Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Μερίσματα - Παράλληλη ασφάλιση - Αμοιβές Δ.Σ. - Διευκρινίσεις για ορισμένα θέματα του ασφαλιστικού


Σε εκδήλωση που οργάνωσε το τμήμα ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο, μίλησαν και έδωσαν απαντήσεις ο Υφυπουργός εργασίας κος Τάσος Πετρόπουλος και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Στέλλα Βρακά. Οι δύο παράγοντες του Υπ. Εργασίας απάντησαν και σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.


Νέα αντίληψη σχετικά με την ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο κος Πετρόπουλος ανέφερε ότι στην εφαρμογή που πάει να κάνει το υπουργείο, κύριος στόχος είναι να είναι όλοι ασφαλισμένοι. Πρόσθεσε ότι, εάν ο ασφαλισμένος —λόγω της αύξησης που μπορεί να δει στις εισφορές του— καταβάλει ως μερική καταβολή, εισφορά τουλάχιστον ίση μ' εκείνη που κατέβαλε πριν το νέο ασφαλιστικό, τότε θα μπορεί να παίρνει ενημερότητα η οποία, θα αντιμετωπίζεται με άλλη αντίληψη απ' ότι στο παρελθόν.

Η Γενική Γραμματέας κα Στέλλα Βρακά ανέφερε ότι, όσοι λάμβαναν οποιεσδήποτε αμοιβές ΔΣ και πριν την 1.1.2017 είχαν υποχρέωσης ασφάλισης στο ΙΚΑ, ακόμα και εάν δεν συνδέονταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση από την οποία λάμβαναν αμοιβές. Ωστόσο αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε γίνει και είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε συμπλήρωσε η Κα Βρακά.

Ξεκαθάρισε ότι, οι μέτοχοι για τους οποίους δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ασφάλισης, δηλαδή δεν είναι ταυτόχρονα μέλη Δ.Σ. και μέτοχοι άνω του 3%, δεν υπάγονται στην ασφάλιση οπότε τα μερίσματα δεν θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα τα μερίσματα θα εισφοροδοτηθούν (θα καταβάλλεται δηλαδή εισφορά επ' αυτών) στις περιπτώσεις των μετόχων άνω του 3% οι οποίοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. μιας Α.Ε.

Επίσης ανέφερε ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από διαφορετική ιδιότητα-δραστηριότητα-απασχόληση (π.χ. μισθωτός και ταυτόχρονα ελευθέριο επάγγελμα ή μηχανικός και ταυτόχρονα ελευθέριο επάγγελμα), θα καταβάλλονται εισφορές στο σύνολο των εισοδημάτων και για τον υπολογισμό της ανώτατης βάσης ασφαλιστέων αποδοχών (οροφή των 5.860,80 ευρώ), θα προηγείται στην ασφάλιση πάντα το εισόδημα από μισθωτές εργασίες και αν δεν υπάρχουν τέτοιες, θα προηγείται το βιοποριστικό επάγγελμα (εκείνο δηλαδή με τις μεγαλύτερες αποδοχές).

Παραδείγματα

α) Μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ και μηνιαίο εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα 5.000 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές στα 3.500 ευρώ που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες βάσει του άρθρου 38 (προηγούνται πάντα οι μισθωτές) και μέχρι του συνόλου των 5.860,80 ευρώ (οροφή), δηλαδή για τα 2.360,80 ευρώ, θα καταβάλει εισφορές με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39.

β) Μηχανικός έχει μηνιαίες αποδοχές από την ιδιότητά του ως μηχανικός 3.500 ευρώ και ταυτόχρονα διατηρεί και κατάστημα με μηνιαίες αποδοχές 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα αποδοθούν εισφορές βάσει του άρθρου 39 για όλα τα εισοδήματα αλλά, για τα 3.500 ευρώ (μηχανικός) με συντελεστή 37,95% και για τα υπόλοιπα 2.360,80 ευρώ (από το κατάστημα και έως του συνόλου των 5.860,80) με συντελεστή 26,95%.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο