Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι παρατάσεις, τα «μπλοκάκια» και το κοινωνικό φαινόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι παρατάσεις, τα «μπλοκάκια» και το κοινωνικό φαινόμενο
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 15 λεπτά

Επιμέλεια
Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven



Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Φτάσαμε αισίως στον Απρίλιο και η ημέρα που θα ακούσουμε το σύνθημα "Ανοίξαμε και σας περιμένουμε" πλησιάζει σιγά σιγά. Αναφέρομαι φυσικά στο άνοιγμα της εφαρμογής των φορολογικών δηλώσεων στο taxis  όπως θα καταλάβατε. Έχω την αίσθηση ότι όλα είναι έτοιμα, οι εγκύκλιοι έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, η υποβολή των βεβαιώσεων ολοκληρώθηκε και αυτή (θέλω να πιστεύω και για τις υπηρεσίες του δημοσίου),  οπότε σιγά σιγά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τη ετήσια  «μάχη» μας. 
Ο κόμβος από την πλευρά του ενημέρωσε (όπως κάνει κάθε χρόνο) την δωρεάν εφαρμογή "Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων 2017"  που θα βρείτε στη κεντρική σελίδα του κόμβου με όλους τους πίνακες των εντύπων μαζί με οδηγίες για τη συμπλήρωση των αντίστοιχων κωδικών. 

Ο οδηγός είναι προσβάσιμος από όλες τις συσκευές εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό και περιέχει δυνατότητα αναζήτησης ανά κωδικό εντύπου. Οι οδηγίες συμπλήρωσης του νέου εντύπου (Ν) για τα νομικά πρόσωπα κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1047/2017 και έχουμε αναρτήσει τις οδηγίες με τους νέους κωδικούς και τι πρέπει να προσέξουν οι συνάδελφοι για την συμπλήρωση του εντύπου.

Από πλευράς φορολογικών υποχρεώσεων η εβδομάδα που πέρασε ήταν φορτωμένη με καταληκτικές ημερομηνίες και ευτυχώς σε μερικές από αυτές δόθηκε παράταση. Προσοχή όμως γιατί η παράταση μετέφερε σημαντικό όγκο υποχρεώσεων μέσα στον Απρίλιο.

Να υπενθυμίσω ότι οι σημαντικότερες παρατάσεις ήταν :

- Υποβολή καταστάσεων (ΜΥΦ) μέχρι 10/04 ενώ μόνο για τις διορθώσεις αποκλίσεων ( η ασυμφωνία τους είναι ο κανόνας ) στις δαπάνες μέχρι 08/05. 

- Παράταση στις προθεσμίες υποβολής των ΑΠΔ και των εισφορών.

Για να μην "χαθείτε" με τις προθεσμίες σχετικά με τις ΑΠΔ αλλά και τις εισφορές θυμηθείτε τι ακριβώς γράψαμε στο σχετικό άρθρο του κόμβου:

Έως Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017

Η υποβολή της Α.Π.Δ. που αφορά τη μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2017 για τους υπαγομένους στο τ. Τ.Σ.Α.Υ., τ. Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε. και τους ασφαλισμένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (σχετ. εγκ. 18/2017, 19/2017 και 17/2017 αντίστοιχα) και της αντίστοιχης καταβολής των εισφορών, ΜΟΝΟ για τους εν λόγω ασφαλισμένους.

Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) για τους ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί με μαγνητικό μέσο (cd), στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.:

• είτε με συμπληρωματική Α.Π.Δ. (04), εφόσον για το υπόλοιπο απασχολούμενο προσωπικό έχει υποβληθεί η κανονική Α.Π.Δ. (01).
• είτε με κανονική Α.Π.Δ. (01), για τους εργοδότες που θα απογραφούν για πρώτη φορά.

 Σημείωση κόμβου: Αν οι ανωτέρω εργοδότες απασχολούσαν και λοιπούς εργαζόμενους τον 1/2017 (εκτός δηλαδή από υπαγόμενους στο τ. Τ.Σ.Α.Υ., τ. Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε. και ασφαλισμένους με μπλοκάκια), τότε πρέπει να υποβάλλουν μέχρι σήμερα (31/3/2017, βλέπε περίπτωση Ι ανωτέρω) την Α.Π.Δ. του 1/2017 και να καταβάλλουν αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές για την ίδια περίοδο και στη συνέχεια για τους υπαγόμενους στο τ. Τ.Σ.Α.Υ., τ. Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε. και ασφαλισμένους με μπλοκάκια να ακολουθήσουν τις ανωτέρω οδηγίες που δόθηκαν με το σημερινό δελτίου τύπου.


Έως την Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Η υποβολή της Α.Π.Δ. που αφορά τη μισθολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2017.
Η καταβολή εισφορών μισθωτών μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2017.
Η καταβολή εισφορών μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, κ.λπ.)  του μηνός Φεβρουαρίου 2017.
 

Έως Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Η υποβολή της Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων 1/2017 και 2/2017, καθώς και η αντίστοιχη καταβολή των εισφορών για τους εργοδότες που απασχολούν ΜΟΝΟ δικηγόρους με έμμισθη εντολή (σ.σ. για την κατηγορία αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος).

Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) για τους ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί με μαγνητικό μέσο (cd), στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.:

• είτε με συμπληρωματική Α.Π.Δ. (04), εφόσον για το υπόλοιπο απασχολούμενο προσωπικό έχει υποβληθεί η κανονική Α.Π.Δ. (01).
• είτε με κανονική Α.Π.Δ. (01), για τους εργοδότες που θα απογραφούν για πρώτη φορά.

 Σημείωση κόμβου: Αν οι ανωτέρω εργοδότες απασχολούν και λοιπούς εργαζόμενους τον 1/2017 (εκτός δηλαδή από δικηγόρους με έμμισθη εντολή), τότε πρέπει —αν δεν το έχουν πράξει ήδη— να υποβάλλουν μέχρι σήμερα (31/3/2017, βλέπε περίπτωση Ι ανωτέρω) την Α.Π.Δ. του 1/2017 και να καταβάλλουν αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές για την ίδια περίοδο και στη συνέχεια για τους έμμισθους δικηγόρους να ακολουθήσουν τις ανωτέρω οδηγίες που δόθηκαν με το σημερινό δελτίου τύπου.

 

Έως Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Για τους εργοδότες με υποχρέωση δίμηνης υποβολής Α.Π.Δ. (Δημόσιο, Ο.Τ.Α. Α΄ & Β΄ Βαθμού κ.λ.π), η προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 1/2017 και καταβολής των αντίστοιχων εισφορών παρατείνεται έως 28/4/2017. 

Λοιπές επεξηγήσεις δείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ


Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε την κοινοποίηση ορισμένων εγκυκλίων από πλευράς ασφαλιστικού. Αναλυτικά μπορείτε να τις δείτε παρακάτω στην ενότητα "ΕΦΚΑ - Εργατικά - Ασφαλιστικά"

Ο κόμβος στην προσπάθεια που καταβάλει για πληρέστερη ενημέρωση στα φλέγοντα ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην εκπομπή "Μια ώρα Επί της ουσίας" την Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και τον δικηγόρο, ειδικό επί των  ασφαλιστικών θεμάτων, Δημήτρη Μπούρλο. 

Πολλά και χρήσιμα ειπώθηκαν τα οποία και σας παραθέτω :

Μια ώρα επί της ουσίας. 

  • Τα ειδοποιητήρια του 02/2017 θα επανεκδοθούν εκ νέου σε όσα υπάρχει λάθος ( με δελτίο τύπου ο ΕΦΚΑ τόνισε πως ο επανυπολογισμός αφορά μόνο τις περιπτώσεις συγκεκριμένων λαθών και όχι όλων των εισφορών στο σύνολό τους ) λαμβάνοντας υπόψη αστοχίες όπως π.χ. από συμμετοχές σε Ο.Ε. με διπλογραφικά, Ζημία στους ελεύθερους επαγγελματίες

  • Στα ειδοποιητήρια του 03/2017 θα ενσωματωθεί η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς για το επικουρικό και το εφάπαξ όπου υπάρχει. 

  • Με την υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το σύστημα να μην υπολογίζει λανθασμένες εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται ως μισθωτοί.

  • Τονίζεται πως στη διάταξη άρθρο 39 παράγραφος 9 αφορά ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους αμειβόμενοι μηνιαίως με έως δύο αντισυμβαλλόμενους με διάρκεια στην παροχή υπηρεσίας. Ημερολογιακά σπάει η αμοιβή ( βάσει σύμβασης ) για την παροχή των υπηρεσιών. 

  • Οι μπλοκάκηδες όταν βρίσκονται στο στάδιο της αμφισβήτησης λόγω κάποιας αντιδικίας με τον εργοδότη του θα καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχεί στις δικές του μόνο εισφορές. 

  • Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουμε και την εγκύκλιο για τους έμμισθους δικηγόρους

  • Στην περίπτωση ομίλου τριών εταιρειών μάλλον θα λαμβάνεται ένα και όχι τρία πλαφόν (ανώτατο) όμως θα διευκρινισθεί καθώς θεωρείται ένας ο εργοδότης. 

  • Σύντομα θα υπάρξει εγκύκλιος τόσο για την απασχόληση των συνταξιούχων όσο και για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τίτλους κτήσης, ποιες θα είναι οι περιπτώσεις που υπάγονται στην κοινωνική ασφάλιση θα δοθούν οδηγίες τις οποίες ακόμα εξετάζονται.

 

Σε λειτουργία τέθηκε επίσης και η εφαρμογή για τα μπλοκάκια όπου ο εργοδότης θα δηλώνει την σχέση του με τον εργαζόμενο επιλέγοντας τα πακέτα κάλυψης (ώστε να προκύψουν οι εισφορές) και την διάρκεια σύμβασης με τον εργαζόμενο. 


Ο εργαζόμενος από την πλευρά του λαμβάνει (με email) ειδοποίηση για να αποδεχτεί την σχέση του με τον εργοδότη. Πολύ σημαντικό είναι η διάρκεια σύμβασης που πλέον μέσα από την εφαρμογή θα μπορούν να επιμερίζονται οι μηνιαίες αποδοχές σε σχέση με την διάρκεια και το πλαφόν. Αφορά και τις νέες και τις συμβάσεις που είναι ήδη σε ισχύει. 

Σκοπός είναι με την ενημέρωση της πλατφόρμας να αποδεχτεί ο ασφαλισμένος μέσω email την συναίνεση του. Πλέον μέσω αυτής της πλατφόρμας ο ΕΦΚΑ θα γνωρίζει εάν είναι ή όχι κάποιος μπλοκάκιας καθώς ο κάθε εργοδότης θα γνωρίζει εάν υπάρχει δεύτερος , τρίτος εργοδότης. 

Πάντως σίγουρα από τεχνικής άποψης η πλατφόρμα θυμίζει ika.gr με εύκολη και λειτουργική πλοήγηση, ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο οι εργοδότες θα προβούν στη χρήση της καθώς πολλοί με μπλοκάκια έσπευσαν να προβούν σε διακοπή δραστηριότητας ενώ οι επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης ύφεσης είναι δύσκολο να επωμιστούν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.

Ένα όπλο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής παρουσίασε τον Οικονομικό επιτελείο μαζί με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ.[ Δείτε σχετικά εδώ.]. Το όπλο αυτό δεν είναι άλλο από το νέο Λογισμικό σύγκρισης πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, γνωστό ως "Μεγάλος Αδελφός".
Οι φορολογούμενοι θα ελέγχονται βάση ενός αλγορίθμου που θα συγκρίνει και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα  με βάση το ΑΦΜ.
Υπάρχει ήδη μια βάση με 1.270.000 ΑΦΜ με την οποία θα ξεκινήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες.  [Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου]. Η εφαρμογή όπως σημείωσαν οι επικεφαλής του Υπ.Οικονομικών, αναμένεται να επιταχύνει τους φορολογικούς ελέγχους χωρίς να υποκαθιστά τους ελεγκτές, διότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή θα καταλήγουν σε αυτούς για περαιτέρω έλεγχο.
Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου (μικτό περιθώριο κέρδους ) για τις επιχειρήσεις.

Στο θέμα της πλασματικής μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, σας έχουμε νέα. Όπως είναι γνωστό, η υπέρμετρη φορολόγηση έχει ανοίξει "την όρεξη" σε πολλές επιχειρήσεις να μεταβούν σε γειτονικές χώρες με σκοπό την μείωση της φορολογικής αλλά και της ασφαλιστική επιβάρυνσης.
Η ΑΑΔΕ λοιπόν αρχικά εξετάζει το ελεγκτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινηθεί και στην συνέχεια αναμένεται να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους, οι οποίοι μάλιστα προβλέπονται αυστηροί [Δείτε εδώ σχετικά]. Σκοπός της Ανεξάρτητης αρχής δεν είναι άλλος από το να δει εάν πραγματικά οι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους,  δραστηριοποιούνται πραγματικά εκεί ή η μεταφορά είναι εικονική.

Όλα τα ανωτέρω φυσικά γίνονται για την περιβόητη «πάταξη της φοροδιαφυγής». Μια φοροδιαφυγή όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι "κοινωνικό φαινόμενο" όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός κος Σιμίτης σε συνέντευξή του.

Για να κλείσω με την ΑΑΔΕ και την φοροδιαφυγή, θυμίζω επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το στρατηγικό σχέδιο της. Το σχέδιο αφορά την περίοδο 2017-2020 και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ποσοτικοί δείκτες σχετικοί με τους στόχους του σχεδίου. Είμαι περίεργος να δω το 2020 πως θα είναι το η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Για το τέλος της εισαγωγής αφήνω την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο και η οποία περιέχει αλλαγές στις διατάξεις του Ν.2523/1997 σχετικά με την αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών στη περίπτωση διαπίστωσης φορολογικών παραβάσεων. Με την τροπολογία επανακαθορίζεται η χρονική περίοδος της αναστολής καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο το οποίο προσδιορίζεται με κατηγορίες υπόχρεων σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Θα επανέλθουμε με ανάλυση των διατάξεων όταν δημοσιευθεί ο νόμος στο ΦΕΚ.

●●●

Τα Briefing της  εβδομάδας

 

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. 

 

 

 ●●●

 

ΕΦΚΑ - Εργατικά - Ασφαλιστικά

Να θυμίσω ότι όλες τις σημαντικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό μπορείτε να τις δείτε στον σχετικό σύνδεσμο [Όλες οι εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ και οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό ]

 

Ειδήσεις

Την Παρασκευή 07/04 θα έχουμε την καταβολή του Δώρου Πάσχα από τον ΟΑΕΔ. 

Υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα η νέα ΓΣΣΕ για το 2017. Παραμένει το θεσμικό πλαίσιο χωρίς αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια.

Παρατάθηκαν οι καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών  του 2016 για τους δικηγόρους έως 30/06/2017 μετά από αίτημα του ΔΣΑ (που έγινε δεκτό) προς το ΔΣ του ΕΦΚΑ.

Αποκλεισμός από το δημόσιο χρήμα επιχειρήσεων με σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας . Η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί ενώ έχει αυξηθεί η υποδηλωμένη όπου ναι μεν δηλώνεται αλλά με λάθος ώρες. Αφορμή αυτού είναι η αλλαγή του προστίμου για της εταιρείες δημιουργώντας του μητρώου παραβατικότητας όπου θα καταγράφονται τα πρόστιμα των επιχειρήσεων και θα αποκλείονται από έσοδα ΕΣΠΑ και γενικά επιδοτήσεων

 

Αποφάσεις

Άρειος Πάγος 308/2017 Καταγγελία σύμβασης Δικηγόρου. Πταίσμα και ελαφρά αμέλεια εργοδότη για άκυρη καταγγελία - Μαχητό τεκμήριο. 

Άρειος Πάγος 528/2016 Σύμβαση εργασίας, η οποία διέπεται από Κανονισμό του εργοδότη, που έχει ισχύ νόμου και προβλέπει την αποχώρηση του μισθωτού με την συμπλήρωση του καθοριζομένου ορίου ηλικίας, είναι σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αν όμως με τον κανονισμό έχουν παράλληλα προβλεφθεί περιπτώσεις πρόωρης λύσεως της συμβάσεως εργασίας, τότε ενυπάρχει διαλυτική αίρεση, με την πλήρωση της οποίας η σύμβαση εργασίας μεταπίπτει εξαρχής σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου


Ε.Φ.Κ.Α. αριθ. πρωτ. : Φ. 10043/οικ. 14226/ 431/ 2017 Παράλληλη ασφάλιση - Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 36 παρ. 1 και 2 του ν. 4387/2016
 

Με την κ.υ.α. με αριθ. Φ.10043/οικ.58770/1442/19.12.2016, δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016 στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που για την ίδια απασχόληση υπάγονταν στην υποχρεωτική ασφάλιση δύο φορέων κύριας ασφάλισης ή ενός φορέα κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου (π.χ. μηχανικός του Δημοσίου που υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ ή ιατρός του ΕΣΥ που υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ).

 

■  Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 17/2017 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) προσώπων, που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών - Δ.Π.Υ.


Μια ακόμη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια, η οποία περιέχει τα πακέτα κάλυψης του κωδικούς δραστηριότητας και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του καθεστώτος.

 

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 18/2017 Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των Μισθωτών του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Σ.Α.Υ. - Απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα


Η απόφαση αυτή αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που μέχρι 31/12/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Σ.Α.Υ ( Ιατροί, Οδοντίατροι, Κτηνίατροι και Φαρμακοποιοί απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα  και πολυιατρεία ). 

Ως βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων , θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των μισθωτών του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Σ.Α.Υ. που από 01/01/2017 εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. θα περιλαμβάνεται στις αναλυτικές εγγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) που υποβάλλει ο εργοδότης στο Ο.Π.Σ. τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ..

Οι εν λόγω απασχολούμενοι συνεχίζουν να δηλώνονται και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (Πρόσληψη, Πίνακα Προσωπικού κτλ.) της Επιθεώρησης Εργασίας ενώ η ΑΠΔ υποβάλλεται τον επόμενο μήνα από αυτόν της απασχόλησης.

 

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 19/ 2017 Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των Μισθωτών του τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. - Απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα


Αφορά τους μισθωτούς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως συντάκτες σε εφημερίδες γραφεία τύπου, Ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δείτε από τους αναλυτικούς πίνακες τα ποσοστά ασφαλίστρων ανά κωδικό δραστηριότητας.  

 

 ●●●

 

 

Φορολογικές αποφάσεις - Nόμοι

ΠΟΛ.1036/2017

Αφορά 

Πρόγραμμα ελέγχου επιχειρήσεων, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α΄ 251), για φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2014

Για φορολογικά έτη από 01/01/2014 εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου της ΠΟΛ. 1124/2016 τροποποιούμενο κατά την κρίση του ελεγκτή. Για απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου ο ελεγκτής μπορεί να τροποποιήσει τον έλεγχο ώστε να συμπίπτει με τον έλεγχο των ορκωτών.

ΠΟΛ.1047/2017

Αφορά 

Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016

Δείτε τους σημαντικότερους κωδικούς του εντύπου Ν από εδώ

ΠΟΛ.1032/2017

Αφορά 

Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις περιοχές του Δήμου Σπάρτης, του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Μονεμβάσιας της Π.Ε. Λακωνίας  σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. 1η δόση 31/3/2017

Λόγω των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μεσσηνίας δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις. η κατάθεση της πρώτης δόσης και της αίτησης για ρύθμιση στη Δ.Ο.Υ. πρέπει να κατατεθεί μέχρι 28/04/2017

 

ΠΟΛ.1033/2017

Αφορά 

Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης  σε εικοσιτέσσερις (24) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. 1η δόση 31/3/2017

 

ΠΟΛ.1048/2017

Αφορά 

Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών μετά τη μονομερή ανάκληση ανέκκλητης πληρεξουσιότητας, η οποία χορηγήθηκε με προσύμφωνο για την κατάρτιση οριστικού συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου με αυτοσύμβαση.

Η φορολογική διοίκηση (Δ.Ο.Υ.), αφού ελέγξει τις προϋποθέσεις ανά περίπτωση, υποχρεούται να προβεί στη χορήγηση πιστοποιητικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. και φόρου κληρονομιών - δωρεών βάσει των προσκομισθέντων προσυμφώνων ακόμα και εάν υπάρχει τελεσίδικη ( ανέκκλητη ) πληρεξουσιότητα.

 

Νόμος 4461/2017

Αφορά 

Νόμος 4461/2017 περί κοινωνικών ασφαλίσεων (Αφορά τις αλλαγές στο τομέα της υγείας. Και έχει και κάποιες τροποποιήσεις στο Ασφαλιστικό )

 

 Άρειος Πάγος 303/2016 Χρόνος παραγραφής απαιτήσεων κατά των δήμων  ( οποιαδήποτε απαίτηση κατά των Δήμων παραγράφεται μετά από την πάροδο πενταετίας )

 

●●●

   


Λοιπές Οικονομικές ειδήσεις

Την 15/05/2017 ορίζεται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της φορολογικής και τελωνειακής ακαδημίας της ΑΑΔΕ σε αντικατάσταση του ΣΤ τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Α.Α.Δ.Ε..

Όλο και συχνότερο ακούμε για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των κρατών και δόθηκε στην δημοσιότητα οι προδιαγραφές του xml αρχείου για ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ FATCA Ελλάδας-ΗΠΑ

Η πρόωρη αγροτική συνταξιοδότηση φορολογείται ή είναι αφορολόγητη;

Από τον συγγραφέα του "Δηλώστε έξυπνα" Χρήστο Μελά  Το ποσό της πρόωρης αγροτικής συνταξιοδότησης, φορολογείται και συμπληρώνεται στον πίνακα 4Α του Ε1 ή είναι αφορολόγητο όσον αφορά το φόρο εισοδήματος και συμπληρώνεται στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6, για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης και την κάλυψη των τεκμηρίων

Δείτε τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας αγροτικών ΦΙΧ με αίτηση στην περιφέρεια. 

Η απόφαση για τη γνωστοποίηση λειτουργίας μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων τροφίμων και ποτών ( Στα πλαίσια απλοποίησης για την λειτουργία των επιχειρήσεων ορίζονται οι διαδικασίες των εταιρειών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έναρξη ισχύος από 28/03/2017 )

 

●●●

Αρθρογραφία 

Διαβάστε το άρθρο της επιστημονικής ομάδας για την δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας. Περιεκτικό με παραδείγματα και χρηστικούς πίνακες αναλύει τον υπολογισμό της τεκμαρτής αξίας για το φορολογικό έτος 2016. Τι ισχύει σε φυσικά νομικά πρόσωπα και είδος ακινήτου.

 ●●●


Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

Για αυτήν την εβδομάδα έχουμε την Παρασκευή 07/04/2017 την υποβολή των ΑΠΔ μόνο για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στο τ. Τ.Σ.Α.Υ., τ. Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε. και τους ασφαλισμένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. 

Μην ξεχάσετε φυσικά να δείτε σήμερα και το σχετικό άρθρο για όλες τις υποχρεώσεις μηνός Απριλίου [Σημαντικές φορολογικές, ασφαλιστικές και εργατικές υποχρεώσεις Απριλίου 2017]


●●●

Καλό μήνα και καλή δύναμη, στις υποχρεώσεις που έρχονται.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης