Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο στόχαστρο της Εφορίας τα «κρυφά» εισοδήματα

«Ηλεκτρονική απόχη» για να συλλάβει εισοδήματα που δεν δηλώνουν στην Εφορία φορολογούμενοι που έχουν δεύτερη ή και τρίτη δουλειά αλλά και να εντοπίσει όσους εμφανίζουν πλαστά εισοδήματα στήνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Στο στόχαστρο της Εφορίας τα «κρυφά» εισοδήματα

«Ηλεκτρονική απόχη» για να συλλάβει εισοδήματα που δεν δηλώνουν στην Εφορία φορολογούμενοι που έχουν δεύτερη ή και τρίτη δουλειά αλλά και να εντοπίσει όσους εμφανίζουν πλαστά εισοδήματα στήνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό αδήλωτων και πλαστών εισοδημάτων αποτελεί η οριστική δήλωση απόδοσης του ΦΜΥ που θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet οι εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΓΠΣ σχεδιάζει να διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι εργοδότες για τις αμοιβές που κατέβαλαν και τους φόρους που παρακράτησαν από τους εργαζομένους τους το 2007 με τα στοιχεία για τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις τους οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στα στοιχεία αυτά, είχε γίνει και πέρυσι διασταύρωση και η ΓΓΠΣ εντόπισε πάνω από 60.000 μισθωτούς που είχαν αποκρύψει από την Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν από τη δεύτερη δουλειά.

Απόφαση
Όπως ορίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζα η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΜΥ είναι υποχρεωτική μόνο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 μισθωτούς ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα ή βοηθήματα σε περισσότερους από 20 συνταξιούχους. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 20 άτομα η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΦΜΥ είναι προαιρετική.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΜΥ λήγει στις 31 Μαρτίου και στην υπουργική απόφαση διευκρινίζονται τα εξής:

Ειδικά, για το οικονομικό έτος 2008 σε υπόχρεους που απασχολούν λιγότερους από 20 μισθωτούς ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές σε ολιγότερους από 20 συνταξιούχους δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή με χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου αλλά παρέχεται η ευχέρεια, εφόσον το επιθυμούν, της ηλεκτρονικής υποβολής των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ καθώς και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου (όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση) ή με μαγνητικό μέσο στην ΔΟΥ, (όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση).

Όσοι προχώρησαν σε διακοπή εργασιών μέσα στη χρήση 2007 ή μέσα στο έτος 2008 και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και στερούνται πλέον των κωδικών πρόσβασης ή της δυνατότητας λήψης νέων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή μέσω διαδικτύου των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ (Έντυπο Ε7) αυτών των υποχρέων, παρέχεται η ευχέρεια να υποβάλουν τις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ(Έντυπο Ε7), ειδικά για το οικονομικό έτος 2008, στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Στις 52.000 οι e-δηλώσεις ΦΠΑ

Περισσότερες από 52.000 εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2007 έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΣ μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 52.719 ηλεκτρονικές υποβολές.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή μέσω του taxisnet μπορεί να πραγματοποιηθεί για αρχικές, εμπρόθεσμες, πιστωτικές ή μηδενικές εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α., εφόσον για τη διαχειριστική περίοδο έχουν υποβληθεί όλες οι περιοδικές δηλώσεις (εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές) Φ.Π.Α. (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) μέχρι πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο