Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστολή κ. Β. Αλεξανδρή προς τον κ. Αν. Πετρόπουλο για τον παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και την επαπειλούμενη καθυστέρηση επανυπολογισμού τους, βάσει των εισοδημάτων του 2016

Επιστολή κ. Β. Αλεξανδρή προς τον κ. Αν. Πετρόπουλο για τον παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και την επαπειλούμενη καθυστέρηση επανυπολογισμού τους, βάσει των εισοδημάτων του 2016
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/4/2017

Επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και την επαπειλούμενη καθυστέρηση επανυπολογισμού τους, βάσει των εισοδημάτων του 2016.

Στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, την οποίο κοινοποιεί και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Β. Αλεξανδρής, επισημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους(2015).

Επειδή μάλιστα σε πρόσφατα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι δεν είναι άμεσα εφικτός ο επανυπολογισμός των εισφορών με βάσει τα εισοδήματα του 2016, ο κ. Αλεξανδρής υπογραμμίζει ότι οι Δικηγόροι πλήττονται δυσανάλογα από την επαπειλούμενη καθυστέρηση καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2016.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ζητεί από τον κ. Πετρόπουλο ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο άμεσος επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2016 αλλά και η μεταφορά του τυχόν προκύπτοντος πιστωτικού υπολοίπου στο προσεχές έτος, καθώς όπως τονίζει, τα παραπάνω συνιστούν αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Αλεξανδρή:

Προς

Τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο

Κοινοπ.: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κύριο Σταύρο Κοντονή

20/4/2017

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει δημοσίως, ο ΕΦΚΑ, καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου Εργασίας, προβαίνει σε παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους. Μολονότι ο εξουσιοδοτικός νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται με βάση το εισόδημα του προηγούμενου (και όχι του προ-προηγούμενου) φορολογικού έτους (άρθρο 39 παρ. 2), οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούμαστε να καταβάλλουμε, υπολογίζονται επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2015.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών (βάσει των εισοδημάτων του 2016), δεν είναι άμεσα εφικτός, ούτε μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, διότι η ΗΔΙΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια νέου λογισμικού, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Είναι προφανές ότι οι δικηγόροι πλήττονται δυσανάλογα από την επαπειλούμενη καθυστέρηση καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2016.

Εξάλλου στις μέχρι τώρα εκδοθείσες εγκυκλίους παραμένει πλήρως αδιευκρίνιστο, εάν το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους μεταφέρεται στο επόμενο έτος (και συμψηφίζεται με τις εισφορές του έτους αυτού).

Με δεδομένο ότι ο άμεσος επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2016, και η μεταφορά του τυχόν προκύπτοντος πιστωτικού υπολοίπου στο προσεχές έτος, συνιστούν αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα εξής:

1.Πότε θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών επί το ορθό (με βάση τα εισοδήματα του 2016);

2.Πότε θα αποσαφηνιστεί, όπως επιβάλλεται, ότι το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους μεταφέρεται στο επόμενο έτος;


Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης