Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.: «Βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών: Όχι άλλη κωλυσιεργία στο νέο αυτό θεσμό!»Προς την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου

Ενταύθα

Αθήνα, 27.4.2017

ΘΕΜΑ: Βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών: Όχι άλλη κωλυσιεργία στο νέο αυτό θεσμό!

Αξιότιμη κα Υφυπουργέ

Με το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 που είχατε εισηγηθεί, θεσμοθετήθηκε ειδικό καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις («διαμοιρασμού»), με το οποίο επετράπη στους ιδιώτες ιδιοκτήτες να εκμισθώνουν έως δύο το πολύ κατοικίες τους για βραχυχρόνια χρήση, κυρίως μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες AirBnB κλπ., χωρίς παροχή άλλων υπηρεσιών και με εισόδημα έως 12.000€ ετησίως. Μια ρύθμιση με στραγγαλιστικούς κυριολεκτικά όρους, για ένα νέο θεσμό που θα μπορούσε να δώσει πολλά τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στα δημόσια έσοδα!

Ο νέος θεσμός θα ξεκινούσε από την 1η Φεβρουαρίου 2017, όταν θα άνοιγε η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου σας που θα απέδιδε αριθμό μητρώου σε κάθε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη.  Όμως μέχρι σήμερα, όχι μόνον η εφαρμογή αυτή ουδόλως υλοποιήθηκε αλλά αντίθετα, όπως γνωρίζετε, στις 4 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄ 47/04.04.2017 η διάταξη του άρθρου 36 του Ν. 4465/2017 με την οποία ορίστηκε ότι:
«Οι παράγραφοι 9 και 10 του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Οικονομικών και Τουρισμού ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ειδικότεροι όροι εφαρμογής του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν μετά την πάροδο ενός μήνα από την δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου».

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ουδεμία σχετική ΚΥΑ έχει εκδοθεί, παρότι επίκειται η έναρξη της τουριστικής περιόδου, η ανωτέρω νέα νομοθετική διάταξη, αντί να καταργήσει τους απαράδεκτους περιορισμούς, καταργεί ουσιαστικά, ή τουλάχιστον  θέτει σε επ’ αόριστο αναστολή, τη σύννομη εφαρμογή του νέου θεσμού της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, δημιουργώντας πλήρη αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να τις εκμισθώσουν κατά την εφετεινή τουριστική περίοδο, ελπίζοντας όχι να πλουτίσουν, αλλά να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις πολλαπλές φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις!

Γι΄αυτό, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γνωρίζουν με σαφήνεια τις υποχρεώσεις τους και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια δημόσιων εσόδων. Σας ζητούμε δε επίσης να προχωρήσετε με γενναιότητα στην κατάργηση των διατάξεων εκείνων (ως λ.χ. η περιοριστική καταχώρηση έως 2 κατοικιών ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη) οι οποίες ως μόνο αποτέλεσμα έχουν τον στραγγαλισμό και την πλήρη απαξίωση του σημαντικού αυτού θεσμού.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ                                                    
Στράτος Ι. Παραδιάς                                                            

Η Γεν. Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ
Αιμιλία Δ. Βαδόκα


Ετικέτες για αναζήτηση μισθώσεις Airbnb βραχυχρόνιες AirBnB airbnb


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο