Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αύξηση έως 100% στις τιμές των εκτός σχεδίου

Τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο παίρνουν εντός της εβδομάδας οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν ως τις 15 του μηνός, ενώ η τρίτη φάση αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο.

Αύξηση έως 100% στις τιμές των εκτός σχεδίου

Τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο παίρνουν εντός της εβδομάδας οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν ως τις 15 του μηνός, ενώ η τρίτη φάση αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο γης εκτός σχεδίου -οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (Α.Β.Α.) και Ειδικές Βασικές Αξίες (Ε.Β.Α.)- βάσει των οποίων προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία των εκτός σχεδίου εκτάσεων και γαιοτεμαχίων είναι αυξημένες κατά 80%-100% στον νομό Αττικής και κατά 20% σε μέσα επίπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση τις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Αρκαδίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μαγνησίας και Μεσσηνίας που δεν γίνεται καμία μεταβολή.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι και 100% επιβάλλονται στα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου τα τελευταία χρόνια οι αγοραίες τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της κατασκευής σημαντικών συγκοινωνιακών υποδομών, όπως η Αττική Οδός και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επιβαρύνσεις
Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των εκτός σχεδίου πόλης εδαφικών εκτάσεων δεν επιβαρύνουν άμεσα τους ιδιοκτήτες, ούτε όμως και εμμέσως κατά τη μεταβίβασή τους με κληρονομιά ή γονική παροχή θα υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση μετά τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών που έγιναν πρόσφατα.

Σημαντική επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο κατά τη μεταβίβασή τους με αγοραπωλησία λόγω της αύξησης του φόρου μεταβίβασης που θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν εκτός σχεδίου αγροτεμάχια μετά την ανακοίνωση των νέων αξιών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών γης για τις εκτός σχεδίου πόλης εδαφικές εκτάσεις, προτεραιότητα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών παίρνει η διαδικασία για την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πέντε περιοχών της χώρας που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και στις οποίες δεν υπάρχει κανένα σύστημα αντικειμενικής προσέγγισης, αλλά εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα των συγκριτικών στοιχείων, δηλαδή του προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με βάση στοιχεία για πωλήσεις γειτονικών ακινήτων, που σημαίνει ότι, στην πράξη, η αξία προσδιορίζεται αυθαίρετα από τις κατά τόπους εφορίες.

Τέλη Απριλίου
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου, ώστε και τα ακίνητα αυτά να αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται στο εξής οι φορολογητέες αξίες για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά και για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο