Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χρηματοδότηση με 200 εκατ. διεκδικεί ο ΟΑΕΕ

Tον κώδωνα του κίνδυνου κρούει για άλλη μια φορά ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Κωνσταντίνος Κόντος, καθώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας ενδέχεται να μην καταφέρει (αν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση) να καταβάλει στους ασφαλισμένους τις συντάξεις του Μαΐου.

Χρηματοδότηση με 200 εκατ. διεκδικεί ο ΟΑΕΕ

Tον κώδωνα του κίνδυνου κρούει για άλλη μια φορά ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Κωνσταντίνος Κόντος, καθώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας ενδέχεται να μην καταφέρει (αν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση) να καταβάλει στους ασφαλισμένους τις συντάξεις του Μαΐου.
 
Με τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής, η διοίκηση του ΟΑΕΕ αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες ημέρες από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του ταμείου. Σημειώνεται ότι θα δοθεί κανονικά το δώρο του Πάσχα στους ασφαλισμένους στις 17 Απριλίου, μετά την καταβολή των συντάξεων του μήνα χθες.
 
Στη χθεσινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ αποφάσισε τη σύσταση τετραμελούς επιτροπής, η οποία ζητεί με επιστολή της συνάντηση, το συντομότερο δυνατό, με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Η επιτροπή αποτελείται από τον διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Κόντο και τρεις εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων που ενοποιήθηκαν, τον Δημήτριο Καραμελάκα από το ΤΑΕ, τον Παύλο Ραβάνη από το ΤΕΒΕ και τον Χαράλαμπο Δαδίτσο από το ΤΣΑ. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και η χρηματοδότηση του Οργανισμού.
 
Ο κ. Κόντος επισημαίνει ότι η διοίκηση του ταμείου ουδέποτε ενημερώθηκε για τα ταμεία που συγχωνεύονται στον ΟΑΕΕ, οπότε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν είναι ελλειμματικά ή πλεονασματικά. Παράλληλα, εξαιτίας του ότι δεν έχουν παρουσιαστεί μελέτες δεν γνωρίζει εάν εξασφαλίζεται ή όχι η βιωσιμότητα του ταμείου και για πόσα χρόνια.
 
Oσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στο παρελθόν ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στη Βουλή, θα εντασσόταν τροπολογία που θα προέβλεπε επιπλέον κρατική επιχορήγηση 200 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα το πρόβλημα ρευστότητας να οξυνθεί από 1-1-2008. «Σανίδα σωτηρίας» για τον διοικητή του ΟΑΕΕ θα ήταν η σταθερή ετήσια χρηματοδότηση του Οργανισμού με ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ, 1,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχος τρόπος χρηματοδότησης, αλλά με ποσοστό 1% θα εφαρμοστεί για το ΙΚΑ το 2008, σύμφωνα με τον νόμο 3029/02 (νόμος Ρέππα).
 
Ο κ. Κόντος έχει βρεθεί πολλές φορές προ αδιεξόδου και εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, αφού έχει ήδη προχωρήσει σε εκποίηση ομολόγων και μετοχών για να καταβληθούν οι συντάξεις προηγούμενων μηνών.
 
Αυτή τη φορά όμως, τα μέλη του Δ.Σ. είναι αποφασισμένα να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω εκποίηση λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι τιμές κτήσεις των μετοχικών τίτλων που έχει το ταμείο στη διάθεσή του είναι σε επίπεδα υψηλότερα από τα τρέχοντα. Το γεγονός αυτό, θέτει εν αμφίβολω την καταβολή των συντάξεων του επόμενου μήνα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ είναι 288.000 και για την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός ξεκίνησε με το δυσβάστακτο έλλειμμα των 185 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ αν δεν γίνουν αλλαγές.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Eργαζομένων στα Aσφαλιστικά Tαμεία Γιώργο Κουτρουμάνη, ο Οργανισμός έχει 4 μήνες ζωής, έως τον Αύγουστο, ακόμη και αν εκποιηθεί όλη η περιουσία του ταμείου που δεν υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που ζητεί αυτή τη στιγμή η διοίκηση του Οργανισμού, μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.
 

Πηγή : Εξπρές
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο