Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε 13 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της γραφειοκρατίας

Συμπλήρωση εντύπων από τους πολίτες. Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση» δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν χάνει ευκαιρία που να μην καταφερθεί εναντίον των υπουργείων για τις πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αδειοδοτήσεις ως τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων

Σε 13 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της γραφειοκρατίας


Συμπλήρωση εντύπων από τους πολίτες. Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση» δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν χάνει ευκαιρία που να μην καταφερθεί εναντίον των υπουργείων για τις πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αδειοδοτήσεις ως τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων

Τη μεγαλύτερη σύσκεψη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα με αντικείμενο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας διοργανώνει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της κυβερνήσεως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στο Ζάππειο και το υπουργείο Οικονομίας έχει καλέσει όλους τους συμμετέχοντες να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία συνολικά κοστίζει περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως (6,8% του ΑΕΠ). Ειδικά το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις φθάνει τα 2,72 δισ. ευρώ, χωρίς να κοστολογούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες εργατοώρες που χάνονται από το ένα υπουργείο στο άλλο, από τη μία υπηρεσία στην άλλη και από το ένα γραφείο στο άλλο. Ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετούν την Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από πολλά υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, την ΚΕΔΚΕ, την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, τον ΣΕΒ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα επιμελητήρια, τις επαγγελματικές ενώσεις κτλ.

Το υπουργείο Οικονομίας με την πρώτη εφετινή εκδήλωση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση», δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν χάνει ευκαιρία που να μην καταφερθεί εναντίον των υπουργείων για τις πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αδειοδοτήσεις ως τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων. Οι καθυστερήσεις σημειώνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα οι έλληνες υποψήφιοι επενδυτές αντιμετωπίζουν λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, χώρες που εντάχθηκαν πέρυσι στην ΕΕ, από ό,τι στη χώρα μας η οποία έχει ενταχθεί πριν από δεκαετίες.

Παράλληλα όμως και οι ξένοι υποψήφιοι επενδυτές στρέφονται προς άλλες χώρες αντί της Ελλάδος, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι από τις λιγότερο ελκυστικές σε ό,τι αφορά την προσέλκυση Ξένων Αμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ). Ειδικότερα για τις άμεσες επενδύσεις στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα σχετικά με τη νομισματική πολιτική αναφέρεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2007 «οι άμεσες επενδύσεις είχαν αρνητική συμβολή. Η καθαρή εκροή ήταν 2,4 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εισροής 1,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006». Σημειώνεται επίσης ότι η εισροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις διαμορφώθηκε σε 992 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2006 οπότε είχε διαμορφωθεί σε 4 δισ. ευρώ.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομίας διακρίνει τη γραφειοκρατία σε «καλή», η οποία ενισχύει τη διαφάνεια και σε «κακή», η οποία πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί. Παράλληλα προσκαλεί (και προκαλεί όπως λένε χαρακτηριστικά) όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί ως τώρα μόνο ο ΟΠΕ.

Στόχος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μετρηθούν με ακρίβεια τα διοικητικά κόστη και να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25% ως το 2012.

Πηγή Το Βήμα

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο