Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Επιστολή του 1ου ΠΤ Θράκης σχετικά με τις παρατηρήσεις του για τη διαδικασία προόδου των τελευταίων προσκλήσεων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟIΚΟΝΟΜIΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ 
ΕΔΡΑ: ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μ. Μ.  Βασιλείου 3 Τ.Κ 69100
Τηλ. 2531023035, Fax 2531082992, Email [email protected]

ΚΟΜΟΤΗΝΗ,17/03/2017

Αριθ. Πρωτ. 037

Προς
Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
κος Παπαδημητρίου Δημήτρης
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
κος Χαρίτσης Αλέξης

Κοιν.
Υπουργό Οικονομικών
κος Τσακαλώτο Ευκλείδη
Βουλευτές Ν. Έβρου, Ν. Ροδόπης, Ν. Ξάνθης
Πρόεδρο ΟΕΕ
κος Κόλλια Κωνσταντίνο

κ. Υπουργέ,

Ο παράγοντας χρόνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος στην παρούσα οικονομική συγκυρία και θα πρέπει η διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης να επιταχυνθούν ώστε να ξεκινήσει η τοποθέτηση πόρων στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για τα προγράμματα "Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων" και "Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)", δεδομένου ότι έχει παρέλθει ένα έτος από την δημοσίευση των προγραμμάτων (11/2/2016) και αντίστοιχη έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δύο αυτών προγραμμάτων, από την πρώτη δέσμη του Νέου ΕΣΠΑ.

Αυτή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των προτάσεων, δημιουργεί αφενός στους ενδιαφερομένους, κλίμα αναξιοπιστίας προς τον μηχανισμό της πολιτείας που είναι υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, αφετέρου, στερεί από την πραγματική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική και από τις επιχειρήσεις πολύτιμους πόρους για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να λάβετε υπόψη το γεγονός, ότι η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους μπορεί να λάβει χώρα μόνο στην περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου.

Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία της περιφέρειας, από επιχειρηματίες που επιθυμούν να μη μένουν στάσιμοι, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για τα δημόσια ταμεία.

Από τα τέσσερα προγράμματα που δημοσιεύθηκαν στις 11/02/2016 μόλις σε δύο (Πτυχιούχοι και Νεοφυής) έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ σε κανένα από τα παραπάνω δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο τελικός πίνακας δικαιούχων. Επιπρόσθετα, δεν έχει δημοσιευθεί ο Β’ Κύκλος των εν λόγω προγραμμάτων που αναμένεται από το Σεπτέμβριο του 2016.

Πρόταση μας για το πρόγραμμα «Ενίσχυσης της Απασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που είχε πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζήτηση είναι αντί της δημοσίευσης Β’ Κύκλου – που προβλέπονταν για το 2016 και έχει καθυστερήσει - να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Α’ Κύκλου ώστε να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις που θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των επενδύσεων. Στην πρότασή μας αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η βαθμολογία των προτάσεων που είναι επιλαχούσες, ξεπερνάει ακόμη και το 70/100.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρά την οικονομική κρίση και την απουσία του τραπεζικού τομέα στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας, θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Εργαλείο υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και όσον αφορά την εύρεση εξωτερικών κεφαλαίων, είναι η λειτουργία του Ανοικτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού, που όμως πέρα από τις αρχικές ανακοινώσεις, δεν υπάρχει πληροφόρηση για το πώς και πότε θα εκκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης και ενώ βρισκόμαστε σε φάση έγκρισης αποτελεσμάτων και για κάποια προγράμματα υλοποίησης δαπανών.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, με τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργεί η υπερχρέωση της χώρας και το δυσβάσταχτο ιδιωτικό χρέος, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Η κωλυσιεργία και η αναβλητικότητα είναι ίσως ο χειρότερος εχθρός και όλοι πρέπει να εργασθούμε για να κερδίσουμε το αύριο.


Ο  Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.  Π.Τ. Θράκης
Μαλτέζος Μενέλαος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο