Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξήσεις έως 60% για τα εκτός σχεδίου στην Αττική

30 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχεδιάζει να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές τιμές για τα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα σε όλη τη χώρα ενώ προς το παρόν έχει «παγώσει» την αναπροσαρμογή των τιμών στα εντός σχεδίου ακίνητα. Πάντως όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης «θα ισχύσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός», δηλαδή η τρίτη αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα εντός σχεδίου ακίνητα θα γίνει εντός του 2008.
Αυξήσεις έως 60% για τα εκτός σχεδίου στην Αττική


Αυξήσεις που υπερβαίνουν το 50%... έρχονται στις «αντικειμενικές αξίες γης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχεδιάζει να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές τιμές για τα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα σε όλη τη χώρα ενώ προς το παρόν έχει «παγώσει» την αναπροσαρμογή των τιμών στα εντός σχεδίου ακίνητα. Πάντως όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης «θα ισχύσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός», δηλαδή η τρίτη αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα εντός σχεδίου ακίνητα θα γίνει εντός του 2008.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή του εντύπου Ε9, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το υπουργείο να δώσει ολιγοήμερη παράταση.

Οι πίνακες με τις νέες «αντικειμενικές αξίες γης» είναι έτοιμοι και κατά τις ίδιες πληροφορίες προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις στις περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ηπιότερες αυξήσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο γης εκτός σχεδίου -οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ)- θα είναι αυξημένες κατά 50% - 60% στον νομό Αττικής και κατά 20% σε μέσα επίπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μηδενικές θα είναι οι μεταβολές των τιμών στις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Αρκαδίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μαγνησίας και Μεσσηνίας.

Τιμές
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι και 60% στην Αττική θα επιβληθούν στα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου τα τελευταία χρόνια οι αγοραίες τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της κατασκευής σημαντικών συγκοινωνιακών υποδομών, όπως η Αττική Οδός και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συνοδευτεί από:

Διεύρυνση ζωνών, για εκτάσεις γης και εκτός σχεδίου κτίσματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το σχέδιο πόλης κάθε δήμου ή κοινότητας, και προβλέπεται να ενταχθούν στο σχέδιο και συνεπώς θα πολλαπλασιαστεί η αξία τους. Συνεπώς, στις περιοχές όπου θα υπάρξει διεύρυνση ζωνών, τα ποσοστά αύξησης των αξιών θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αλλαγές σε συντελεστές οικοπέδων και συντελεστές εμπορικότητας βάσει των οποίων υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των οικοπέδων και της επαγγελματικής στέγης, με στόχο την προσέγγιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες.

Την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων και των περιοχών που σήμερα είναι εντός σχεδίου αλλά χωρίς αξίες. Ήδη έχουν συσταθεί οι αρμόδιες επιτροπές που θα εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων (αρχική βασική ή ειδική αξία γης, ΑΒΑ και ΕΒΑ) και των υπολοίπων εκτός σχεδίου πόλης περιοχών, με στόχο να μπει ακόμα και η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη. Με επιπλέον επιβαρύνσεις θα χρεωθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά ακόμη και οι ενοικιαστές κατοικιών.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης