Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ψηφιακή δημοκρατία στην Ε.Ε.: Δυνατότητες και προκλήσεις15/03/2017

Η τελευταία έρευνα της Eurostat έδειξε ότι το 79% των Ευρωπαίων χρησιμοποίησε το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά μέσα στην εβδομάδα. Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον καθημερινότητα. Ωστόσο εκτός από το να ενημερωνόμαστε και να επικοινωνούμε χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης; Η ολομέλεια του ΕΚ συζητά την Τετάρτη 15 Μαρτίου, για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Πολλές είναι οι απειλές παραβίασης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο εξαιτίας των πολλών και σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων, που αναμένονται μέσα στο 2017 σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν θα γίνει ηλεκτρονικά αλλά στις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα, καθώς υπάρχουν αναφορές για πιθανές ηλεκτρονικές παραβιάσεις. Για τις εκλογικές διαδικασίες στη Ολλανδία χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά μηχανήματα μέχρι το 2007, ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε ότι τα μηχανήματα αυτά μπορούσαν εύκολα να παραβιαστούν και η ηλεκτρονική ψηφοφορία απαγορεύτηκε στην χώρα.

Από το 2012 μέχρι σήμερα η Γαλλία επέτρεπε στους Γάλλους πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό να ψηφίζουν ηλεκτρονικά, ωστόσο ο νόμος αυτός δεν θα ισχύσει στις εκλογές του Ιουνίου, καθώς υπάρχουν φόβοι για ηλεκτρονικές παραβιάσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από την Εσθονία, όπου ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τοπικές και εθνικές εκλογικές διαδικασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οκτώ φορές από το 2005. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αναφορές για παραβιάσεις.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα της Εσθονίας, η έκθεση του ΕΚ επισημαίνει ότι για να είναι επιτυχής μια τυχόν υιοθέτηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε άλλα κράτη, θα πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσον διασφαλίζεται η πραγματική συμμετοχή όλων των πολιτών και να αποτιμηθούν οι προκλήσεις καθώς και οι επιπτώσεις των διαφορετικών ή αποκλινουσών τεχνολογικών προσεγγίσεων. Τονίζει επίσης, ότι η ύπαρξη ασφαλών διαδικτυακών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και ασφαλών υποδομών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για μια επιτυχή ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η έκθεση ορίζει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία ως:

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: αναφέρεται στην εφαρμογή της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ιδίως κατά την ηλεκτρονική παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών στους πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες (για παράδειγμα: πληρωμή προστίμου τροχαίας παράβασης).

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας οι οποίοι επιτρέπουν την ενσωμάτωση διάφορων ενδιαφερόμενων μερών για να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τη διαδικασία χάραξης πολιτικών (για παράδειγμα, ηλεκτρονική διαβούλευση με πολίτες σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή ενός ορίου ταχύτητας ή τοπική διαβούλευση σχετικά με τον προϋπολογισμό).

- Ηλεκτρονική δημοκρατία: αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία διαύλων διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών (για παράδειγμα: ηλεκτρονικό κοινοβούλιο, ηλεκτρονικές πρωτοβουλίες, ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονική υποβολή αναφορών, ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις).

Ευρωπαϊκά παραδείγματα

H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, θεσπίστηκε το 2012 ώς ένα νέο μέσο συμμετοχής στη δημοκρατία στην ΕΕ. Παρέχει σε ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορές. Η διαδικτυακή αυτή πύλη σχεδιάστηκε με τρόπο που επιτρέπει να υποβάλλεται η αναφορά ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια μιας φιλικής προς τον χρήστη και οικείας διαδικασία εγγραφής· αλλά, σκοπός της είναι, επίσης, η ενημέρωση για τα ζητήματα που μας αναφέρονται από τρίτους, σε συνοπτική μορφή, και η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις αναφορές που έχουν ήδη ληφθεί.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο