Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το σχέδιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών

Προ των πυλών βρίσκεται η φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, αλλά και των μερισμάτων μετά την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το σχέδιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών


Προ των πυλών βρίσκεται η φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, αλλά και των μερισμάτων μετά την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των φόρων που επιβάλλονται σήμερα σε μια σειρά συναλλαγών και να φορολογήσει το εισόδημα που προκύπτει από τις συναλλαγές, δηλαδή την υπεραξία.

Σε πρώτη φάση θα καταργηθεί ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές (1,5) και το τέλος χαρτοσήμου στα ασφαλιστήρια συμβόλαια (2,4%). Για τη φορολογική μεταχείριση των μετοχών, αλλά και των μερισμάτων, έχουν ήδη γίνει ασκήσεις επί χάρτου στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα σενάρια που έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί κάνουν λόγο είτε για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή που θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των μετοχών είτε για υπαγωγή της υπεραξίας στην κλίμακα φορολόγησης, με συμψηφισμό των ζημιών στην περίπτωση αρνητικής απόδοσης.

Συντελεστής
Σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες, ο συντελεστής ξεκινά από 10% έως 45% στην περίπτωση της υπαγωγής στην κλίμακα, ενώ στην περίπτωση της αυτοτελούς φορολόγησης κυμαίνεται από 10% - 15%.

Μεταξύ, πάντως, των προτεινόμενων σεναρίων έδαφος κερδίζει η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή που θα μειώνεται όσο περισσότερο διακρατούνται οι μετοχές.

Ενα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης επενδυτικής συνείδησης και να περιορίσει σημαντικά βραχυχρόνιες και μεμονωμένες κερδοσκοπικές κινήσεις. Κάτι που η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη στην περίπτωση των αμοιβαίων κεφαλαίων. Πράγματι, ο φόρος αυτός περιορίζει τις βραχυχρόνιες κερδοσκοπικές συναλλαγές, αφού όσο συχνότερα αλλάζουν χέρια οι μετοχές τόσο περισσότερο φόρο πληρώνει ο συναλλασσόμενος. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, αυξάνει την αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου και ενισχύει την αποτελεσματικότητά του στην ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Είναι, πάντως, γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν φόρο τόσο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών όσο και επί της υπεραξίας των μετοχών. Οτι αποφασισθεί για τη φορολόγηση της υπεραξίας θα επεκταθεί και στην περίπτωση των μερισμάτων (υπαγωγή στην κλίμακα ή αυτοτελής φόρος).

Εισοδήματα
Εκτός από τους φόρους συναλλαγών, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανεξετάσει το ευνοϊκό καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων που αποκτούν ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων. Πρόκειται για αμοιβές που «απολαμβάνουν» σήμερα περισσότεροι από 80.000 φορολογούμενοι και έχουν να κάνουν με πάσης φύσεως παροχές σε πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αθλητές εθνικών ομάδων και σωματείων, σε αποζημιώσεις που καταβάλλονται σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους υπαλλήλους των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και σε ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι (ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ κ.λπ.).

Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα του φορολογουμένου και θα φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δικαιούχων, αφού σήμερα τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται αυτοτελώς με 15% και 20% χωρίς άλλη φορολογική υποχρέωση.

Η υπαγωγή τους στην κλίμακα συνεπάγεται μία σαφή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο, δεδομένου ότι οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται σήμερα από 27% έως και 40%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι αμοιβές των ιπτάμενων των αεροπορικών εταιρειών, οι εκτός έδρας αποζημιώσεις υπαλλήλων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, το 50% των επιδομάτων ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και οι παροχές στα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο