Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Οικονομικές Ειδήσεις

13 Μάρτιος 2008
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Taxheaven.gr

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κα Πετραλιά, δεσμεύτηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατά την πρωινή τους ακρόαση, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι μελλοντικά, πρόκειται να προτείνει και ρύθμιση, για εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους βουλευτές, μετά από 8ετή θητεία (αντί για 4ετή που ισχύει σήμερα). Επίσης κατά την επί των άρθρων συζήτηση η κα Πετραλιά πρότεινε την ένταξη των τεχνικών της ραδιοτηλεόρασης στο Ενιαίο Ταμείο Τύπου, μετά από εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης - κάτι που έγινε αποδεκτό.

Κατά τα άλλα, στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που εκλήθησαν προς ακρόαση, κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε διαδικασίες εξπρές για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να «καθαρίσει» με τις κοινωνικές αντιδράσεις": «Δεν πρόκειται για σύγκρουση των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση, αλλά της κυβερνητικής πολιτικής με την ίδια την κοινωνία. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί» υποστήριξε.

Ο κος Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των εν εξελίξει απεργιών, σημειώνοντας πως «οι επιπτώσεις μιας κινητοποίησης, έστω και αν είναι ακραίες, περνούν. Το πρόβλημα είναι οι μόνιμες και διαρκείς επιπτώσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (?) Είναι απαράδεκτο να γίνεται απροκάλυπτη επίθεση από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου στους απεργούς. Οι δικαστές πρέπει να σταθούν στο ύψος τους - αυτοί τουλάχιστον, είχαν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις συντάξεις τους, σε αντίθεση με τους άλλους εργαζόμενους».

Εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φάκα», καθώς «προβάλλεται η εξοικονόμηση πόρων και η ωφέλεια απ τις ενοποιήσεις των ταμείων, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα θα είναι μειώσεις των συντάξεων».

«Όπως γίνονται οι ενοποιήσεις, με τελείως μηχανιστικό τρόπο, αποτελεί μύθο η εξοικονόμηση πόρων. Το ζήσαμε και το ζούμε στον ΟΑΕΕ, όπου οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την σημερινή δεν τηρήθηκαν. Πέρσι, παρά λίγο γλιτώσαμε από μείωση 30%. Οι ενοποιήσεις λοιπόν, μάλλον θα τραβήξουν το σύστημα προς τα κάτω?».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Αρμενάκης, μίλησε για «διαχειριστικό χαρακτήρα» στο νομοσχέδιο και συμφώνησε με τις ενοποιήσεις, «υπό τον όρο να συγκλίνουν προς τα πάνω». Ο κος Αρμενάκης έκρινε ως θετικές τις διατάξεις για την προστασία της οικογένειας και της μητρότητας, ζήτησε ωστόσο και επέκταση των παροχών προς τις εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, για τον οποίον κατήγγειλε, ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική του διάρθρωση.

Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος μεταξύ άλλων καταφέρθηκε κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες: «Το ασφαλιστικό σύστημα απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες. Δεν μπορεί να πετάγονται όλοι στον Καιάδα των 65 ετών. Ακόμα και στα ιδιωτικά ασφαλιστικά πακέτα, η γυναίκα ή ο άνδρας διαλέγει την ηλικία. Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτό που ισχύει στα ιδιωτικά προγράμματα, καταργείται στο Δημόσιο».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, ανέφερε ότι οι επικουρικές συντάξεις του κλάδου του θα μειωθούν έως και 64% και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το πρόσχημα της διοικητικής συγχώνευσης, ενοποιεί ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά τους».

«Είμαστε προνομιούχοι υποστηρίζει κατά κόρον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Ο μέσος μισθός ενός τραπεζοϋπαλλήλου όμως, δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ - ενώ οι εισφορές μας είναι υπερβολικά μεγάλες, ώστε να έχουμε ένα ανθρώπινο επίπεδο παροχών στα ιερά και τα όσια που είναι τα θέματα υγείας» ανέφερε ο κος Κούκος.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέφερε με τη σειρά του ότι με το νομοσχέδιο θίγονται σημαντικά οι νέοι εργαζόμενοι που θα θελήσουν σύνταξη πριν από τα 67 τους χρόνια και πως στο ΙΚΑ, μια γυναίκα που έχει εξασφαλίσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με 10.000 ένσημα σε ηλικία 55 ετών, θα έχει μειωμένη σύνταξη 31,2%.

Κατά τον κο Κουτρουμάνη, η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε ουσιαστικό διάλογο, ώστε στη μεταρρύθμιση να έχει την συναίνεση των εργαζομένων: «Αν φτιάχναμε από τις αρχές του χρόνου έναν νέο μηχανισμό, όπου να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι από τα ταμεία για να βοηθήσουν στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, θα είχαμε από τον πρώτο χρόνο αποτελέσματα που εσείς περιμένετε μετά από 20 χρόνια».

Ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ευάγγελος Μπουζούλας, ζήτησε την αυτοτέλεια του ταμείου της και «επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του σωματείου» αναφορικά με την μέχρι σήμερα διαχείριση των οικονομικών του. «Εμείς οι «προνομιούχοι», θρηνούμε πάρα πολλούς συναδέλφους. Ρετιρέ δεν είμαστε. Μακάρι να ήμασταν ρετιρέ και να έρχονταν όλοι στα ρετιρέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, ο οποίος υποστήριξε πως οι διατάξεις του σχετικά με την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία για την προστασία της περιουσίας των πολιτών. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τέτοιες διατάξεις χωρίς αναλογιστική μελέτη. Το ΤΕΕ, πρόκειται να ξεκινήσει νομικό αγώνα κατά του νομοσχεδίου, επικουρικό ενός πολιτικού αγώνα που θα ξεκινήσουμε. Οι μηχανικοί θα ξυπνήσουν και θα αντιληφθούν πως η κυβέρνηση τους κλέβει?».

Τον έλεγχο των αποθεματικών των ταμείων, διέκρινε και ως απώτερο σκοπό του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Παξινός, προβλέποντας πως θα υπάρξει μελλοντική, δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, οπότε θα υπάρξει και η πλήρης ενοποίησή τους.

Αντιρρήσεις κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Σταμάτης Πίνης.

Τέλος, υπήρξαν ενστάσεις περί της μη ύπαρξης αναλογιστικών μελετών για την ευρωστία των ταμείων, όπως επίσης και για τον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των νέων ασφαλιστικών φορέων, καθώς η επιλογή τους επαφίεται - όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των φορέων - στην κρίση του υπουργού Απασχόλησης.

"Οι παροχές είναι προς τα πάνω»

«Οι παροχές είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω» διευκρίνισε η υπουργός Απασχόλησης. «Το πλαφόν του 20% για τις επικουρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, είναι το κατώτατο όριο. Το νομοσχέδιο δεν αποκλείει την καταβολή μεγαλύτερου ποσού, εφ όσον υπάρχει αναλογιστική μελέτη».

Αναφερόμενη στην ενοποίηση των ταμείων, η κα Πετραλιά έδωσε έμφαση στο ότι πραγματοποιείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα: «Τα αποθεματικά δεν ενοποιούνται για κανένα ταμείο, που σήμερα διατηρεί την οικονομική και λογιστική αυτοτέλειά του, αλλά θα έχουμε ενιαίες διευθύνσεις στη μηχανοργάνωση, ώστε να υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Οι πρόεδροι επιλέγονται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης και εγκρίνονται από τη Βουλή. Τα ΔΣ είναι 13μελή και στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από τους εργαζόμενους. Κανείς υπουργός δεν επεμβαίνει. Η επιλογή γίνεται από έναν διπλάσιο αριθμό υποψηφίων που προτείνεται από τους ασφαλισμένους - κάτι που ισχύει και σήμερα».

Η κα Πετραλιά εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις διατάξεις για την προστασία της μητρότητας, τονίζοντας πως «δίνεται η δυνατότητα στην μητέρα να παραμένει συνολικά επί 13,5 μήνες με το νεογέννητο παιδί της - ενώ ο εργοδότης μπορεί να παίρνει στο μεσοδιάστημα και έναν άνεργο. Προβλέπεται μείωση των εισφορών της κατά 50% για έναν ολόκληρο χρόνο. Επεκτείνεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου και στις γυναίκες που γέννησαν από το 2000 και εντεύθεν - και ο χρόνος αυτός, λαμβάνεται υπόψη και για την προσαύξηση της σύνταξης. Στο υπουργείο ετοιμάζουμε και ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με πολλά κεφάλαια για την προστασία της μητρότητας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ