγμα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής. Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 2 βασικά ζητήματα: η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται και η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις. Μετά από προσπάθεια δύο χρόνων στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στη συζήτηση για την πρόταση omnibus, με την οποία αναθεωρείται σε μερικά σημεία η σημερινή ΚΑΠ, κατατέθηκε από την Επιτροπή η πρότασή μας για νέο ορισμό στο βοσκότοπο, που θα περιλαμβάνει πλέον πέραν της ποώδους βλάστησης και τη θαμνώδη ξυλώδη, που σημαίνει για μας με τα σημερινά δεδομένα επιπλέον 8 εκατ. στρέμματα.
Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών της πόρων, όσο και. στο κόστος παραγωγής της. Η αειφορική διαχείριση, δηλαδή ο συνδυασμός της βοσκοϊκανότητας με τη βοσκοφόρτωση αυτών των εκτάσεων αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο της ποιοτικής υπόστασης των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας» τόνισε ο Υπουργός.

Ρευστότητα

Αναφερόμενος στο σημαντικό ζήτημα της ρευστότητας των αγροτών ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Μετά τη κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας ο χώρος έμεινε χωρίς πιστωτικό εργαλείο. Δημιουργήσαμε την κάρτα του αγρότη, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα.
Η ρευστότητα θα ενισχυθεί και με τις έγκαιρες πληρωμές των αγροτικών προϊόντων. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συνεργατισμός

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τον συνεργατισμό και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, τονίζοντας τα εξής:

«Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις
 Σε λίγες μέρες μετά από αξιολόγηση θα παραμείνουν στο Μητρώο μόνο οι συνεταιρισμοί που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.
Εμείς θα είμαστε δίπλα τους στη προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση».

Ρυθμίσεις για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. «Ολοκληρώθηκε ήδη η δημόσια διαβούλευση της νομοθετικής μας πρόταση σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας, που είναι η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες, όσο και στα προϊόντα. Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή».

Αξιοποίηση δημόσιας γης

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός υπογράμμισε την παρέμβαση για την αξιοποίηση της δημόσιας γης λέγοντας πως «στόχος του Υπουργείου είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών».

Αγροτικοί Σύμβουλοι

Παράλληλα, ο κ Αποστόλου επεσήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ επαναφέρει τον θεσμό των αγροτικών συμβούλων τον γεωτεχνικό, τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο, στο χωράφι και στο στάβλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί».

Εργόσημο

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην καθιέρωση του εργόσημου, με την οποία, όπως είπε, «λύσαμε το πρόβλημα ασφάλισης που σχετίζεται με την εποχική απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, χιλιάδων μεταναστών που παραμένουν όμως παράτυπα στη χώρα μας αλλά και ταυτόχρονα ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα».

Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την ομιλία του στην ημερίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, επισκέφθηκε τη θερμοκηπιακή μονάδα του Ομίλου Ευθυμιάδη που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης