Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Θα αναρτηθούν ξανά -για ορισμένες περιπτώσεις- τα ειδοποιητήρια του Ε.Φ.Κ.Α. για τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου 2017Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα δόθηκαν μέσα από τη εκπομπή "Μια ώρα επί της ουσίας" που μεταδόθηκε ζωντανά από τον κόμβο μας χτες 28.3.2017 και που μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη από εδώ.

Η συζήτηση που αφορούσε σε θέματα του νέου ασφαλιστικού και του Ε.Φ.Κ.Α. διεξήχθη με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κα Στέλλα Βρακά και τη συμμετοχή του δικηγόρου και ειδικού σε ασφαλιστικά θέματα κου Δημήτριου Μπούρλου.


Η κα Βρακά ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Θα επανακοινοποιηθούν ορισμένα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2017, διορθωμένα από τις αστοχίες που προέκυψαν κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις διορθώσεις που έχουν προκύψει έπειτα από αιτήσεις των ασφαλισμένων. Θα υπάρξει ενημερωτικό δελτίο τύπου καθώς και αποστολή των νέων ειδοποιητηρίων και σε έντυπη μορφή.
 

• Μερικές από τις αστοχίες που εντοπίστηκαν και που θα διορθωθούν με την επανακοινοποίηση όλων των ειδοποιητηρίων αφορούν τουλάχιστον στις περιπτώσεις: α) συμμετοχών ασφαλισμένων σε ομόρρυθμες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς εκ παραδρομής δεν δόθηκαν τα στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε., β) σε περιπτώσεις που στο Κ.Φ.Α. δεν έχει υπολογιστεί δηλωθείσα ζημιά προηγούμενης χρήσης αλλά και γ) στους συμμετέχοντες σε Ε.Π.Ε. που δεν υπήρχε εισοδήματα από το αρχείο βεβαιώσεων, καθώς αυτό, θα αντληθεί από τους κωδικούς 291-292 (μερίσματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
 

• Θα πρέπει όσοι εντοπίζουν προβλήματα υπολογισμού, κ.λπ. στα ειδοποιητήρια να προσέρχονται στα οικεία υποκαταστήματα του Ε.Φ.Κ.Α. για την επίλυσή τους καθώς θα υπάρχει εκτός των άλλων σύντομα και διαδικασία ενστάσεων – προσφυγών.
 

• Στόχος του Υπουργείου είναι να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του επικουρικού και του εφάπαξ με τις εισφορές του μηνός Μαρτίου (θα αφορά και τους τρεις πρώτους μήνες του 2017) και θα δοθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης της πληρωμής σε μηνιαίες δόσεις.
 

• Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι απαραίτητο στοιχείο είναι η διάρκεια στη σχέση εργασίας (διαρκής σχέση) με τον αντισυμβαλλόμενο.
 

• Το πολύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κοινοποιηθεί και η απόφαση για τους έμμισθους δικηγόρους (σ.σ. ήδη κοινοποιήθηκε για τους μισθωτούς υγειονομικούς και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ).
 

• Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δοθεί καθολική παράταση της προθεσμίας πληρωμής των εισφορών και υποβολής των Α.Π.Δ. (για όλες τις περιπτώσεις ασφαλισμένων), αλλά θα εξεταστεί και θα ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. έμμισθους υγειονομικούς).
 

• Θα μπορούν και πάνω από δύο αντισυμβαλλόμενοι «εργοδότες» να συμφωνήσουν στην ένταξη των «εργαζομένων» στην παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια) χωρίς στην περίπτωση αυτή να τίθεται ζήτημα αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών.
 

• Εξετάζεται εξ αρχής η ένταξη στην ασφάλιση των εισοδημάτων που προκύπτουν από τίτλους κτήσης. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που εργάζεται προκειμένου να τεθούν τα όρια, αλλά να καθοριστούν και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο