Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σ.Ο.Λ.-Ν. Θεσσαλονίκης: Αιτήματα σχετικά με τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις

Σ.Ο.Λ.-Ν. Θεσσαλονίκης: Αιτήματα σχετικά με τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



Δωδεκανήσου 7 2310-513875
[email protected]
www.solnth.gr

Θεσσαλονίκη, 17-2-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοινοποίηση:

1. Υφυπουργό Υπ.Οικ. κα. Αικατερίνη Στέργιου Παπανάτσιου
2. Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: Αιτήματα σχετικά με τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο έλεγχος της νομιμότητας και της ορθής απεικόνισης των συναλλαγών μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων, πέραν των άλλων, προστατεύει και τους συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς από το να χαρακτηριστούν συνεργοί στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του έως σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν ριζικές αλλαγές, τόσο ως προς τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις χρήσεις 2014, 2015, όσο και ως προς τον τρόπο υποβολής των ΜΥΦ (π.χ. αποκλίσεις έως 100 ευρώ). Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και για την χρήση 2016, σε συνάρτηση με το φόρτο εργασίας που επικρατεί στα λογιστικά γραφεία λόγω άλλων υποχρεώσεων (αναστολή υποβολής ΑΠΔ, υποβολές δηλώσεων Ν.4446/2016, εκπρόθεσμες διακοπές και μεταβολές επιχειρήσεων κλπ), έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μη μπορούν να ανταποκριθούν στην έγκαιρη υποβολή των ΜΥΦ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, δίνεται η περίοδος διορθώσεων, κατόπιν διασταύρωσης, μόνο ως προς τις αγορές και τα έξοδα. Στην πράξη όμως, πολλές φορές παρουσιάζονται μικρές διαφορές και ως προς τα έσοδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις μικρομεσαίες οντότητες που δεν έχουν οργανωμένο εσωτερικό λογιστήριο. Για αυτές τις αποκλίσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης χωρίς την επιβολή προστίμου.

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς και να δοθεί η ίδια δυνατότητα διορθώσεων και ως προς τα έσοδα, χωρίς κανένα πρόστιμο. Για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων, συνεχών παρατάσεων και άδικων προστίμων, προτείνουμε οι διορθώσεις των ΜΥΦ σε έσοδα και έξοδα να διενεργείται έως την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γενική Γραμματέας
Μ. ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης