Κατάργηση του φόρου συναλλαγών εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Φεβρουάριος 2008
Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας το μεσημέρι στο γεύμα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το φόρο που επιβάλλεται στις συναλλαγές στο ΧΑ και να τον αντικαταστήσει με ένα νέο φόρο επί των υπεραξιών. Taxheaven.gr

Κατάργηση του φόρου συναλλαγών εξετάζει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας το μεσημέρι στο γεύμα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το φόρο που επιβάλλεται στις συναλλαγές στο ΧΑ και να τον αντικαταστήσει με ένα νέο φόρο επί των υπεραξιών.
Ωστόσο, δεν έδωσε ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει.

Πάντως, αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας εξετάζουν το μοντέλο με το οποίο μπορεί να γίνει αυτή η αντικατάσταση.

Το θέμα επείγει καθώς, όπως έχει γράψει το «Κέρδος» σήμερα, οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, με βάση την Οδηγία MiFID, παγιώνονται στερώντας τζίρο από το ελληνικό χρηματιστήριο και στρεβλώνοντας τις τιμές των μετοχών.

Σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί φέτος με προσεκτικά βήματα στις αποκρατικοποιήσεις λόγω του ότι οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις δεν είναι και οι ευνοϊκότερες.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «βρισκόμαστε σε καινούρια φάση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που αφορά δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα. Το 2008 είναι έτος προετοιμασίας παρά ολοκλήρωσης των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δε βιάζεται να πάρει αποφάσεις». Αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εμποδίζει εξαγορές δημοσίων επιχειρήσεων σε ποσοστό από 20% και πάνω του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιώτες επενδυτές και είπε:

-η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους,

-ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέτει εχέγγυα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος,

-θα πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση από τη διυπουργική επιτροπή.

«Ο ΟΤΕ μπορεί να συνεχίσει την πορεία του και το σχέδιο εκσυγχρονισμού του μόνος. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί η διοίκηση να εκτελεί απερίσπαστη τη δουλειά της την οποία επιτελεί πολύ καλά» υπογράμμισε.

Για τα χθεσινά επεισόδια στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε ότι «δε δικαιολογούνται συμπεριφορές που εμποδίζουν την εταιρική διακυβέρνηση σε μεγάλες δημόσιες εισηγμένες επιχειρήσεις».

«Δε δικαιολογείται και η κομματική υπόθαλψη τέτοιων συμπεριφορών» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας ενώ σχολιάζοντας την επενδυτική πρόταση της γερμανικής RWE, είπε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης στις οποίες θα σταθμίζονται παράμετροι όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς.

Σε ερωτηση για ύπαρξη λίστας την οποία διαθέτουν οι γερμανικές αρχές και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και Έλληνες επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Λιχτενστάιν είπε ότι «το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές για να αξιοποιηθεί και η συγκεκριμένη λίστα». Επανέλαβε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε χρήσιμο στοιχείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Πηγή Κέρδος