Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2016 - Τις 12.000 άγγιξαν οι αναφορές μέσα στο 2016

Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2016 - Τις 12.000 άγγιξαν οι αναφορές μέσα στο 2016
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά



Διακριτά, βαθειά χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης έχει λάβει η οικονομική και δημοσιονομική δυσπραγία μετά από οκτώ, πλέον, συναπτά έτη ύφεσης, συρρίκνωσης των εισοδημάτων αλλά και των δικαιωμάτων, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης στην έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2016. Ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης, οι προνοιακές δομές και πολιτικές, οι φορολογικές αρχές, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Επιπλέον, κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ανθρωπιστική κρίση εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Το δελτίο τύπου ως συνημμένο αρχείο

---------------



Τις δώδεκα χιλιάδες άγγιξαν οι νέες αναφορές Ελλήνων πολιτών αλλά και υπηκόων άλλων χωρών που ζουν στην Ελλάδα προς τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσα στο 2016, όπως καταγράφει η ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής την οποία επέδωσε σήμερα o επικεφαλής της κ. Ανδρέας Ποττάκης, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη τιμά την αποστολή του»

Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την έκθεση υπογράμμισε:

«Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή η σημερινή διότι πραγματικά η δουλειά που έχει γίνει από τη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή τιμά την αποστολή της και αποτελεί μια ουσιαστική βοήθεια στη Δημοκρατία, μέσα σε μία φάση πολύχρονης κρίσης, που μετασχηματίζεται από οικονομική σε κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι μεγάλα και δεν λύνονται πάντοτε κατευθείαν από τη διοίκηση και άρα ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής, που λειτουργεί σαν μια γέφυρα ανθρωπιάς και απευθείας σχέσης με τον πολίτη, καταξιώνεται. Το 80% των υποθέσεων οι οποίες τελικά διερευνώνται, από τις οποίες περίπου οι μισές αφορούν φαινόμενα κακοδιοίκησης και μη επίλυσης προβλημάτων, βρίσκουν τη λύση τους και προωθούνται μέσα απ’ αυτή τη διαμεσολάβηση.

Μόνο για το 2016 περίπου 12.000 περιπτώσεις, για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και προβλημάτων, ήρθαν σε γνώση και προς επίλυση στον Συνήγορο του Πολίτη και αφορούν πάρα πολλά πεδία, κάποια εξ’ αυτών και λόγω της κρίσης που περνάμε.

Σε αυτή την 20ετή περίπου διαδρομή από την ίδρυση των Ανεξαρτήτων Αρχών στη χώρα μας, έχουν υπάρξει αρκετοί προβληματισμοί για την ίδια την ανάγκη ύπαρξης αυτών των Αρχών, καθώς υπάρχουν απόψεις που μένουν στο προφανές, ότι δηλαδή είναι αδυναμία της κεντρικής διοίκησης και της εκτελεστικής εξουσίας το ότι υπάρχουν αυτές οι Αρχές και ίσως δεν θα έπρεπε και να υπάρχουν, θα έπρεπε όλα να επιλύονται μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Η ίδια όμως η ζωή έδειξε πως χρειάζεται αυτή η επικουρία, χρειάζεται η απευθείας επαφή με τον πολίτη σε πολύ κρίσιμες περιοχές και άρα καταξιώνεται αυτή καθαυτή η υπόσταση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ως εκ τούτου, η Βουλή που αποτελεί το κέλυφος της δραστηριότητας και της συζήτησης γύρω από τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις ενστάσεις που έρχονται από τις Ανεξάρτητες Αρχές, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον φυσικό τους χώρο, όχι μόνο γιατί δια των 4/5 βγαίνουν οι διοικήσεις τους, όπως έγινε και μέσα στο ’16 για το σύνολο αυτών των Αρχών με εξαετή θητεία, αλλά και γιατί εδώ γίνεται η ελεγκτική διαδικασία μέσω των επιτροπών της Βουλής και είναι ένας ζωντανός χώρος επικοινωνίας με το δημόσιο χώρο.

Και βεβαίως αυτές οι εκθέσεις αποτελούν πάντοτε ένα πολύ σημαντικό έδαφος για την ανάδειξη ζητημάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης. Έτσι επιλέξαμε για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία ενημέρωσης των δημοσιογράφων και θα την ακολουθήσουμε και σε άλλες επιδόσεις εκθέσεων από Ανεξάρτητες Αρχές ώστε να δίνεται έναυσμα -πέραν της καθιερωμένης δημόσιας συζήτησης που γίνεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- και για μία δημόσια ενασχόληση με τη λειτουργία και τα αποτελέσματα των Ανεξάρτητων Αρχών».

«Χρονιά διαχείρισης της κρίσης το 2016»

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης παραδίδοντας την έκθεση τόνισε:

«Είναι θεσμική μας υποχρέωση ν’ απευθυνόμαστε στη Βουλή που αποτελεί το φυσικό χώρο των Ανεξαρτήτων Αρχών όπου λογοδοτούν και αναφέρονται, εμπλουτίζοντας έτσι και τον πολιτικό λόγο με τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων, τόσο των ατομικών όσο και των πολιτικών και των κοινωνικών, όλων όσων διαβιούν στη χώρα μας και των πολιτών δηλαδή, αλλά και των υπηκόων τρίτων χωρών και με αυτή του την ιδιότητα μεριμνά, φροντίζει, προασπίζεται, υποστηρίζει και προάγει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Βασικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει από την Έκθεση του 2016 είναι ότι τη χρονιά αυτή τη χαρακτηρίζουμε ως μια χρονιά διαχείρισης της κρίσης η οποία πλέον έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον είναι μεγάλο το πλήθος των αναφορών και των πολιτών που έρχονται στο Συνήγορο του Πολίτη επειδή δυσκολεύονται ν’ ανταποκριθούν και στις βασικότερες των αναγκών και των υποχρεώσεών τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει και αποτυπώθηκε στην έκθεση του ’16, στο γεγονός ότι και η Δημόσια Διοίκηση, εξαιτίας των δημοσιονομικών προσαρμογών τις οποίες καλείται να κάνει, έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να δείξει την ευελιξία και το ανθρώπινο πρόσωπο που οφείλει προκειμένου ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευπαθέστερων ομάδων, των ομάδων με ειδικότερες ανάγκες που ολοένα και διευρύνονται.

Παρότι μέσα στο 2016 δεν υπήρξε κάποια δραματική έκρηξη, όπως το ’15 με τη μεγάλη αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, υπήρξε το πολύ δύσκολο ζήτημα του πώς θα διαχειριστούμε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όπως το ασφαλιστικό, οι προνοιακές υποδομές, το φορολογικό, η συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, αλλά ακόμα και ζητήματα τα οποία παγίως απασχολούν τον Συνήγορο του Πολίτη και φαίνεται ότι υπάρχει μια παθογένεια κακοδιοίκησης και τα οποία κυρίως εντοπίζονται στο χώρο των μεταφορών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών δόμησης κλπ».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης