Μέσα στο έτος θα αποφασιστεί αν θα περικόπτεται ή όχι η σύνταξη των αγροτών που συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους
Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα Taxheaven


Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου στη βουλή σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων και τον περιορισμό της σύνταξης απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στους αιρετούς ο κος Υφυπουργός  ανέφερε ότι, οι αυτοδικοικητικοί (αιρετοί δήμαρχοι, κ.λ.π.) που είχαν εκλεγεί πριν την ψήφιση του νόμου δεν θα έχουν μείωση σύνταξης, αφού οι διατάξεις δεν τους αφορούν. Σημείωσε επίσης ότι, η συμμετοχή σε επιτροπές και σε έργα αυτοδιοικητικά δεν θα θεωρείται  συμμετοχή που ο νόμος προβλέπει για τη μείωση της σύνταξης. Συνεπώς, δεν θα περικόπτεται η σύνταξη (με βάση το άρθρο 20 του ν.4387/2016) στους αιρετούς ή σε αυτούς που συμμετέχουν σε επιτροπές. 

Σχετικά με την περικοπή της σύνταξης στους αγρότες —με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20 του ασφαλιστικού— ο κ. Υφυπουργός επισήμανε ότι,  δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν θα περικόπτεται ή όχι η σύνταξη στους αγρότες που συνεχίζουν να έχουν αγροτικό εισόδημα και συνταξιοδοτούνται μετά την 1.1.2017.  Όπως σημείωσε ο κ. Υφυπουργός, «άλλοι αγρότες λένε να γίνεται περικοπή στη σύνταξη έτσι ώστε να περνάει ο κλήρος στους νέους και άλλοι λένε όχι. Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει ακόμα».

Σημείωση κόμβου: Να σημειώσουμε ότι —όπως αναφέρεται και στο σχετικό βίντεο— για όσους αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31.12.2016 και συνεχίζουν από 1.1.2017 να έχουν έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, δεν τίθεται θέμα περικοπής της σύνταξής τους.  https://www.taxheaven.gr