Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γεωργικό εισόδημα και τα ενοίκια γεωργικής γης οικονομικού έτους 2008

Με τη σημερινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα (ΠΟΛ 1065) καθορίζεται το γεωργικό εισόδημα και τα ενοίκια γεωργικής γης οικονομικού έτους 2008 (χρήση 2007).

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Με τη σημερινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα (ΠΟΛ 1065) καθορίζεται το γεωργικό εισόδημα και τα ενοίκια γεωργικής γης οικονομικού έτους 2008 (χρήση 2007).

Συγκεκριμένα:
α) Τα ενοίκια γεωργικής γης, δηλαδή οι τιμές ενοικίασης αγροτικών εκτάσεων, παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε όλους τους νομούς της χώρας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (2004, 2005, 2006 και 2007) και αυξάνονται κατά 3% μόνο για τα θερμοκήπια.
β) Το καθαρό γεωργικό εισόδημα ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης στη φυτική παραγωγή, καθώς και το εισόδημα ζωικής παραγωγής και αλιευμάτων αυξάνεται από 1% έως 3% σε 110 προϊόντα (πίνακας 1), αυξάνεται πάνω από 3% σε 16 προϊόντα (πίνακας 2), μειώνεται σε 8 προϊόντα από 1% έως και 12% (πίνακας 3) και παραμένει σταθερό σε 17 προϊόντα (πίνακας 4). Ειδικότερα, το γεωργικό εισόδημα μειώνεται στο καπνό κατά 1%, στο λάδι κατά 6%, στη σταφίδα κατά 2% και στη ζωική παραγωγή (αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και πρόβατα) κατά 3% και 2%, αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις κρίθηκαν απαραίτητες καθώς τα εισοδήματα στα περισσότερα προϊόντα παρέμειναν σταθερά τα προηγούμενα 3 χρόνια (χρήσεις 2004, 2005 και 2006), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προϊόντων (γαλοπούλες, κοτόπουλα κ.α.) έγινε προσέγγιση στα προ διετίας εισοδήματα. Οι μειώσεις κρίθηκαν απαραίτητες λόγω ιδιαιτεροτήτων στη παραγωγή ορισμένων προϊόντων (αύξηση κόστους παραγωγής, μειώσεις τιμών).

Η Επιτροπή Αντικειμενικού Προσδιορισμού Γεωργικού Εισοδήματος αφού συνεκτίμησε τις προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό, εισηγήθηκε ομόφωνα τις φετινές μεταβολές. Επισημαίνεται, ότι στην Επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, της Αγροτικής Τράπεζας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο