Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το Γαλατικό χωριό και το μάδημα της μαργαρίτας

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Μπήκαμε αισίως στην τρίτη  εβδομάδα του Τριωδίου και αρκετά ενδιαφέροντα θέματα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα  στο Γαλατικό μας χωριό. Η υφυπουργός Οικονομικών Κα Aντιτρυφωνίξ, σε συνέντευξη που έδωσε, μας ενημέρωσε ότι οι δηλώσεις εισοδήματος θα ξεκινήσουν φέτος τον Απρίλιο και θα τελειώσουν τον Ιούλιο, χωρίς τις παρατάσεις των προηγούμενων ετών, αφού τα πάντα θα είναι έτοιμα και τα συστήματα θα δουλεύουν . [Δείτε την συνέντευξη εδώ].
Στην ίδια συνέντευξη η υφυπουργός έκανε αναφορά και στους κλάδους και τα επαγγέλματα που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν 
μέχρι τον Ιούνιο, στην πρώτη φάση του μέτρου αυτού. Ενδεικτικά: Κλάδοι εστίασης, κλάδοι επισκευών, κλάδος εκπαίδευσης, ένδυση υπόδηση, κομμωτήρια, γυμναστήρια νομικές δραστηριότητες, ιατρικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιχνίδια κλπ.
Όλα αυτά τα επαγγέλματα εφόσον εγκαταστήσουν μηχανήματα θα πρέπει να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ 'Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμα από τους ελεγκτές, τα οποία θα επιβάλει ο προϊστάμενος Πλαστικοχρηματίξ της εκάστοτε υπηρεσίας. [Η σχετική απόφαση για τους ελεγκτές εδώ]Την περασμένη εβδομάδα έγινε επίσης γνωστό από την ΠΟΦΕΕ, ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ  Μοναρχίξ, θα δώσει παράταση στην υποβολή των ΜΥΦ 2016. Φαντάζομαι ότι  κάπου εκεί την 31η Μαρτίου θα πάει η προθεσμία. Για τις ΜΥΦ δείτε και την χρήσιμη επισήμανση του κόμβου για να θυμηθείτε τις  προθεσμίες που ισχύουν σήμερα αλλά και τον τρόπο υποβολής των αρχείων. 


Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύθηκαν κάποιες κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις συντάξεις, (δείτε παρακάτω) και μια εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που αφορά στις εισφορές των μηχανικών.  Οι εκκρεμότητες συνεχίζουν να είναι πολλές, ειδικά σε ό,τι αφορά στις Α.Π.Δ. όπως σημειώνει και στο σχετικό του άρθρο ο  συνάδελφος Τηλελογιστίξ [Α.Π.Δ συνέχεια κάποιων σκέψεων και προβληματισμών...].

Ο υφυπουργός εργασίας Ασφαλιστίξ δεν φαίνεται διατεθειμένος  να δώσει παράταση στην υποβολή των ΑΠΔ και ειλικρινά δεν βρίσκω τον λόγω της άρνησής του αυτής. Επικαλείται μάλιστα ότι αυτό δεν έχει συμβεί στο παρελθόν ακόμα και σε δυσκολότερες περιόδους. Δυστυχώς ο Ασφαλιστίξ  κάνει λάθος όπως επισημαίνει και στο άρθρο του ο συνάδελφος Αλφαβητίξ εδώ
: Α.Π.Δ.: Γιατί κύριε Υφυπουργέ δεν θέλετε θα δοθεί παράταση.


Την Πέμπτη που μας πέρασε ο  Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. Ιντεφίξ, συναντήθηκε με την υφυπουργό Οικονομικών Κα Αντιτρυφωνίξ.
Εκτός από το θέμα της ψηφιακής υπογραφής, η υφυπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των λογιστών
για την ελεύθερη είσοδο στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό. [Συνάντηση Ο.Ε.Ε. με την Υφυπ. Οικονομικών κα Παπανάτσιου].

Ο Ιντεφίξ όμως, όπως γνωρίζεται από το παρελθόν, έχει «θέμα» με τον Ασφαλιστίξ, οπότε η
προσφυγή του Ο.Ε.Ε. στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη που όλοι στο Γαλατικό χωριό περιμέναμε.

Να θυμίσω τέλος ότι την Τρίτη που μας πέρασε είχαμε στον κόμβο μια ακόμη live εκπομπή "Μια ώρα επί της Ουσίας" με θέμα τους αγρότες. Οι γνωστοί συνάδελφοι αγροτολογιστίξ και ορκωτίξ μίλησαν για θέματα που αφορούν στην ασφάλιση και στη φορολογία των αγροτών. [Την εκπομπή μπορείτε να την δείτε μαγνητοσκοπημένη εδώ]

Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικότερα νέα που συνέβησαν στο Γαλατικό μας χωριό την εβδομάδα που πέρασε και τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών Καντεμίξ και στο σημερινό  eurogroup από το οποίο αρκετοί περιμένουν να προκύψει κάτι θετικό για την αξιολόγηση.Πριν παραθέσω τα υπόλοιπα θέματα θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε μια σημαντική απόφαση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την εβδομάδα που πέρασε.
Η απόφαση αφορά την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. ενδοκοινοτικής παραδόσεως και όταν ο αποκτών δεν είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα VIES και δεν υπόκειται σε καθεστώς φορολογήσεως των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο απεφάνθη ότι
: Το άρθρο 138 της οδηγίας ΦΠΑ , έχει την έννοια ότι δεν επιτρέπουν σε φορολογική αρχή κράτους μέλους να αρνείται να απαλλάξει ενδοκοινοτική παράδοση από τον φόρο προστιθεμένης αξίας για τον λόγο και μόνον ότι, κατά τον χρόνο της παραδόσεως αυτής, ο αποκτών, ο οποίος κατοικεί στο έδαφος του κράτους μέλους προορισμού και είναι κάτοχος έγκυρου αριθμού φορολογικού μητρώου του φόρου προστιθεμένης αξίας για τις εντός του κράτους αυτού πράξεις, δεν είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον φόρο προστιθεμένης αξίας και δεν υπόκειται σε καθεστώς φορολογήσεως των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, ενώ δεν υφίσταται καμία σοβαρή ένδειξη υποδηλώνουσα την ύπαρξη φοροδιαφυγής και αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι επί της ουσίας προϋποθέσεις για την απαλλαγή. [Δείτε την απόφαση του Δικαστηρίου και το σκεπτικό εδώ].
Εννοείτε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί να μην δεσμεύουν άμεσα  την Ελληνική φορολογική διοίκηση, όμως το αρμόδιο τμήμα ΦΠΑ τις λαμβάνει υπόψη του σε παρόμοιες υποθέσεις, γιαυτό καλό θα είναι να την γνωριζετε.

Στο ίδιο δικαστήριο θα καταλήξει και η Ελλάδα εάν δεν εναρμονιστεί πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία (οδηγία 2011/7/ΕΕ) για την καταπολέμηση της καθυστέρησης πληρωμών. Αν και η χώρα μας έχει μεταφέρει την οδηγία αυτή στο Ελληνικό δίκαιο με τον νόμο  4152/2013, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Ε.Ε. φαίνεται να έχουμε νομοθετήσει κατά καιρούς ως προς την κατάργηση των δικαιωμάτων των  πιστωτών σε τόκους και αποζημίωση.

Να θυμίσω εδώ ότι, η ευρωπαϊκή οδηγία θεσπίζει αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της νοοτροπίας καθυστερήσεων των πληρωμών. Οι δημόσιες αρχές πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερών. Στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) η προβλεπόμενη προθεσμία ανέρχεται στις 60 ημέρες, εκτός αν υπάρξει διαφορετική ρητή συμφωνία. Στην περίπτωση πληρωμών που πραγματοποιούνται αργότερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι πιστωτές δικαιούνται αυτομάτως τόκους υπερημερίας (με επιτόκιο τουλάχιστον 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και τουλάχιστον 40 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε μη εξοφληθέν τιμολόγιο, καθώς και όλες τις άλλες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκαν ως έξοδα είσπραξης των οφειλών.

Απόλυτα σχετική με  το θέμα είναι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση  C-555/14, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο κόμβος και με την οποία το δικαστήριο αποφάσισε ότι η οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις εμπορικές συναλλαγές, επιτρέπει την παραίτηση του πιστωτή από τις αξιώσεις τόκων υπερημερίας και αποζημιώσεως για έξοδα εισπράξεως με αντάλλαγμα την άμεση καταβολή του κεφαλαίου ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, υπό τον όρο ότι η παραίτηση αυτή είναι προϊόν ελεύθερης βουλήσεως.
Περιττό να αναφέρω ότι στην Ελλάδα η παραίτηση από τόκους υπερημερίας έχει επιβληθεί με νόμο σε αρκετές περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών του Δημοσίου...


  ⥢⥤

 

Τα Briefing της  εβδομάδας

Το briefing της ημέρας - Στις ΜΥΦ θα δώσετε παράταση, στις ΑΠΔ όχι; υποχρεώσεις επιχειρήσεων που δέχονται κάρτες πληρωμών κ.ά. (17.02.2017)
Το briefing της ημέρας - Εκπρόθεσμες ΜΥΦ 2014 και 2015, έναρξη υποβολής δηλώσεων κ.ά. (16.02.2017)
Το briefing της ημέρας - Εισφορές μισθωτών ιδιωτ. τομέα τ. Ε.Τ.Α.Α.-τομέας ΤΣ.Μ.Ε.Δ.Ε., διαδικασία απαλλαγής Φ.Π.Α. για αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς κ.ά. (15.02.2017)
Το briefing της ημέρας - 'Έκπτωση τόκων υπερημερίας στη Δ.Ε.Η. - Ενδοκοινοτικές - Ε.Φ.Κ.Α. κ.ά. (13.02.2017)
 

⥢⥤

 

Επισημάνσεις εβδομάδος

 Πως θα υποβάλλονται οι εκπρόθεσμες ΜΥΦ 2014 και 2015 βάσει των διατάξεων του ν. 4446/2016

Εξαίρεση υπαγωγής επιχειρήσεων στο ν. 4446/2016 λόγω ζημιάς

Οι τόκοι υπερημερίας που καταβάλλονται στη Δ.Ε.Η. εκπίπτουν φορολογικά, με τους περιορισμούς που τίθενται στην περίπτωση α’ του άρθρου 23 του Ν.4172/2013

Παρακράτηση φόρου 20% σε αμειβόμενους με μπλοκάκι - έκπτωση εισφορών από τα βιβλία

 

⥢⥤

 

Είπε :  Ε.Αχτσιόγλου - Δίνουμε δυνάμεις στο ΣΕΠΕ για να βάλει και ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Εννοούσε : Δηλώστε εσείς τα μπλοκάκια και θα δείτε τι σας περιμένει.

 

⥢⥤

Σημαντικές φορολογικές αποφάσεις περασμένης εβδομάδος

ΔΕΑΦ Β 1014217 ΕΞ 2017 Φορολογική μεταχείριση της αξίας των μηχανημάτων που χρησιδανείζει επιχείρηση σε πελάτες της, με βάση τις διατάξεις του ν. 2238/1994

Για τη διενέργεια αποσβέσεων στο κόστος αγοράς εξοπλισμού από επιχείρηση που τον χρησιδανείζει σε επιχειρήσεις – πελάτες της, με σκοπό να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον εφοδιασμό τους με προϊόντα αυτής, δεν απαιτείται να έχει συναφθεί και σύμβαση αποκλειστικής αντιπροσωπείας μεταξύ τους, αλλά αρκεί η χρήση του υπόψη εξοπλισμού να παραχωρείται με σκοπό τη χρησιμοποίησή του σε συνδυασμό με προϊόντα που η χρησάμενη επιχείρηση εφοδιάζεται από αυτή. Για τη διαπίστωση του σκοπού για τον οποίο ο εξοπλισμός παραχωρείται κατά χρήση σε επιχειρήσεις – πελάτες της ιδιοκτήτριας επιχείρησης, η αρμόδια ελεγκτική αρχή εξετάζει τους συμβατικούς όρους που έχουν συνομολογήσει τα μέρη της σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ τους. Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξάρτητα από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης, αν δηλαδή είναι μεταποιητική ή εμπορική.

Προσοχή η απόφαση αυτή είναι σημαντική.  

ΔΕΑΦ Β 1021624 ΕΞ 2017/2017 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 του ν.2579/1998 σε περίπτωση μεταβίβασης αποχαρακτηρισμένου λεωφορείου ενταγμένο σε Κ.Τ.Ε.Λ. από νομικό πρόσωπο με διπλογραφικά βιβλία

Η υπεραξία που προκύπτει από τα βιβλία των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν.4172/2013 κατά την πώληση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης θα αφαιρεθεί, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αποτελεσμάτων τους, από τα κέρδη των εν λόγω προσώπων και θα καταχωρηθεί στον κωδικό 465 του εντύπου Ν (δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων). Περαιτέρω, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης των εν λόγω ποσών (υπεραξία) έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 47 και όσα σχετικά αναφέρονται στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιό μας και τα υπόψη ποσά δηλώνονται στους κωδικούς 382 ή 385, κατά περίπτωση. Από τον οφειλόμενο κατά τα ανωτέρω φόρο εκπίπτει ο φόρος που καταβλήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.2579/1998 και αναλογεί στα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα ποσά. Το σχετικό ποσό δηλώνεται στον κωδικό 009 του εντύπου Ν.

  ΠΟΛ.1184/2016 (Διορθώσεις σφαλμάτων) Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας επί της αξίας κάθε λογαριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α' 94), καθώς και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσης αυτού
 Στη σελίδα 40396 του ΦΕΚ με το οποίο δημοσιοποιήθηκε η απόφαση αυτή στην Α’ στήλη, μετά τον 45ο στίχο εκ των άνω προστίθεται το έντυπο της Δήλωσης Απόδοσης Τέλους Συνδρομητών Σταθερής Τηλεφωνίας, ως το συνημμένο υπόδειγμα, το οποίο εκ παραδρομής δεν δημοσιεύτηκε στο αρχικό ΦΕΚ.
 

ΠΟΛ.1010/2017 Απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. της παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν σε τρίτη χώρα
 

Με την ΠΟΛ 1010/2017 τροποποιείται η ΠΟΛ 1268/2011 και προστίθεται νέο άρθρο 6Α για τη διαδικασία απαλλαγής για τους αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς, που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα, και τα μέλη του προσωπικού τους, για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους στην Ελλάδα. Δείτε την ΠΟΛ.1010/2017 και την κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1268/30.12.2011 από το αρχείο του κόμβου
 

 

Αριθ. πρωτ.: ΔΠΦΥ Β 1018794 ΕΞ 2017 Παραλαβή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (ΜΥΦ) σύμφωνα με το Ν.4446/2016
 Μια σημαντική απόφαση σχετικά με την διαδικασία υποβολής των ΜΥΦ 2014 και 2015 για όσους θέλουν να υπαχθούν στις διατάξεις του ν/ 4446/2016

ΔΕΑΦ Β 1019871 ΕΞ 2017 Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε ανώνυμη εταιρεία με τις ευεργετικές διατάξεις του ν.2166/1993, με ημερομηνία δήλωσης έναρξης υποκαταστήματος της Ε.Π.Ε. μεταγενέστερη αυτής της ημερομηνίας του ισολογισμού μετασχηματισμού

 

Δημοσιεύθηκαν επίσης δύο αποφάσεις για παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω έκτακτων αναγκών.
ΠΟΛ.1020/2017 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο ΔήμοΣκοπέλου της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.
ΠΟΛ.1021/2017 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου της Π.Ε. Ευβοίας
 

 

⥢⥤

 

 

 


Υπενθυμίζω ότι μπορείτε να βλέπετε το σχετικό άρθρο : [Επισκόπηση σημαντικών εγκυκλίων - αποφάσεων για το ασφαλιστικό], το οποίο επικαιροποιείται κάθε φορά που το υπ. Εργασίας δημοσιεύει κάποια νέα απόφαση για τις εισφορές του νέου ασφαλιστικού.

Τρεις αποφάσεις για το ασφαλιστικό είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε οι οποίες αφορούσαν την «Εθνική Σύνταξη» τους δικαιούχους τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης τα πλασματικά έτη, και τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.

Κ.Υ.Α. αρ. πρωτ.: 153734/ 2016/ 0092/ 2017 Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2 και 7 του ν. 4387/2016
Κ.Υ.Α. αρ. πρωτ.: 153731/2016/0092/ 2017 Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 8 του ν. 4387/2016
Κ.Υ.Α. αρ. πρωτ.: 153726/ 2016/ 0092/ 2017 Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 12 και 16 του ν. 4387/2016

Σε ό,τι αφορά στις εισφορές, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για την ασφάλιση των μισθωτών μηχανικών που μέχρι 31.12.2016 εντάσσονταν στο ΤΣΜΕΔΕ.

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 6/2017 Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των Μισθωτών του τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τομέας Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

Όσο για τις ενέργειες κατά του ασφαλιστικού : 

⥢⥤

Αρθρογραφία κόμβου

Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής σύμφωνα με το άρθρο 39β του Ν. 2859/2000 (άρθρα 66β, 167α και 226 7α Οδηγίας 2006/112/ΕΚ) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α' 240/22-12-2016) - ΣΟΛ Α.Ε.

Εργασίες τέλους χρήσεως 2016 - Χρονοδιάγραμμα εργασιών

Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής που πραγματοποιείται μέσω «φορολογικών παραδείσων» - Έκπτωση δαπανών που καταβάλλονται σε επιχειρήσεις «offshore»

Βιβλίο Υπερωριών

⥢⥤

 

Μελέτες κόμβου

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων σε 29 χώρες του κόσμου

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σύγκριση με 25 χώρες του κόσμου και της Ε.Ε.

Οι πραγματικές επιβαρύνσεις με τη νέα εισφορά αλληλεγγύης. Τι αλλάζει για τα εισοδήματα του 2016

 

⥢⥤

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας 

 • 20 Φεβ 2017  Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων προηγούμενου μηνός 
 • 20 Φεβ 2017  Υποβολή δήλωσης και καταβολή χαρτοσήμου διαφόρων περιπτώσεων 
 • Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι στις  28 Φεβρουαρίου έχουμε ένα  υποχρεώσεις.  Για μια από αυτές (υπεύθυνη δήλωση λογιστή)  το ΟΕΕ  εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση [28 Φεβρουαρίου 2017 η υπεύθυνη δήλωση λογιστή - Ανακοίνωση Ο.Ε.Ε. για την ετήσια πιστοποίηση των λογιστών-φοροτεχνικών στις υπηρεσίες του TAXISnet]. 
  Κυρώσεις για την εκπρόθεσμη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης δεν υπάρχουν, ωστόσο γνωρίζετε φαντάζομαι ότι το ΟΕΕ δεν στέλνει κάθε μέρα τα αρχεία των λογιστών στο Taxis, οπότε καλό θα ήταν μέχρι το τέλος το Μαρτίου (το αργότερο) να έχετε "τελειώσει" με αυτή την υποχρέωση..

  Τέλος υπενθυμίζω ότι για τις δηλώσεις  υπάρχει πλέον διαθέσιμη on line εφαρμογή για πρώτη φορά. Επειδή πολλές από αυτές έχουν καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Φεβρουαρίου, καλό  θα ήταν να μπείτε να δοκιμάσετε την εφαρμογή.
  Η παρουσίαση της έγινε την περασμένη εβδομάδα και σύντομα θα η ΔΗΛΕΔ θα εκδώσει και τις οδηγίες .[
  Α.Α.Δ.Ε.: Παρουσίαση εφαρμογής για δηλώσεις φορολογίας πλοίων]


  Ο ανορθρογραφίξ σας εύχεται Καλή συνέχεια....   


  

  Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
  Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

  Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
  Email:
  Θέμα:
  Μήνυμα:
   
  Δημιουργία νέας κατηγορίας

  Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο