Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΦΠΑ και αποκρατικοποιήσεις 'σωσίβιο' για το ασφαλιστικό

17 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στην οικονομική… σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος στοχεύει η αναγγελία του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου, στο οποίο θα εισρέουν πόροι από τρεις πηγές: Eσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, έσοδα από τον ΦΠΑ και ποσοστό από τους «κοινωνικούς πόρους» των Tαμείων. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ανακοίνωσε τη δημιουργία «Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών», με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από το 2019 και μετά. Πόροι του Εθνικού αυτού Ταμείου είναι:
ΦΠΑ και αποκρατικοποιήσεις σωσίβιο για το ασφαλιστικό
 


Στην οικονομική… σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος στοχεύει η αναγγελία του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου, στο οποίο θα εισρέουν πόροι από τρεις πηγές: Eσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, έσοδα από τον ΦΠΑ και ποσοστό από τους «κοινωνικούς πόρους» των Tαμείων.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ανακοίνωσε τη δημιουργία «Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών», με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από το 2019 και μετά. Πόροι του Εθνικού αυτού Ταμείου είναι:

– Το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

– Το ένα εικοστό πέμπτο, δηλαδή το 4% των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ.

– Το 10% των ποσών που εισπράττουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους και όχι από τα αποθεματικά τους.

Το σκέλος των εσόδων από τον ΦΠΑ αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της K.O. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο, οι οποίοι εκτίμησαν πως το μέτρο αυτό προϋποθέτει και ουσιαστικά οδηγεί σε αύξηση του ΦΠΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του.

Στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό κυριάρχησαν:

– Ο προσωπικός τόνος του πρωθυπουργού, ο οποίος σε πρώτο ενικό πρόσωπο είπε πως δεν τον ενδιαφέρει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και δεν τον απασχολεί το εφήμερο πολιτικό κόστος. «Εφαρμόζω την πολιτική μου, για την οποία με ψήφισε ο λαός. Προχωρώ στις μεταρρυθμίσεις», «δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων», «δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες», «είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω όποιο κόστος και αν χρειαστεί», είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε.

– Η δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι θα καταργήσει τον ασφαλιστικό νόμο της Ν.Δ. «Για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τέτοιες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις θα είναι σαν να μην έγιναν ποτέ», τόνισε.

– Το «μέτωπο» που άνοιξε ο Γ. Παπανδρέου με τα κόμματα της Αριστεράς, μετά και τις τελευταίες αρνητικές δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ και η σκληρή απάντηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

– Το «άνοιγμα» του προέδρου της K.O. του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ αλλά και το ΠΑΣΟΚ για κοινούς αγώνες.

– Η πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη να αλλάξει πρώτα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών και μετά συνολικά το ασφαλιστικό. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη ενοποιήσεως των Tαμείων, έκανε λόγο για ένα «γηρασμένο» ασφαλιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων «δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται, δεν σταματά».

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως είπε, εδράζεται σε 4 βασικές αρχές:

– Το σύστημα αναδιαρθρώνεται στους βασικούς πυλώνες, της κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης.

– Το κράτος εγγυάται την καταβολή παροχών και συντάξεων σε όλους. Ο χαρακτήρας του συστήματος (δημόσιος - αναδιανεμητικός - υποχρεωτικός) δεν μεταβάλλεται.

– Οι θεμελιώδεις παράμετροι δεν αλλάζουν, δηλαδή τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται, το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση της Ν.Δ., ως «αντιμεταρρύθμιση» και «απορρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος, παρουσίασε δέσμη 12 προτάσεων για το ασφαλιστικό, ενώ ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου έως τα τέλη Ιουνίου να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, που θα γίνει νόμος του κράτους την επομένη της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταυτόσημη άποψη με τον πρωθυπουργό για την αναμόρφωση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ενώ πρότεινε και εκείνος τη σύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης που αφορά τις νέες γενιές. Μεταξύ των υπόλοιπων προτάσεων ξεχωρίζουν εκείνες για την αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας στα 550 ευρώ και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι, το δικαίωμα των αγροτών να βγαίνουν στη σύνταξη με 37 χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, την αύξηση της σύνταξης του ανασφάλιστου στα 550 και 950 ευρώ αντίστοιχα, με εφαρμογή του ίδιου μέτρου και στη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη κ.ά.

Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την προσωπική του θλίψη για την επιμονή της αντιπολίτευσης στη διαρκή άρνηση, ενώ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για παλαιοκομματικού τύπου παροχολογία.


Πηγή express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης