Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

4 εκατ. παραγωγικές ώρες το όφελος από τις e-δηλώσεις

Περισσότερες από 635.000 παραγωγικές ώρες εξοικονόμησαν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι το 2007 υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση τους (έντυπο Ε1). Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις που ακολούθησαν την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ εξοικονόμησαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια παραγωγικές ώρες.

4 εκατ. παραγωγικές ώρες το όφελος από τις e-δηλώσεις
 
Περισσότερες από 635.000 παραγωγικές ώρες εξοικονόμησαν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι το 2007 υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση τους (έντυπο Ε1). Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις που ακολούθησαν την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ εξοικονόμησαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια παραγωγικές ώρες. Τα στοιχεία αυτά, αποτυπώνονται στη μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναφορικά με τις φορολογικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι οργανισμοί που επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη είναι οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Ιταλίας. Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας, για την υποβολή φόρου εισοδήματος (Ε1) και ΦΠΑ από την οποία προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Ο αριθμός των πολιτών που υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά αυξάνει με σταθερά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους τακτικούς χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα.
Οι πολίτες που υπέβαλαν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε1 για το έτος 2007 εξοικονόμησαν συνολικά περισσότερες από 635.000 ώρες ή 3.600 παραγωγικούς μήνες, σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο υποβολής στην εφορία ή μέσω των ΕΛΤΑ.
Αντίστοιχα, από την ηλεκτρονική υποβολή της περιοδικής και εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠΑ, οι επιχειρήσεις εξοικονόμησαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια παραγωγικές ώρες.
Ο μέσος χρόνος αναμονής για την παραλαβή εκκαθαριστικού σημειώματος μειώνεται κατά 92% με την ηλεκτρονική υποβολή, σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο (δηλαδή από έξι μήνες σε περίπου 15 ημέρες).
Το υπουργείο Οικονομικών εξοικονόμησε το τελευταίο έτος περίπου 250.000 παραγωγικές ώρες ή εργασία 120 εργαζομένων για ένα έτος, μόνο από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υποβολής φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και δήλωσης ΦΠΑ από πολίτες και επιχειρήσεις.

Τι ισχύει σε Ιταλία και Φινλανδία
Η μελέτη των φορολογικών υπηρεσιών της Ιταλίας και της Φινλανδίας, έδειξε ότι:

Στην Ιταλία μεγάλη ώθηση στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έδωσε το μέτρο υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής για κάθε ενδιάμεσο φορέα που υποβάλλει φορολογικά έντυπα εκ μέρους πολιτών ή/και επιχειρήσεων, καθώς και ενσωμάτωση όλων των εντύπων σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό.
Το φορολογικό σύστημα της Φινλανδίας είναι από τα πιο ανεπτυγμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας σχεδόν εξαλείψει το διαχειριστικό φόρτο των πολιτών, μέσω της παροχής προ-συμπληρωμένων εντύπων.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο