Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα ύψη τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δημοσίου

ΝΕΑ αύξηση σημείωσαν χθες τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα επίπεδα του έτους 2000, της προ ΟΝΕ εποχής, εξέλιξη που οφείλεται στη διεθνή αβεβαιότητα και στην άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Στα ύψη τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δημοσίου

ΝΕΑ αύξηση σημείωσαν χθες τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα επίπεδα του έτους 2000, της προ ΟΝΕ εποχής, εξέλιξη που οφείλεται στη διεθνή αβεβαιότητα και στην άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα στη δημοπρασία που πραγματοποίησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μέσω της οποίας άντλησε ποσό ύψους 408 εκατ. ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο ανήλθε στο 4,43%, από 4,41% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις αρχές Ιανουαρίου, το εξάμηνο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,53% από 4,41% και το τρίμηνο επιτόκιο έφτασε στο 4,52% από 4,13%.

Πρόκειται για τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από το έτος 2000, με τα οποία δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο, αν και οι άμεσες επιπτώσεις είναι περιορισμένες λόγω του μικρού όγκου κεφαλαίων που αντλούνται μέσω εντόκων γραμματίων. Επηρεάζονται όμως τα επιτόκια μακροπρόθεσμων ομολόγων, κυμαινόμενου επιτοκίου, η απόδοση των οποίων έχει ως βάση υπολογισμού το επιτόκιο των εντόκων.

Πριν από ένα έτος, τον Απρίλιο του 2007, το ετήσιο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ήταν στο 3,80%, ενώ το χαμηλότερο ιστορικά ετήσιο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο ήταν το 2,04% και επιτεύχθηκε στη δημοπρασία 10ης Ιουνίου 2003.

Με δεδομένες και τις πιέσεις στα επιτόκια των άλλων τίτλων, που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών το κόστος δανεισμού, θα αυξηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση. Φέτος ο νέος δανεισμός είναι προγραμματισμένος να ανέλθει σε 39,3 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του χρέους θα υπερβεί στο τέλος του 2008 τα 250 δισ. ευρώ ή το 102% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο