Ειδήσεις Τεχνολογία

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Επιταχυντή Σωματιδίων

Απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα του σύμπαντος ελπίζουν να βρουν οι επιστήμονες από τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Επιταχυντή Σωματιδίων
 Απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα του σύμπαντος ελπίζουν να βρουν οι επιστήμονες από τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων

Ένας τροχός βάρους εκατό τόνων, το τελευταίο κομμάτι του πιο φιλόδοξου επιστημονικού εγχειρήματος που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σύμπαντος, τοποθετήθηκε με επιτυχία στην υπόγεια σπηλιά του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων.

Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο κομμάτι του ανιχνευτή σωματιδίων ATLAS, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αντίστοιχα επιστημονικά όργανα που αποτελεί μέρος του ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ο οποίος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2008.

Ο τροχός ευθυγραμμίστηκε σε απόσταση χιλιοστού από τους άλλους ανιχνευτές στο CERN. Ο ATLAS θα εξετάσει την ύπαρξη σωματιδίων που ονομάζονται μουόνια, που θα παραχθούν από τη σύγκρουση σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Σωματιδίων (LHC). Ο LHC θα προσομοιώσει τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, γεγονός που σηματοδότησε τη γέννηση του Σύμπαντος, με τη σύγκρουση δύο ακτινών σωματιδίων που θα ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

 
 
«Καθώς τα σωματίδια περνούν το μαγνητικό πεδίο που σχηματίζεται από υπεραγώγιμους μαγνήτες, ο ανιχνευτής θα έχει τη δυνατότητα να τα εντοπίζει στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του CERN. Τα πειράματα στον LHC θα επιτρέψουν στους φυσικούς επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα στο ταξίδι που ξεκίνησε ο Ισαάκ Νεύτωνας με το νόμο της βαρύτητας.

Η επιστήμη δεν έχει μπορέσει να εξηγήσει ερωτήσεις που συναντώνται στο σύμπαν, όπως το γιατί τα σωματίδια αποκτούν μάζα. Τα πειράματα θα βοηθήσουν επίσης τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη σκοτεινή ύλη και γιατί υπάρχει περισσότερη ύλη από αντί-ύλη. «Σύντομα τα πρώτα πρωτόνια θα συγκρουστούν και τα μυστήρια του σύμπαντος θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται», αναφέρει το CERN.

Όταν ο LHC τεθεί σε λειτουργία, θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να «παράγει» επιστήμη, ενώ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αναμένεται να συντελεστούν σε είκοσι περίπου χρόνια. Προτού όμως την έναρξη λειτουργίας του LHC, περίπου 38.000 τόνοι εξοπλισμού και μηχανημάτων θα πρέπει να ψυχθούν στη θερμοκρασία των -271 βαθμών Κελσίου προκειμένου να βρεθούν οι μαγνήτες σε υπεραγώγιμη κατάσταση. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση πολλών τόνων υγρής αμμωνίας και ηλίου. Η θερμοκρασία αυτή είναι στην ουσία χαμηλότερη από αυτές που επικρατούν στο διάστημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο