Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ε.Αχτσιόγλου - Δίνουμε δυνάμεις στο ΣΕΠΕ για να βάλει και ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία.Τμήμα της ομιλίας της Υπουργού Εργασίας κας ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ στην βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, 

"Το νομοθετικό πλαίσιο που απορρύθμιζε και ελαστικοποιούσε τις εργασιακές σχέσεις ήταν αυτό που υιοθετήθηκε την περίοδο 2010 – 2015. Η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 ήταν αυτή που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έναν θεσμό για τον οποίο επί μήνες διαπραγματεύεται αυτή η Κυβέρνηση για να μπορέσει να αποκαταστήσει.

Δεν ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία νομιμοποίησε τις ενώσεις προσώπων να κάνουν εικονικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δεν ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε οριζόντιες μειώσεις στον κατώτατο μισθό  22% και 32% για τους νέους κάτω των είκοσι πέντε ετών.
Δεν ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, για την οποία τώρα διαπραγματεύεται επί μήνες για να την αποκαταστήσει.
Δεν ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όταν συρρέουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η οποία υπήρχε επί χρόνια, κατακτήθηκε από τους εργαζομένους προς όφελος των εργαζομένων.
Δεν ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίναξε την ανεργία από το 10% στο 27%. Είναι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που τη μείωσε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και πάλι διευκρινίζει ότι αυτός δεν είναι λόγος για να επιχαίρουμε.

Δεν ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίναξε τις ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία δεν σας βοηθούν. Η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκε κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014.
Κατά την περίοδο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αύξηση 2%. Νομίζω, όμως, ότι η δομική μεταβολή, η μεταλλαγή συμβαίνει όταν υπάρχει μία αλλαγή είκοσι ποσοστιαίων μονάδων, όχι όταν υπάρχει μία αλλαγή δύο ποσοστιαίων μονάδων. Εμείς καταφέραμε να τη συγκρατήσουμε και πάλι διευκρινίζουμε ότι αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος για να επιχαίρουμε.


Αντιθέτως εσείς το 2014 κάνατε λόγο για «success story». Εμείς λέμε ότι κάνουμε μία χρονιά σταθεροποίησης το 2016. Η φρασεολογία μας είναι «μια χρονιά σταθεροποίησης», όταν καταγράφονται 136.000 θέσεις εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ, όταν η ανεργία πέφτει κατά τρεις με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, όταν η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά μπαίνει ένα φρένο, όταν διαπραγματευόμαστε για να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι συνέβη, τι συμβαίνει και τι προσπαθούμε να κάνουμε.

Επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ακούσετε από εμένα ή από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας να κάνουμε μεγάλες δηλώσεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η οποία είναι δραματική και την οποία παλεύουμε καθημερινά για να την αποκαταστήσουμε.
Γι’ αυτό δίνουμε και μεγάλες δυνάμεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για να μπορέσει μαζί με την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, που ελπίζουμε να επιτύχουμε σύντομα, να βάλει και ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία που βρήκε γόνιμο έδαφος όλο αυτό το διάστημα να καλλιεργηθεί και να οδηγηθούμε στα απαράδεκτα φαινόμενα που παρακολουθούμε καθημερινά είτε σε σχέση με το πώς καταβάλλονται οι μισθοί, αν καταβάλλονται, με τον τρόπο που δίνονται ή δεν δίνονται τα δώρα, με τον τρόπο που εκβιάζονται οι εργαζόμενοι για να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με χείριστους όρους."Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο