Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Α.Π.Δ.: Γιατί κύριε Υφυπουργέ δεν θέλετε θα δοθεί παράταση;

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός


Όπως γνωρίζουμε, από τις 8.2.2017 ανεστάλη η δυνατότητα υποβολής των Α.Π.Δ. μέχρι και σήμερα (σ.σ. 17.2.2017). Όλες αυτές τις μέρες κανείς δεν μπορούσε να υποβάλει τις Α.Π.Δ., αφού το σύστημα παρέμενε ερμητικά κλειστό. Ο προγραμματισμός των εργασιών όλων μας πήγε περίπατο και αυτό που μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε ήταν να ετοιμάσουμε τις Α.Π.Δ. και να περιμένουμε το άνοιγμα της εφαρμογής έτσι ώστε να τις υποβάλλουμε, χωρίς φυσικά να ξέρουμε —λόγω του πλήθους των αλλαγών— τι μας επιφυλάσσει η υποβολή τους, δηλαδή αν θα είναι επιτυχής ή αν θα παρουσιαστούν σφάλματα. Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι όλες οι εταιρείες λογισμικού μισθοδοσίας προσπαθούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να ενημερώσουν τα προγράμματά τους —με το προσωπικό τους να δουλεύει πυρετωδώς και ελλείψει σαφών οδηγιών από τις αρμόδιες διευθύνσεις— προκειμένου να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα του ΕΦΚΑ.

Εν μέσω των αλλαγών, της ταλαιπωρίας, των ασαφειών, της καθυστερημένης έκδοσης των εγκυκλίων, αλλά και της αποδιοργάνωσης των λογιστηρίων και των φοροτεχνικών γραφείων, απότοκα όλα της πρώτης εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάτι ακόμη που δεν είναι άλλο από την αναλγησία των υπηρεσιακών παραγόντων που διατείνονται ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής των Α.Π.Δ.

Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Υφυπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι έχουν ξανασυμβεί τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν αναφορικά με προβλήματα στην υποβολή των Α.Π.Δ. και ότι ποτέ δεν δίνονταν παρατάσεις. Προφανώς ο κ. Υφυπουργός έχει κοντή μνήμη ή μάλλον δεν γνωρίζει καλά το θέμα διότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως έχουν δοθεί αρκετές φορές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Α.Π.Δ. (σ.σ. ενδεικτικά παραθέτω μόνο δύο περιπτώσεις Δελτίο Τύπου, Δελτίο τύπου, υπάρχουν φυσικά και άλλες) και μάλιστα όχι σε περιόδους ριζικών αλλαγών όπως συμβαίνει τώρα που άλλαξε εκ βάθρων ολόκληρο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Συνεπώς ήταν εντελώς άστοχη η τοποθέτηση του αρμόδιου Υφυπουργού.

Διαρρηγνύαμε τα ιμάτιά μας εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα ήταν απίθανο να είναι έτοιμες όλες οι δομές του Δημοσίου αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω του νέου ασφαλιστικού νόμου, όμως όπως αποδεικνύεται οι φωνές και οι προβληματισμοί μας δεν εισακούονται.

Στην παρούσα χρονική περίοδο που τα προβλήματα πρακτικής εφαρμογής των νέων διατάξεων κορυφώνονται θα περιμέναμε ο κ. Υφυπουργός να τηρεί διαφορετική στάση, να τείνει ευήκοον ους στους προβληματισμούς όλων, να δίνει λύσεις και να μην πυροδοτεί το κλίμα με τέτοιες «εμπρηστικές» δηλώσεις που μόνο αγανάκτηση και θυμό δημιουργούν στην πλειονότητα των συναδέλφων. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο ένας ολόκληρος κλάδος.

Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, όταν μια δημόσια υπηρεσία κλείνει απροειδοποίητα και για τόσες μέρες μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανέκυψαν, η λύση για τη διευκόλυνση όλων θα ήταν η επιμήκυνση της περιόδου υποβολής μέσω μιας παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας. Όμως, πέρα από τη χρηστή διοίκηση, ακόμη και με τη στοιχειώδη λογική που διαθέτει κάθε νουνεχής άνθρωπος, η λύση πάλι η ίδια παραμένει. Τα πράγματα εν ολίγοις είναι απλά σε τέτοιες περιπτώσεις, οπότε ας μην τα κάνουμε πολύπλοκα.

Ο μήνας που διανύουμε είναι «κουτσός», μεσολαβεί και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, οπότε απομένουν μόλις έξι εργάσιμες ημέρες για την υποβολή των Α.Π.Δ. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, ο όγκος εργασίας αυτή την περίοδο στα λογιστικά γραφεία είναι τεράστιος, οι λοιπές υποχρεώσεις μας πνίγουν σαν βρόχος, οπότε δεν είναι εφικτό να προλάβουν όλοι οι συνάδελφοι να υποβάλλουν εγκαίρως τις σχετικές αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις. 

Μετά την παράθεση όλων αυτών θέλω να ρωτήσω τον κ. Υφυπουργό το εξής: Γιατί κύριε Υφυπουργέ δεν θέλετε θα δοθεί παράταση;

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο