Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικοί έλεγχοι από ανεξάρτητη αρχή

Tη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής συστήνει στην κυβέρνηση η Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Eνωσης (στην οποία προΐσταται ο επίτροπος Χ. Αλμούνια) με στόχο την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών.

Φορολογικοί έλεγχοι από ανεξάρτητη αρχή
 

Tη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής συστήνει στην κυβέρνηση η Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Eνωσης (στην οποία προΐσταται ο επίτροπος Χ. Αλμούνια) με στόχο την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών.
Σε ειδική έκθεση για το ελληνικό φορολογικού σύστημα η Ε.Ε. τονίζει την ανάγκη για απελευθέρωση των ελεγκτών από το στενό κυβερνητικό έλεγχο και τη θέσπιση ενός βαθμού πολιτικής ανεξαρτησίας στην ποσότητα και την ποιότητα των διασταυρώσεων. Επίσης προτείνεται:

• δημιουργία συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών και διαχειριστικής οργάνωσης.

• βελτιώσεις στην κατανομή των ανθρώπινων πόρων (απασχόληση υψηλού επιπέδου προσωπικού στο αντικείμενο).

• περαιτέρω υποστήριξη των μηχανισμών με υποδομή και εξοπλισμό.

Εξετάζοντας ειδικά το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, η Ε.Ε. σημειώνει μεταξύ άλλων τη μεγάλη υστέρηση των φόρων που οφείλεται στην υψηλή φοροδιαφυγή. Τα μέτρα που ελήφθησαν την τελευταία περίοδο χαρακτηρίζονται «ημιτελή και αναποτελεσματικά».

Τονίζεται μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός, ότι το ποσοστό των εσόδων από ΦΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 9,7% το 2000 μειώθηκε στο 7,9% το 2007. Οι αναλυτές της έκθεσης τονίζουν ότι αυτό «προκαλεί έκπληξη για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη περίοδο μέση αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% του ΑΕΠ, ο οποίος συντηρείται κυρίως από την αύξηση της ιδιωτικής ζήτησης σε ποσοστό 68%».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι ασφαλιστικές εισφορές (χωρίς να έχει γίνει καμία θεσμική αλλαγή) είναι το μόνο τμήμα του συνολικού φορολογικού βάρους το οποίο την ίδια περίοδο αυξάνεται και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο κατά 1,1% από τον ονομαστικό ΑΕΠ, φτάνοντας στο 13,25% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007 από 12,5% που ήταν το 2000. Μάλιστα σημειώνεται ότι στους αυτοαπασχολούμενους, που είναι μεγάλο ποσοστό για την Ελλάδα, η φορολογική επιβάρυνση στην εργασία αυξήθηκε το συγκεκριμένο διάστημα κατά 8,5%.

Επιπλέον η φορολογική νομοθεσία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, πρέπει να απλοποιηθεί περαιτέρω, αλλά και να απαλειφθούν όσες διατάξεις επιτρέπουν ακόμη απαλλαγές και μειώσεις φόρων εταιριών, καθώς ενδεχομένως οδηγούν στην πράξη σε άνιση φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται τέλος ότι η λύση της επιβολής νέων έμμεσων φόρων θα προκαλούσε σε αυτό το χρονικό σημείο πληθωρισμό (αν αυξανόταν ο ΦΠΑ) και κάμψη της ανταγωνιστικότητας, αν επιλεγόταν η λύση της αύξησης των άμεσων φόρων. Κριτική ασκείται επίσης και στη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, αφού μέσα στη μελέτη τονίζεται ότι: «Οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης βελτίωσαν την κατάσταση κάπως, αλλά οι αναποτελεσματικότητες είναι ακόμη πολύ μεγάλες, περιορίζοντας τα έσοδα και επιβραδύνοντας τη μείωση του ελλείμματος». Απαιτούνται έτσι νέα φορολογικά μέτρα τόνωσης των εσόδων και νέες παρεμβάσεις στο φοροεισπρακτικό σύστημα.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο