Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απασχόληση: Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

27 Απρίλιου 2017 Σχόλια
Απασχόληση: Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Ένας από αυτούς είναι και η ψηφιακή οικονομία που έχει οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων προσωρινών θέσεων εργασίας αλλά και στην πρόσληψη περισσότερων ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΕΕ, στοχεύοντας στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ετοιμάζει νομοθεσία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια του ΕΚ στις 26 Απριλίου.

Η θέση του ΕΚ


Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στοχεύει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών και ίσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, δίκαιων συνθηκών  εργασίας και στην επαρκή και βιώσιμη κοινωνική προστασία. Η εισηγήτρια για την έκθεση του ΕΚ Maria João Rodrigues  (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), είπε ότι «το Κοινοβούλιο υπερασπίζεται μια οδηγία για τη δημιουργία δίκαιων συνθηκών εργασίας για όλους, διασφαλίζοντας ένα βασικό πυρήνα εργατικών δικαιωμάτων, ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας ακόμα και για εκείνους που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις, κάνουν πρακτική ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και να προστατεύονται».

Τον Ιανουάριο οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στο οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεκτείνει τα υφιστάμενα ελάχιστα πρότυπα στις νέες μορφές απασχόλησης.

Απλά μία πλατφόρμα ή εταιρία μεταφορών;


Εταιρίες όπως το Uber και το Deliveroo έχουν αναπτύξει διαδικτυακές πλατφόρμες όπου ο κόσμος μπορεί να καλέσει ταξί ή να παραγγείλει φαγητό. Οι εταιρίες που τους ανήκουν αυτές οι πλατφόρμες και οι οδηγοί/διανομείς, μοιράζονται τα λεφτά, που ξοδεύουν οι πελάτες για τις υπηρεσίες τους, μεταξύ τους.

«Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ψηφιακής οικονομίας αυξάνει τις επιλογές για τους καταναλωτές και ενισχύει τον ανταγωνισμό στις τιμές» και προσφέρει «τις δυνατότητες στους εργαζομένους να αποφασίσουν πόσο και πού θέλουν να εργαστούν» είπε η Χένα Βίρκουνεν (ΕΛΚ, Φινλανδία), εισηγήτρια για τις Διαδικτυακές πλατφόρμες και την ενιαία ψηφιακή αγορά.

Νέες ευκαιρίες και προκλήσεις


Η ψηφιακή οικονομία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά και πολλές προκλήσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Εταιρίες όπως το Uber και το Deliveroo έχουν δημιουργήσει διαδικτυακές πλατφόρμες από τις οποίες μπορεί κανείς να καλέσει ταξί ή να παραγγείλει φαγητό. Στη συνέχεια τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες  κατανέμονται μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αυτό έχει αποδεχτεί πολύ καλό για τις εταιρείες καθώς επωφελούνται από τους εργαζομένους που έχουν ήδη τον δικό τους εξοπλισμό (το δικό τους αυτοκίνητο ή ποδήλατο) και έτσι μειώνουν τα λειτουργικά κόστη.

«Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ψηφιακής οικονομίας αυξάνει τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύει τον ανταγωνισμό στις τιμές των προϊόντων», είπε η εισηγήτρια του ΕΚ για την έκθεση για τις ψηφιακές πλατφόρμες και την ενιαία ψηφιακή αγορά Henna Virkkunen (ΕΛΚ, Φιλανδία).

«Είναι σημαντικό για την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ισότιμο πεδίο στις online και offline υπηρεσίες για δίκαιο ανταγωνισμό. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να σεβαστεί και τους δύο αυτούς κόσμους» Χένα Βίρκουνεν (ΕΛΚ, Φινλανδία).

«Μπορεί αυτές οι εταιρίες να προσφέρουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους πελάτες και να δημιουργούν καινούργιες θέσεις εργασίας, αλλά αυξάνουν τις περιπτώσεις άδικου ανταγωνισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού», προειδοποιεί η Μαρία Ζοάο Χοντρίγκζ (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία).

Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους συνεργάτες τους. Αν και δεν προσλαμβάνουν οδηγούς και προμηθευτές, οι συνεργάτες τους υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς κανόνες, που αν δεν τους σέβονται οι εταιρείες μπορούν να τους αρνηθούν το δικαίωμα χρήσης της πλατφόρμας τους.

Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους ανθρώπους ως ελεύθερους επαγγελματίες, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να τους παρέχουν εργατικά δικαιώματα, όπως άδεια ασθενείας ή ελάχιστη αμοιβή. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία όσοι συνεργάζονται με τέτοιου είδους εταιρείες θα πρέπει να θεωρούνται υπάλληλοι και επομένως θα πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που έρχονται με αυτό το καθεστώς.

Τα βρετανικά δικαστήρια πρόσφατα ενέκριναν απόφαση σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί της Uber δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά εργαζόμενοι που δικαιούνται όλα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης