Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ειδική εισφορά στο κρέας υπέρ ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

14 Φεβρουάριου 2017 Σχόλια
Η ειδική εισφορά στο κρέας υπέρ ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



Σύμφωνα με την κ.υ.α. 176/13383/2017:

Υπόχρεοι για την καταβολή της ειδικής εισφοράς της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3698/2008 (Α' 198), στο εξής ειδική εισφορά, είναι:

α) Οι πρώτοι αγοραστές κρέατος που προέρχεται από ζώα τα οποία σφαγιάστηκαν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως καταγωγής ή προέλευσης, όπως επιχειρήσεις εμπορίας, τεμαχισμού, μεταποίησης, τυποποίησης κρέατος, συνεταιρισμοί, κρεοπωλεία και παρασκευαστήρια κρεατοσκευασμάτων.

β) Οι πρώτοι αγοραστές κρέατος προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

γ) Οι πρώτοι αγοραστές κρέατος προέλευσης τρίτων χωρών.

Οι υπόχρεοι καταβολής ειδικής εισφοράς της παραγράφου 1 υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ δήλωση πρώτης αγοράς κρέατος, στην οποία αναγράφεται η αξία των αγορών ανά είδος κρέατος των ανωτέρω υπόχρεων του προηγούμενου μήνα ή έτους κατά περίπτωση, σύμφωνα με την παρ. 3.

Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην υποβολή μηνιαίας δήλωσης ισοζυγίου κρέατος, σύμφωνα με την αριθμ. 412/8932/23.1.2012 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 149), υποβάλλουν τη δήλωση πρώτης αγοράς κρέατος και καταβάλλουν την ειδική εισφορά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την πρώτη αγορά του κρέατος.

Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε υποβολή ετησίας δήλωσης ισοζυγίου κρέατος, σύμφωνα με την αριθμ. 412/8932/23.1.2012 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβάλλουν ετήσια δήλωση πρώτης αγοράς κρέατος και καταβάλλουν την ειδική εισφορά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς γίνεται με βάση την καθαρή αξία που αναγράφεται στα τιμολόγια διακίνησης του κρέατος, πλην των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας από τους πρώτους αγοραστές στους καταναλωτές μέσω λιανικής πώλησης, για τις οποίες ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς γίνεται με βάση την αντιπροσωπευτική τιμή που αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ - Δήμητρα.

Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς εξαιρούνται:

α) τα κρέατα, προϊόντα κρέατος ή υποπροϊόντα αυτού, τα οποία διακινούνται από τη χώρα μας προς άλλη χώρα της Ε. Ε. ή εξάγονται σε τρίτη χώρα. Προς τούτο υποβάλλεται στον ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ πίνακας με τα σχετικά παραστατικά εξαγωγής του προηγούμενου μήνα και τα αντίστοιχα ποσά πιστώνονται κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς,

β) τα εισαγόμενα προϊόντα σε τυποποιημένες συσκευασίες, τα οποία διατίθενται ως έχουν στον τελικό καταναλωτή.

Αν δεν υποβληθεί η δήλωση αγοράς και δεν κατατεθεί η ειδική εισφορά από τους υπόχρεους της παρ. 1 εντός των προθεσμιών της παρ. 3, η οφειλή τοκίζεται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο έκδοσης των έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας και βεβαιώνεται από τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) του οφειλέτη. Η ως άνω οφειλή υπολογίζεται από τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα, κατά περίπτωση, με βάση τα στοιχεία:

α) που έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ,

β) του ημερήσιου βιβλίου σφαγών,

γ) των μηνιαίων και ετήσιων ισοζυγίων,

δ) που προκύπτουν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων,

ε) του συστήματος TRACES, που προβλέπεται στους Κανονισμούς (ΕΚ) 282/2004 (ΕΕ L 49 της 19.2.2004) και (ΕΚ) 599/2004 (ΕΕ L 94 της 31.3.2004)

Η παρακράτηση του εκάστοτε, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ποσού που ενεργούν οι Δ.Ο.Υ. για δαπάνες είσπραξης και απόδοσης βαρύνει τον Οργανισμό.


Δείτε την κ.υ.α. 176/13383/6.2.2017 από το αρχείο του κόμβου



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης